Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Chata Ubytovňa U Cipára v sedle Semeteš

Keď som si plánoval na jar prechod hrebeňom Javorníkov, rozhodoval som sa, či budem počas túry bivakovať, alebo využijem viaceré možnosti ubytovania, ktoré sa nachádzajú na trase hrebeňovky. Keďže od poslednej túry, ktorú som absolvoval vo Vihorlatských vrchoch ma trápili bolesti v krížoch, radšej som volil spanie v klasických ubytovacích zariadeniach. Jedným z nich je turistická ubytovňa U Cipára v sedle Semeteš.

Poloha
Javorníky: podcelok Vysoké Javorníky - sedlo Semeteš
Nadmorská výška
680 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.35759 ° SŠ
dĺžka: 18.56761 ° VD
» Mapa
Nocľah
celková kapacita je 23 osôb (8 lôžok a 6 prísteliek)
Prevádzka
celoročne s hospodárom
Voda
vodovodná sieť v objekte
Cena
18,- € človekonoc (1 noc)
nocľah s raňajkami 24,- €
nocľah s polpenziou 31,- €
Kontakt
Daniela Biela, Vysoká nad Kysucou, Semeteš 1028, 023 55 okr. Čadca, +421 915 880 042, hostinec(zavinac)u-cipara.sk, u-cipara.sk
Spojenie
Vysoká nad Kysucou–Semeteš (bus)
Dalšie info
u-cipara.sk

Poloha a prístup

Objekt turistickej ubytovne sa nachádza v severnej časti Javorníkov, v podcelku Vysoké Javorníky, priamo v sedle Semeteš, ktoré leží medzi vrchmi Solisko a Galkovo. Do sedla je situovaná rovnomenná osada, ktorá je časťou obce Vysoká nad Kysucou. Prechádza tadiaľto cesta II. triedy č. 541, spájajúca Horné Kysuce s Považím (Turzovka – Veľké Rovné – Kotešová). Priamo pred turistickou ubytovňou sa nachádza zastávka SAD Semeteš/Vysoká nad Kysucou, Cipár. Sedlo je významnou križovatkou turistických značkovaných chodníkov – TIM Semeteš. Pretínajú sa tu viaceré značky z rôznych smerov. Najdôležitejšia a asi aj najfrekventovanejšia je červená značka vedúca hrebeňom Javorníkov – tzv. Javornícky chodník. Cesta červenou sem od TIM Melocík trvá 1.45 h a z TIM Kamenité 1.55 h. Taktiež tadiaľto prechádza žltá značka z Vysokej nad Kysucou (do 1.20 h), ktorá pokračuje do Dlhého Poľa. Stadiaľ sa sem dá dostať za 2.30 h. Z neďalekej osady Veľké Rovné, TIM Ivor po zelenej a červenej značke dosiahnete Semeteš za 1.25 h. Sedlom taktiež prechádza lyžiarska magistrála a cyklotrasa.

Objekt a nocľah

Turistická ubytovňa sa nachádza v historickom objekte osady Semeteš. Súčasťou budovy je prevádzka hostinca a predajňa potravín. Ubytovacia časť je izolovaná a samostatne umiestnená v podkroví. Zo vstupnej časti sem vedie schodisko. Hosťom je k dispozícii päť izieb. V každej sú po dve lôžka. V dvoch väčších izbách sú k dispozícii dve prístelky, v ostatných sú prístelky tri. Zariadenie dopĺňajú stoly, stoličky, skrine, poličky a iné doplnky. Celková kapacita je 23 osôb (8 lôžok a 6 prísteliek). Na chodbu sú situované dámske a pánske sociálne zariadenia – WC a sprchovací kút. Ubytovaným hosťom sa neposkytuje strava, no majú možnosť navariť si sami v plne zariadenej kuchyni. Z mojej osobnej skúsenosti viem, že jednoduché menu sa dá vopred dohodnúť pri telefonickej objednávke. Mne ponúkli na večeru výborný guláš a na raňajky salámu, syr, maslo a chlieb. Čaj alebo kávu som našiel v kuchyni. Na dvore za objektom stojí prístrešok, upravené ohnisko a gril. Spoločenská miestnosť je pri kuchyni. V hostinci nájdete veľmi bohatý sortiment alkoholických a nealkoholických nápojov či pochutín. A to všetko za veľmi prijateľné ceny. V predajni potravín sa dá taktiež dokúpiť pomerne široký sortiment výrobkov. V prípade, že ste prišli autom, parkovať budete bezplatne v areáli za, resp. pred budovou. Cyklistov poteší fakt, že tu majú uzamykateľnú miestnosť pre bicykle. Maniakov IT technológií poteší wifi free.

Ceny za ubytovanie sú nasledovné. Jedna osoba na lôžku a za noc zaplatí 18,- €, nocľah s raňajkami 24,- € a nocľah s polpenziou 31,- €. Rezervácia je možná telefonicky alebo cez e-mail. Vzhľadom na situovanie zariadenia na hlavnom hrebeni Javorníkov, býva hlavne cez víkendy dlho vopred plne rezervované. Každému, kto by sa chcel ubytovať, odporúčam navštíviť webovú stránku ubytovne, kde nájdete vyčerpávajúce informácie o mieste, objekte, informáciách a cenách, vrátane kontaktov. Na záver odporúčam ešte prečítať si o veľkej a nezmyselnej tragédii, ktorá sa odohrala na sklonku 2. svetovej vojny.

V roku 2014 boli ceny nasledovné: Jedna osoba na lôžku a za noc zaplatí 13,- €, v prípade 2 a viac nocí 11,- €. Prístelka stojí na osobu a noc 11,- €, v prípade viacerých dní je cena 9,- €.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Najvýznamnejšou vecou v okolí sedla a osady Semeteš je jednoznačne Javornícky chodník, vedúci hrebeňom pohoria. Je výnimočný tým, že na 15 zastávkach je možné vidieť umelecké diela z kameňa, kovu, skla či dreva od významných umelcov z Kysúc a Považia. V zime je trasa využívaná hlavne bežkármi a je známa aj pod menom Beskydsko-Javornícka magistrála. V blízkosti sa nachádzajú rozhľadne na vrchu Luby a na kóte 834 m - Kamenité. Severne, nad obcou Vysoká nad Kysucou sa nachádza známe pútnicke miesto Živčáková. V sedle Javorník stojí reštaurácia Melocík.

Súvisiace odkazy

Turistická ubytovňa U Cipára
Semetešská tragédia
Javornícky chodník
Beskydsko-Javornícka magistrála
Živčáková (pútnické miesto)
Vysoká nad Kysucou
Hrebeňovka Javorníkov I.
Hrebeňovka Javorníkov II.
Turistika v Javorníkoch
Rozhľadňa Luby

Fotogaléria k článku

Najnovšie