Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Búda na Ilčíkových mlákach

V tesnej blízkosti prístreška sa necelých 20 minút chôdze nachádzajú hneď dva objekty, a to prístrešok pri prameni Ipľa a starý autobus "včelín" na Mikulášskom vrchu. Napriek tomu informácia o prístreší poteší okoloidúceho pútnika, ktorého môže zachrániť v nečase či za súmraku.

Poloha
Slovenské rudohorie: Veporské vrchy - Sihlianska planina, pod prameňom rieky Ipeľ na rázcestí červenej a modrej značky
Nadmorská výška
1005 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.61692 ° SŠ
dĺžka: 19.64271 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 ľudia na podlahe s vlastným spacákom a kariamtkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Ipľa (cca 20 minút chôdze)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko s lavičkou

Prístup

- z Lomu nad Rimavicou (bus) po modrej značke ku salašu na Vrchlome a vyjazdenou cestou kolmo na elektrické vedenie (bez značky) ku krížu, za ktorým je červená značka ku prameňu Ipľa a smerom do sedla Prašivá za cca 1 hodinu,
- so sedla Prašivá (bus) po červenej značke smerom ku prameňu Ipľa za cca 40 minút,
- z osady Bratkovica (bus) po modrej značke smerom ku prameňu Ipľa za cca 1 hodinu,
- z osady Biele Vody (bus) zvážnicami popod elektrické vedenie bez značky (cykloznačka ide veľkou okľukou) a po červenej značke smer sedlo Prašivá za cca 1 hodinu.

Objekt

Jednoduchý prístrešok s rozmermi 2 x 3,5 m na okraji lesnej čistiny v lokalite Ilčíkove mláky na rázcestí červenej a modrej značky, kde sa stretávajú tri lesné cesty. Konštrukcia má dve kryté doštené steny a sedlovú strechu zakrytú plechom. Zariadenie búdky tvorí drevené sedenie jedného stola a troch postranných lavíc (dve lavice sú napevno osadené do zeme). Nadštandardné vybavenie tvoria dva staré kreslá. Podlahu tvorí udupaná hlina. Útočisko v búdke nájdu traja nocľažníci, ktorí potrebujú vlastnú karimatku a spací vak. V prípade vetra či dažďa je nutné vytvorenie závetria pomocou celty alebo plachty, ktorá ochráni pred bočným vetrom. Na lúčine pred búdkou sa nachádza upravené ohnisko, kde sa dá premiestniť jedna drevená lavica. V okolitom lesnom poraste je dostatok dreva.

Voda

Najbližším zdrojom pitnej vody je upravený prameň rieky Ipeľ, vzdialený od prístreška do 20 minút chôdze po červenej a modrej značke. Pri studničke sa nachádza nový prístrešok, ktorý môže poslúžiť na nocľah.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie