Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Sledujeme život orla Arnolda

V spolupráci so Správou TANAP-u Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, rozbehli výnimočný a verejnosťou pozitívne prijatý projekt – život a pohyb orla krikľavého na jeho ceste na zimovisko do Afriky, ceste späť, založení rodiny a výchove mláďatka.

Najskôr verejnosť spolu so zamestnancami vybrala pre orla meno. Mal to byť buď Arnold alebo Anna. Keďže sa odchyt orla podaril na prvýkrát a odchytil sa samec, „pokrstili“ ho spoločne SE a Správa TANAP-u menom Arnold. Koncom leta v roku 2013 mu ochranári pripevnili na chrbát minivysielačku a od tohto momentu nielen ochranári, ale aj verejnosť mohla sledovať jeho pohyb prostredníctvom satelitu. V septembri minulého roka sa Arnold vydal na dlhú púť do svojho zimoviska – južnej Afriky. Netrpezlivo sme sledovali jeho cestu, až kým nezakotvil na južnej pologuli. S príchodom skorej jari bol potom opäť stredobodom záujmu, kedy všetci s očakávaním zaznamenávali spiatočnú cestu Arnolda domov na Liptov. Našťastie sa orlovi nič zlé neprihodilo, minivysielačka napájaná solárnym panelom vydržala a spoľahlivo dodávala unikátne informácie o pohybe Arnolda. Občas sa stalo, že sa na niekoľko dní „odmlčal“ a nehlásil sa. Spôsoboval tak všetkým, ktorí ho sledovali, bezsenné noci a následne radosť a upokojenie, keď znovu vyslal správu a oznámil svoju polohu.

Po niekoľkých desiatkach tisícov kilometrov zakotvil vo „vtáčom raji“, v Národnom parku Chobe v Botswane, v známej chránenej oblasti delty rieky Okawando. Tu prezimoval. Koncom februára dosiahol nakrátko najjužnejšiu polohu, zaletel 40 km do Juhoafrickej republiky. Zaletel ešte na chvíľu do Botswany a 5. marca 2014 sa konečne vydal na sever, aby sa vrátil späť pod Tatry. Pôvodné hniezdo na Liptove mu strážcovia z TANAP-u vyzdobili kamerou. A opäť všetci držali palce. Aby Arnold zahniezdil na pôvodnej lokalite.

Keď sa zdalo, že všetko ide akosi bez problémov, zrada prišla doma na Liptove v podobe víchrice, ktorá sa prehnala v oblasti. Strom, ktorý slúžil ako telekomunikačný stĺp, víchrica zlomila, čo znamenalo prerušenie internetového spojenia ku kamere. A keďže sa blížil v tom období prílet orlieho samčeka, bolo treba preskupenie komunikačnej aparatúry urobiť čo najskôr, aby Arnold nebol montážou rušený.

Arnold sa úspešne vrátil domov 22. apríla popoludní. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď jeho družka mala iného. Priamo po príchode nastal vzdušný súboj. Arnold si ochránil územie, vyhnal svoju bývalú aj svojho soka. Nesmútil však dlho. Už o tri dni ho strážcovia a ornitológovia „načapali“ s novou láskou priamo v najintímnejších chvíľach.

Arnold statočne zvládol cestu do Afriky a späť, vyhnal nevernicu, soka a založil si novú rodinu. Najnovšie informácie z konca júna potvrdzujú, že párik má mláďa.

Správa TANAP-u, Štátna ochrana prírody SR a Slovenské elektrárne budú aj ďalej pozorovať a zaznamenávať život orlej rodinky a informovať verejnosť. U verejnosti veľmi populárny projekt má svoj obrovský význam pre ornitológov, strážcov národného parku a správu národného parku. Všetky zozbierané údaje sú pre nich výnimočné a mimoriadne cenné. Slovenské elektrárne sú hrdé na to, že opäť priniesli nielen profesionálom, ale aj verejnosti na Slovensku, ako i v okolitých štátoch neopakovateľné zážitky zo života orla krikľavého – orla Arnolda.

Arnolda sledujte aj ďalej na www.energiapreprirodu.sk, www.kukaj.sk, www.spravatanap.org.

Najnovšie