Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Led Lenser H7R.2 – nabíjateľná čelovka

Led Lenser je dlhoročný výrobca ručných svietidiel – tzv. bateriek. Pred niekoľkými rokmi sa rozhodol zužitkovať svoje skúsenosti aj v outdoore s čelovými lampami. Tvorí čelovky, ktoré sa vyznačujú veľmi homogénnou svetelnou stopou, dlhým dosvitom a dobrým pomerom cena/úžitok. Nám sa do rúk dostala výkonná čelovka H7R so svetelným tokom 200 lumenov a s nabíjateľným akumulátorom.

Výrobca
Led Lenser
Model
H7R.2
Typ
výkonná nabíjateľná čelová lampa
Materiály
1 x High End Power LED, plast
Hmotnosť
166 g – vrátane akumulátora
130 g – bez akumulátora
Páči sa mi
homogénna svetelná stopa
plynulý optický zoom
plynulá regulácia výkonu
integrovaná zadná blikačka
široké možnosti nastavenia režimov
nabíjanie cez microUSB konektor
kvalitná elektronika (kľudový prúd nemerateľný)
Nepáči sa mi
zadné červené svetlo sa ľahko zapne samo
zložité ovládanie niektorých funkcií
pomerne úzka svetelná stopa
ovládanie zoomu v rukaviciach
Ostatné info
svietivosť: 200 lumenov
vodeodolnosť na úrovni IPX4
kapacita akumulátora: 1400 mAh / 5,18 Wh
súčasťou balenia je nabíjačka (5 V/900 mA)
Infocena
85 €
Obchody
adamsport.sk$ret

Na úvod vyzdvihnem dve vlastnosti, ktoré model H7R.2 zdieľa s viacerými modelmi Led Lenser. Jedným je zaostrovacia (zoomovacia) optika AFS, ktorá umožňuje prispôsobenie svetelného kužeľa podľa aktuálnych potrieb. Optika zároveň zabezpečuje homogénnu svetelnú stopu a to najmä pri nastavení "na široko", pri koncentrácii do užšieho kužeľa to platí menej, no stále ide o nadštandard oproti iným výrobcom. Druhou vychytávkou je riadiaca elektronika SLT, ktorá umožňuje plynulú reguláciu intenzity svetla a taktiež dáva možnosť meniť charakter regulácie výkonu (o tom viac nižšie).

Obsah balenia

Za približne 85 € dostanete papierovú krabičku v tvare kocky a v nej nájdete samotnú čelovku, akumulátor (1400 mAh 3,7 V 5,18 Wh), kompaktú 4,5 W USB nabíjačku, krátky káblik a návod na použitie (vrátane slovenčiny). V prípade tejto čelovky je posledná menovaná položka veľmi podstatná, pretože ovládanie všetkých vychytávok SLT elektroniky je za hranicou intuitívnosti.

Dizajn a vyhotovenie

Čelovka sa skladá z predného svietidla, elastického popruhu a zadného puzdra na akumulátor. Predný diel má výkyvný valec (v rozsahu cca 80° v 5 krokoch) a v ňom je optika so zaostrovaním, ktoré sa ovláda otáčaním svetlošedého krúžku s hrúbkou asi 4 mm. Šírka je v poriadku, ak čelovku ovládate holou rukou, pri použití rukavíc to ide ťažšie. Výrobca mohol na bočnú stranu dať malý kolík alebo plastový výstupok, aby to išlo ľahšie. Pri zoomovaní sa optika vysúva smerom von z valca. Na hornej strane je ovládacie tlačítko s primeraným odporom a jasným kliknutím pri stlačení.

Vzadu je puzdro na akumulátor, na ktorom je otočný plynulý ovládač výkonu a dve LED diódy. Na bočnej strane puzdra je pod gumenou záslepkou konektor micro-USB pre nabíjanie. Demontáž puzdra z elastického popruhu je síce otázkou chvíľky, praktický význam to avšak nemá, pretože spojovací káblik je uchytený napevno. Predlžovací kábel spolu s konektormi by si bolo treba vyrobiť, čo ale neodporúčam, keďže čelovka má 5-ročnú záruku, o ktorú by ste prišli. Ak túto funkcionalitu potrebujete, skúste výkonnejší model H14R2.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Otváranie puzdra je bezproblémové, stačí potiahnuť spodnú klapku a kryt vyskočí. Pod krytom je akumulátor, ktorý sa dá vybrať a nahradiť štvoricou AAA batérií. Akumulátor sa nabíja v čelovke, stačí pripojiť nabíjačku cez micro-USB. Práve tento druh konektora oceňujem, keďže je štandardom pri mobilných telefónoch a tak o nabíjačku nikdy nie je núdza.

Svetelná stopa

Pri vzdialenosti 1 meter je v najširšom nastavení optiky šírka svetelnej stopy necelých 120 cm, čo zodpovedá uhlu približne 62°. Svetelná stopa má pravidelný kruhový tvar a je bez artefaktov, či iných lokálnych zmien intenzity. Až na okraji dochádza k znižovaniu intenzity, ktoré je nasledované úplne ostrým prechodom do tmy. Vzhľadom na užší uhol a ostré ohraničenie je periférne videnie obmedzené, lebo na bokoch blízko používateľa je jednoducho tma.

Po úplnom nazoomovaní je pri vzdialenosti 1 meter šírka svetelnej stopy 28 centimetrov, čo znamená uhol okolo 16°. Nastavenie je vhodné pri svietení doďaleka, najmä ak niečo konkrétne hľadáte.

Svetelné režimy a možnosti nastavenia

Vychytávkou SLT elektroniky je meniteľnosť spôsobu regulácie výkonu. Môžete si vybrať, či chcete, aby čelovka držala konštantný svetelný výkon a až na konci kapacity akumulátora ho náhle znížila na minimum, alebo bežný režim bez regulácie, kde sa svetelný výkon postupne znižuje. V prvom prípade zlepšujete komfort na úkor výdrže a v druhom naopak. Základné nastavenie je režim bez regulácie. Zmena nie je práve jednoduchá, preto radím starostlivo uschovať návod na použitie, ak s touto funkciou hodláte experimentovať.

Ďalšou úrovňou nastavenia je výber tzv. svetelného programu. Prepínanie dosiahneme stlačením a pridržaním zadného otočného ovládača na cca 5 sekúnd. Základný program "Easy Low" po stlačení predného tlačidla zapne čelovku do najúspornejšieho režimu (20 lumenov), druhé stlačenie do výkonného (200 lumenov), tretie stlačenie vypne čelovku. Plynulé prispôsobenie výkonu medzi úsporným a výkonným umožňuje otočný zadný ovládač. Druhý program "Easy Power" je taký istý ako predošlý, len poradie úsporného a výkonného je vymenené. V treťom programe "Signal" je po prvom stlačení čelovka vo výkonnom režime a po druhom stlačení v blikacom, ktorému možno regulovať frekvenciu blikania zadným otočným ovládačom v rozsahu 1 - 24 Hz. V každom programe je zároveň k dispozícii "Boost" funkcia, ktorá zapne na cca 30 sekúnd extra silný režim (300 lumenov) – aktivuje sa dlhším pridržaním predného tlačidla (cca na 2 - 3 sekundy).

Pod zadným otočným ovládačom sa nachádzajú dve LED diódy. Po krátkom stlačení ovládača sa zapnú na červeno, po dvojitom blikajú. Dá sa využiť napríklad, keď v noci kráčate po ceste a chcete vodičov na seba upozorniť aj zozadu. Pre bikerov je to horšie využiteľná funkcia, lebo čelovka na helme nedrží, keďže cyklohelmy nemávajú úchyty pre čelovky. Zadné diódy majú zároveň funkciu ukazovateľa stavu batérie. Po zapnutí čelovky sa podľa stavu akumulátora rozsvietia na zeleno (50 - 100 %), žlto (20 - 49 %) alebo červeno (menej ako 20 %). Takisto ide o ukazovateľ nabíjania – červená znamená nabíjanie, zelená ukončenie nabíjania.

Podľa údajov výrobcu má čelovka pri 300 lumenoch dosvit 160 metrov, pri 200 lumenoch 140 metrov a pri 20 lumenoch 50 metrov. Vo výkonnom režime by mala zvládnuť svietiť 14 h a v úspornom 60 h. Platí to pre neregulovaný výkon do úplneho vybitia, za ktoré sa považuje pokles svetelného toku pod 1 lumen.

Praktické skúsenosti

Rozmery a hmotnosť čelovky (166 g) sú pre mňa na hranici prijateľnosti pre bežné outdoorové použitie. Možno aj trochu za ňou, no vďaka nabíjaniu a dobrému svetlu som ju rád so sebou nosil. V batohu sa mi občas zapínali zadné diódy, lebo zadný ovládač nekladie príliš odpor. Našťastie čelovka sa dá zamknúť dlhším stlačením predného tlačidla vo vypnutom stave. Potom na stláčanie tlačidiel reaguje krátkym zablikaním červených diód.

Ergonómia je na dobrej úrovni. Popruh sa dobre nastavuje a na hlave dobre drží. Vyváženie v predozadnej osi však nie je ideálne, čelovka hlavu trochu ťahá dozadu, lebo obal s akumulátorom je o dosť ťažší, ako predný člen so svietidlom. Nastavenie sklonu optiky drží dobre a pri žiadnej aktivite sa nemenil. Škoda, že výrobca nevymyslel jednoduchý spôsob pevného uchytenia na riadidlá, lebo svojimi parametrami by čelovka uspokojila aj cyklistov. Na helmu si ju ťažko pripnete tak, aby nespadla.

Reguláciu som mal celý čas vypnutú, aby ma náhly koniec kapacity akumlátora nezastihol v najhoršom. Stály svetelný výkon sa bude hodiť na krátkodobé intenzívne aktivity. Zo svetelných programov som skončil v "Easy Low", aby po zapnutí čelovka zvolila úsporný režim. Je nepríjemné, keď pri hľadaní nejakej drobnosti hneď vypálime do miniatúrneho priestoru 200 lumenami. Keď potrebujem viac výkonu, potočím zadný ovládač.

Plynulá regulácia nie je príliš nutná vec, s tromi krokmi intenzity by som si vystačil, no je to príjemná zábavka počas nočného pochodu si prispôsobovať akurátny výkon. Zoomovanie optiky som využíval iba z dôvodu testovania, na používanie mi vyhovovalo najviac široké nastavenie, ktoré sa mi zdá dosť úzke. Ideálne by bolo, keby výrobca pridal dvojicu bežných LED na osvetlenie doširoka na blízko. To by však asi išlo proti jeho koncepcii, keďže toto riešenie nemá žiadna čelovka Led Lenser. Na druhej strane musím vyzdvihnúť homogenitu svetelnej stopy, ktorá je príkladná.

Záver

Čelovka Led Lenser H7R.2 je výkonná, no pritom stále pomerne kompaktná nabíjateľná čelovka na široké outdoorové použitie. Má prepracovanú elektroniku, veľmi homogénnu svetelnú stopu a zoomovaciu optiku. Je vhodná pre všetkých, ktorí čelovku pravidelne pri svojich aktivitách používajú a nenosia ju len ako núdzovku v batohu. Keďže obal s akumulátorom nie je oddeliteľný, použitie v zime je obmedzené a preto čelovku odporúčam na trojsezónne použitie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie