Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zádielska chata
Zádielska chata Zatvoriť

Chata Zádielska chata

Uprostred najkrajšej a najznámejšej tiesňavy Slovenského krasu sa nachádza nenápadný objekt bývalej horárne, ktorá poskytuje ubytovanie štandardu turistickej ubytovne. Ideálna základňa pre nenáročných hostí pre výpady na planiny Slovenského krasu či na lezecké výstupy v oblasti Zádielskej doliny.

Poloha
Slovenské rudohorie: Slovenský kras - Zádielska dolina, v ústí Baksovej doliny, pri rázcestí TZT
Nadmorská výška
470 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.6383 ° SŠ
dĺžka: 20.8154 ° VD
» Mapa
Nocľah
v 2- a 3-lôžkových izbách
Prevádzka
celoročná
Voda
vodovod v objekte
Cena
10,- € človekonoc (posteľné povlečenie)
5,- € človekonoc (vlastný spacák)
70,- € prenájom objektu na deň
Kontakt
chatár Milan Branna, +421 58 79 79 222, zadielskachata@zadielskachata.sk, zadielskachata.sk
Spojenie
Zádiel (bus) - Zádielska dolina (červená značka)
Dalšie info
krytá terasa, vonkajšie ohnisko s posedením

Prístup a poloha

- zo Zádiela (bus) cez Zádielsku dolinu po červenej značke (3 km asfaltová cesta) za cca 1 h,
- z Bôrky (bus) cez Bôrčanské sedlo a Baksovu dolinu po asfaltovej ceste (4 km) za cca 1 h,
- z Hája (bus) cez Zádielskú planinu po zelenej a modrej značke za cca 1.45 h,
- z Turne nad Bodvou (vlak, bus) cez Turniansky hrad a Zádielskú planinu po modrej značke za cca 3 h,
- z Hačavy (bus) cez Hačavské sedlo a planinu Bezvody po žltej a modrej značke za cca 2.15 h,
- z Hačavy (bus) cez Hačavské sedlo, planiny Bezvody a Zádielskú planinu po žltej, zelenej a modrej značke za cca 2.30 h,
- z Medzeva (bus) cez Krížnu poľanu a Hačavské sedlo po žltej a modrej značke za cca 4 h,
- zo Štósu (bus) cez Hačavské sedlo a planinu Bezvody po zelenej a modrej značke za cca 3.30 h,
- z Jablonovského sedla (motorest Soroška) cez planinu Horný vrch po červenej značke za cca 5 h.

Ubytovacie zariadenie má strategickú polohu uprostred krasovej tiesňavy Zádielska dolina, ktorá je obľúbeným miestom výletov či lezeckých výstupov. Objekt pôvodne horárne sa nachádza v ústí Baksovej doliny do Zádielskej doliny na rázcestí piatich značených trás pri križovatke asfaltových ciest. Prístup pre hostí vlastným autom je možný len od obce Bôrka po úzkej asfaltovej ceste, vedúcej do Zádielskej doliny cez Bôrčanské sedlo. Zo strany od Zádiela je cesta Zádielskou dolinou uzavretá (rampa) pre všetku dopravu okrem bicyklov.

Objekt

Pri vstupe je krytá veranda - terasa, kde sa dá v nepriazni počasia ukryť pred dažďom. Na prízemí sa okrem vstupnej chodby a schodišťa nachádza priestranná kuchyňa vrátane zariadenia. Vybavená je kuchynskou linkou, riadmi, mikrovlnkou, rýchlovarnou kanvicou, chladničkou, elektrickým sporákom i pecou na tuhé palivo. Súčasťou priestoru je jedálenské posedenie. Na prízemí je najväčšia izba (na spôsob obývačky) a vedľa vchodu do chaty je kúpeľňa so splachovacím záchodom a sprchou (zrekonštruované). Na poschodí sa nachádzajú ďalšie dve izby. Každá 2- alebo 3-lôžková spálňa má vlastné vykurovacie teleso v podobe kachlovej pece. Zariadenie izieb je jednoduché a staršieho dáta, no stále funkčné (postele, stolík, kreslá, nočný stolík s lampou). Podlahy majú kameninovú dlažbu. V kuchyni je linoleum a na izbách sú koberce.

Posedenie vonku umožňuje otvorené ohnisko, okolo ktorého sú umiestnené klátiky na sedenie. V priľahlom objekte bývalej stodoly je dreváreň so zásobou palivového dreva hlavne pre účely vykurovanie objektu. Parkovanie áut hostí je priamo pred objektom na trávnatej ploche.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stravovanie

Stravovanie hostí sa rieši buď individuálne vlastným jedlom, ktoré si možno uskladniť a pripraviť v zariadenej kuchyni, alebo v susednom veľkokapacitnom objekte bufetu, ktorý stojí 300 m povyše v doline. Vopred je možné dohodnúť polpenziu alebo len raňajky. Legendárny bufet ponúka nápoje a jednoduché občerstvenie. Rozšírila sa tiež možnosť vonkajšieho posedenia. Interiér je zariadený dobovo a na historických fotografiách a mapách sa možno čo-to dozvedieť z minulosti a porovnávať vzhľad doliny, keď bola odlesnená.

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie