Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Útulňa Andrejcová s hospodárom

Známa útulňa na hrebeni Nízkych Tatier po deviatich rokoch znova prechádza rekonštrukciou. Jednoduchý drevený zrub, ktorý ponúka prístrešie pocestným už niekoľko desaťročí, sa nachádza na východnom hrebeni Nízkych Tatier, nad horehronskou obcou Pohorelá, len asi tri hodiny chôdze hrebeňom z Kráľovej hole.

Nadmorská výška
1410 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.90151 ° SŠ
dĺžka: 20.02323 ° VD
» Mapa
Nocľah
30 ľudí s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
celoročná s hospodárom
Voda
výdatná studnička Zimná voda priamo pred objektom
Kontakt
marek_suri25@yahoo.es
+421 904 596 443
andrejcova.eu
facebook.com/andrejcova

Objekt nájdete učupený na liptovskej strane, pár metrov pod hrebeňom, odkiaľ je nádherný výhľad na celé Vysoké Tatry. Chata je otvorená a pre turistov prechádzajúcich Nízke Tatry je častou, plánovanou zastávkou na prespanie, či oddych. Znesie okolo 30 nocľažníkov (hlavná miestnosť a podkrovie). Vo vnútri je možné si zakúriť v malej piecke, na ktorej sa dá variť. Drevo je nachystané v predsieni, pravidelne sa dopĺňa. Hneď vedľa útulne je výdatný prameň Zimná voda, ktorý poteší smädných turistov.

Od leta 2014 je sezónne turistom k dispozícii menšia ponuka občerstvenia.

Prístup

- po hrebeni z východu červenou značkou od Kráľovej hole za cca 3 hodiny,
- po hrebeni zo západu červenou značkou od sedla Priehyba cca 2 až 3 hodiny,
- z Pohorelej po modrej značke za cca 2,5 hodiny,
- z Liptovskej Tepličky po modrej značke za cca 3,5 hodiny.

Aktuálny stav hrebeňového chodníka po májovej víchrici nájdete v tejto správe, ale od konca mája je plne priechodný úsek z Kráľovej hole po sedlo Priehyba (popadané stromy boli prepílené).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rekonštrukcia

Na prelome apríla a mája 2014 sa začalo so zveľaďovaním postupne opäť chátrajúcej útulne. Prihliadajúc na jej stav a tepelný komfort, ktorý ponúkala, ako prvá prebehla generálna oprava komína a vykurovacieho telesa. Upchaný komín v havarijnom stave sme vyfrézovali, vyvložkovali, nadstrešnú časť sme odstránili a postavili nanovo. Dymovod sme nasmerovali cez stenu ku piecke v hlavnej miestnosti, aby teplo bolo hlavne tam. Nainštalovaná piecka - tzv. petrík vykúri miestnosť rýchlo, no treba si dávať pozor na rozloženie ohňa (studený komín, zatvorená klapka), preto môže zo začiatku dymiť. Priebežne sa pracuje na oprave strechy, okien, izolácii, interiéru. Turisti ale nebudú nijako obmedzení. Naopak, budú sa v nej cítiť lepšie ako donedávna.

Nakoľko rekonštrukcia stojí nemálo prostriedkov a úsilia, dovoľujeme si vás týmto požiadať o malý či už finančný alebo nefinančný príspevok na zveľadenie útulne Andrejcová. Číslo účtu a iné informácie nájdete na andrejcova.eu a facebook.com/andrejcova

Súčasný stav

Útulňa je obývateľná v každom ročnom období i počasí. Hlavná miestnosť nie je veľká, takže pri väčšom počte turistov je dobrý každý centimeter. Nachádzajú sa tu dve dvojposchodové prične, stôl a lavica. V rohu je piecka, ktorá vyrobí dostatočné teplo, pomerne rýchlo ale aj vychladne a vplyvom nezaizolovanej stavby teplo unikne. Spacák si rozhodne treba doniesť. Povala nie je zatiaľ zaizolovaná, takže pri veternom počasí môže pomedzi šindľovú strechu fučať. Hore sa pohodlne vyspí 8 ľudí, v nepohode aj viac. Okná sú momentálne plexisklá, ktoré neprepúšťajú veľa svetla (je plánovaná výmena). V chate sú častým spoločníkom myši alebo iné hlodavce, preto si potraviny dobre uschovajte. Drevo na kúrenie nájdete prichystané. Aktuálne informácie budeme dopĺňať do diskusie pri článku.

Vybavenie

V útulni je k dispozícii jednoduchý riad na varenie (hrniec, rajnička, panvica), a tiež pomôcky na rozkladanie ohňa (papier, zapaľovač/zápalky). Na udržiavanie poriadku slúži lopata, metla a handra, a na pripravenie dreva sú píla bruchačka a malá sekerka). Nechýba návštevná kniha a sviečky. V okolí chaty je ohnisko, drevená latrína (suchý záchod) a výdatný prameň Zimná voda.

Postaviť stan je možné na tráve vedľa útulne. V okolí útulne, ako aj vo vnútri je pokrytie GSM signálu obmedzené (podľa operátora), preto treba hľadať. Čo si požičiate, skúste vrátiť v pôvodnom stave. Svoje smeti si samozrejme treba zobrať so sebou a pri odchode, prosím, zanechajte poriadok. Za vami prídu ďalší turisti.


Autor fotografií a textu: Marek Šurina

Fotogaléria k článku

Najnovšie