Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Trasa cez Ráztockú hoľu bez kosodreviny

Dodržať trojročný cyklus obnovy turistického značenia je primárnou funkciou značkárov Klubu slovenských turistov (KST), ktorí sa starajú o rozsiahlu sieť turistických značených trás na celom Slovensku. No nielen obnova pásového značenia je jedinou úlohou dobrovoľníkov. Veľmi veľa času zaberie aj samotné spriechodňovanie trasy od porastu, zasahujúceho do chodníka.

Ak značená trasa vedie pásmom kosodreviny (borovica horská) o to náročnejšie je udržiavanie chodníka. S rastom borovice (hlavne po zime jej bujný porast pod váhou snehu úplne prekryje trasu) sa zužuje teleso chodníka a prechádzajúci turisti sa sťažujú na predieranie sa. Systematickú prerezávku turistických chodníkov od kosodreviny nemá v náplni žiadna organizácia. Obvykle pri udržiavaní priechodnej šírky trasy stretnete na brigádach dobrovoľníkov z horskej služby, urbárnikov či lesníkov, ale tiež značkárov Klubu slovenských turistov. Náročnú prácu v teréne vykonávajú vo svojom voľnom čase, aby návštevníkom uľahčili prechod hornou hranicou lesa. Väčšina turistov berie dobre priechodné trasy ako samozrejmosť, ale za plynulou chôdzou bez zdržania je ťažká celodenná práca "turistov s farbami", ktorí pravidelne vyrážajú do prírody s mačetami, sekerkami, pílkami apod.

Tak tomu bolo aj v sobotu 5. júla 2014, ako po mnohokrát do roka, keď deviatka nadšených značkárov z radov Klubu slovenských turistov Vibrama Malachov zamierila do Nízkych Tatier. Konkrétne išlo o pravidelnú údržbu modrej značky č. 2622 z Nemeckej cez Ráztoku, Ráztocké lazy, Kopcovú, popod Ráztockú a Ondrejskú hoľu na Košarisko v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier. Patria sa pričinila nielen o výmenu starých smeroviek a obnovu pásového značenia, ale hlavne vyčistila chodník od prerastajúcej kosodreviny.

Nielen im, ale všetkým značkárom KST patrí veľká vďaka za to, že môžeme chodiť po horách po kvalitne vyznačených chodníkoch.

Fotografie: Klub slovenských turistov Vibrama Malachov (Roman Krnáč)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie