Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Nový zrub Burda do začiatku zimy

Po viac ako roku zdanlivej nečinnosti sa konečne pohli ľady a začína sa s fyzickou obnovou zrubu Burda, resp. informačného centra v sedle pod Fabovou hoľou. Od novembrového požiaru 2012 do dnešných dní sa riešili legislatívne a administratívne záležitosti súvisiace s novopostavením infocentra.

GPS súradnice
šírka: 48.76203 ° SŠ
dĺžka: 19.90372 ° VD
» Mapa

Nekonečné verejné obstarávanie

Najviac času zabralo verejné obstarávanie, keďže zhorený objekt patril Štátnej ochrane prírody SR, resp. jej organizačnej zložke - Správe Národného parku Muránska planina. Z dôvodu legislatívnych obmedzení sa, žiaľ, nedalo skôr začať s výstavbou nového objektu.

Ako nás informoval správca bývalého a zároveň budúceho informačného centra Burda - Zdeno Pochop, bolo úspešne ukončené výberové konanie, v ktorom uspel zhotoviteľ budúceho zrubu - Zbojská, s. r. o. Taktiež pôvodný objekt stavala rovnaká organizácia, čiže možno očakávať podobné prevedenie stavby v štýle pôvodného zrubu, na aký boli návštevníci navyknutí. Plánovaná dĺžka výstavby sú 4 mesiace, tak by mal byť objekt hotový do zimy tohto roku.

Brigády pre dobrovoľníkov

Správca infocentra počíta tiež s pomocou verejnosti, pre ktorú plánujú pravidelné brigády. Prvá dobrovoľnícka akcia je od konca júla, čiže 30. 7. 2014, kedy privítajú každú ochotnú ruku. Náplňou dobrovoľníckych aktivít je privedenie vody k budúcemu zrubu. Taktiež sa bude pripravovať drevo a sponzorský materiál na vodu, ako uviedol Zdeno Pochop. Na ďalších brigádach to budú pomocné stavebné práce a úprava okolia. Záujemcovia nech sa hlásia na kontaktoch uvedených v článku o Burde. Ubytovanie bude zabezpečené vo veľkom vojenskom stane, kde treba vlastnú kariamatku i spací vak, a pre pomocníkov bude pripravené základné občerstvenie.

Súvisiace články

Rozhovor so správcom zrubu o požiari a obnove Burdy
Nepriechodné trasy na Fabovu hoľu
Bývalý zrub Burda pod Fabovou hoľou

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Autor fotografií: Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie