Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata Tŕstie nad Tisovcom

Pri putovaní po Ceste Márie Széchy som našiel z červenej žltú odbočku k Chate Tŕstie. Patrí Klubu slovenských turistov (KST) Tisovec a je vzdialená len 5 minút zostupu z hrebeňa na lúku s prekrásnym výhľadom na Muránsku planinu a Nízke Tatry. Hoci je väčšinu roka uzamknutá, jej krytá betónová terasa poskytuje perfektný nocľah pre 5 turistov s vlastnými karimatkami a spacákmi.

Poloha
Slovenské rudohorie: Stolické vrchy - pod vrcholom Tŕstie
Nadmorská výška
1075 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.65337 ° SŠ
dĺžka: 19.98503 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 ľudí v chate, núdzovo 5 ľudí na verande so spacákom a karimatkou
Prevádzka
chata je prístupná len počas verejných podujatí KST Tisovec, inokedy je objekt uzamknutý a neprístupný
Voda
prameň pri chate
Cena
3,- € človekonoc
Kontakt
Klub slovenských turistov Tisovec - Rodan Štrba (predseda klubu): +421 907 526 958, chata.trstie@centrum.sk, kst-tisovec.webnode.sk
Spojenie
Tisovec, časť Rimavská Píla (vlak, bus) - Tŕstie (zelená značka)

Prístup

- po žltej z Tisovca priamo k chate za cca 2.25 h,
- po zelenej z Rimavskej Píly za cca 2.10 h,
- po žltej z Hačavy na Kvakov vŕšok a ďalej po červenej (Cesta Márie Széchy) smer Tŕstie za cca 2.40 h,
- po zelenej z Krokavy za cca 2.00 h,
- po zelenej z Hnúšte do sedla Laz a následne po červenej (Cesta Márie Széchy) smer Tŕstie za cca 4.00 h,
- po červenej (Cesta Márie Széchy) z Muráňa za cca 4.10 h,
- po modrej z Ratkovského Bystrého do sedla Korimovo a následne po červenej (Cesta Márie Széchy) smer Tŕstie za cca 3.00 h.

Krátka história organizovanej turistiky v Tisovci

10. februára 1924 na ustanovujúcej schôdzi vznikol Odbor Klubu československých turistov v Tisovci, ktorého prvým predsedom sa stal Václav Vraný. 30. júna 1935 sprístupnili verejnosti nimi postavenú útulňu na Tŕstí. Po vojnových rokoch chata pripadla Poľovníckemu združeniu Tŕstie. Zreorganizovaný Odbor turistiky pod vedením Antona Stankoviča prebral správu chaty späť a vykonal na nej generálnu rekonštrukciu. V roku 1984 vznikol Odbor turistiky pri TJ Rimavská Baňa a prvým predsedom sa stal Ondrej Knapp. Po rôznych zmenách sa oddiel napokon transformoval na Turistický oddiel KOS Rimavská dolina so sídlom v Tisovci, ale objekt na Tŕstí naďalej patrí samostatnému KST Tisovec.

Objekt

Chata stojí na lúke, od hrebeňa chránená mohutnými ihličnanmi. Stavba je murovaná s plechovou strechou. Obývateľné je podkrovie (2 nocľahárne) a jedna prízemná izba s celkovou kapacitou 20 ľudí. Do chaty sa vstupuje z terasy s rozmermi približne 2 x 3 m, na ktorú vedú z lúky betónové schody. Veranda je chránená plechovou strechou, podoprenou štyrmi drevenými stĺpmi a z dvoch strán má do výšky pásu drevenú stenu. Určite sa tu aj v daždi dá v suchu prespať. Prípadne, ak sa navyše medzi stĺpy upevnia pončá, vznikne lepšie závetrie. Na terase je jedna lavička. Vyspí sa tu pohodlne päť nocľažníkov.

Na prízemí sa nachádza spoločenská miestnosť (jedáleň) a veľká kuchyňa s príslušenstvom. Chata nie je bežne otvorená a ubytovanie je možné jedine počas podujatí, organizovaných KST Tisovec (jesenný spomienkový výstup Václava Vranného na Tŕstie v septembri, zimný výstup na Tŕstie vo februári a počas iných podujatí) s nutnou objednávkou vopred. Inokedy je objekt uzamknutý a je možné využiť núdzový nocľah (bivak) na verande chaty s vlastným spacákom a karimatkou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na lúke stojí dreváreň, no je zamknutá. Avšak všade naokolo je dostatok dreva. Naľavo od chaty je ohnisko obložené kameňmi so štyrmi lavičkami a stolom naokolo. Takže sa tu dá veľmi pohodlne uvariť niečo teplé do bruška a stolovať na úrovni.

Voda

Priamo na lúke pri chate je prameň, zakrytý strieškou a obmurovaný. Voda z neho vyteká do žľabu a z neho sa dá stojac na malom drevenom rošte nabrať. Netečie prudko, ale 1 l vody sa dá nabrať za asi 2 minúty.

Zaujímavosti v okolí

Pri smerovníku Tŕstie je umiestnená informačná tabula o horskom masíve Tŕstie, ako aj o botanikovi Václavovi Vranom, ktorý blízko vrcholu 8. septembra 1929 v náručí dcéry zomrel. Vďační spoluobčania z Tisovca mu v roku 1930 postavili mohylu na Tŕstí. Informačná tabuľa o histórii turistiky v okolí Tisovca sa nachádza hneď vedľa chaty.

Na texte spolupracovali: Jaro Brndiar a Tomáš Trstenský.

Fotogaléria k článku

Najnovšie