Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Biskupské chyžky - stodola

Národný park Slovenský raj poskytuje svojim návštevníkom veľa možností predovšetkým na typickú jednodňovú turistiku s prípadným prenocovaním v podhorí. Aj z tej najodľahlejšej časti sa dá do 2 až 3 hodín vrátiť do civilizácie. Zrejme aj preto je táborenie, stanovanie a bivakovanie obmedzené výhradne na areály kempingov Podlesok, Čingov–Ďurkovec, Dedinky a v zastavanom území obcí. V prípade náhlej zmeny počasia však zaiste padne vhod dočasné núdzové útočisko priamo v srdci národného parku.

Poloha
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras - centrálna časť Národného parku Slovenský raj - planina Glac - severný okraj Veľkej poľany
Nadmorská výška
988 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.9238 ° SŠ
dĺžka: 20.39828 ° VD
» Mapa
Nocľah
v otvorenej stodole na podlahe alebo na povale s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
otvorená hospodárska budova
Voda
prameň v závere doliny Veľký Kyseľ
Dalšie info
stoly, lavice, ohnisko, latrína

Poloha a história

Dvojica drevených stavieb - zrubová chata a hospodárska budova - stoja na rázcestí Sokolej doliny a Veľkého Kyseľa na planine Glac. Ich pomenovanie - Biskupské chyžky - je odvodené od dlhoročného vlastníka lesných a poľnohospodárskych pozemkov v okolí, ktorým je Biskupstvo Spišské Podhradie. S miestom je spájané pôsobenie biskupského horára Tomáša Kuchtiaka (1898 - 1973), najdlhšie slúžiaceho lesníka v letanovskej Hajdučni.

V rokoch 1925 - 1960 boli okolité lesy súčasťou poľovného revíru brnenského podnikateľa Maximiliána Szobischeka. Revír bol od horárne lesníka Kuchtiaka dosť vzdialený a je zaujímavé, že lesník zdolával náročný terén s prevýšením 500 metrov pomocou jazdeckého koňa. Drevená chyžka slúžila lesným robotníkom na skladovanie náradia a materiálu pri jarných sadbových prácach. V blízkosti bola aj lesná škôlka na prípravu sadeníc.

Prístup

Chyžky nemôžete obísť na rázcestí turistických značiek (žltej a zelenej) v centrálnej časti národného parku na severnom okraji Veľkej Poľany, len na skok od záverov atraktívnej Sokolej doliny a Veľkého Kyseľa. Polhodina chôdze ich delí od záverov ďalších roklín - Suchej Belej, Stredných Piecok a Malého Kyseľa.

Opis objektu

Na menšej lúke pri ceste stojí uzamknutá lesnícka chatka a jej priestranná hospodárska budova, ktorá bola v čase našej návštevy skoro prázdna s otvorenými vrátami na oboch koncoch. V menšej predsieni v prednej časti je len stôl, pár klátov a rebrík do podkrovia. Tam je “letisko” s rozmermi 8 x 5 metrov, zakryté strechou z drevených šindľov. Na niektorých miestach môže zatekať, ale inak je zachovalá. V zadnej časti prízemia je veľká prázdna miestnosť s doštenou podlahou. V prípade nepriazne počasia tu tak nájde úkryt aj celý autobus turistov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súčasťou areálu chyžiek je aj oddychové miesto s dvomi veľkými stolmi s lavicami, ohnisko, informačný panel (z ktorého som čerpal niektoré informácie do článku), latrína a odpadkový kôš. Skrátka ideálne miesto na krátky oddych a občerstvenie po výstupe niektorou z roklín Slovenského raja.

Fotogaléria k článku

Najnovšie