Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ohrev vody pre prípravu lyofilizovanej stravy Real Turmat
Ohrev vody pre prípravu lyofilizovanej stravy Real Turmat Zatvoriť

Recenzia Varič Primus Express Stove Set

Variče Primus netreba zoširoka predstavovať, patria medzi stálice na outdoorovom trhu. Taktiež technológia Eta s výmeníkom a čiastočným závetrím nie je žiadnou horúcou novinkou. Kedže na Hiking.sk sme o tejto kombinácií nepísali, rád by som sa podelil o svoje dojmy z používania na 5-dňovom treku v severnom Švédsku.

Výrobca
Primus
Model
Express Stove Set
Typ
plynový varič + riad s výmenníkom tepla
Materiály
eloxovaný hliník
Hmotnosť
450 g
Páči sa mi
premyslené riešenie pre dvojicu, efektívny ohrev vody, nízka hmotnosť
Nepáči sa mi
v sade chýba trojnožka na stabilizáciu kartuše
Ostatné info
výkon: 2600 W
určenie: 3-sezónne
počet osôb: 1 - 2
piezo zapaľovanie
Infocena
100 €
Obchody
Adamsport, Sport-Outdoor, Yak&Rysy, HUDY sport, Oryx, Reco Sport, Skialpshop, Adventura sport, AV sport, Interles, Wilde, Sportrysy, B Limited, Trekland, Alfa Sport, Grube, Ulov, Nepo

Sada Express Stove Set sa skladá sa z variča Express Stove (predáva sa aj samostatne), 1-litrového hrnca s výmenníkom, závetria, plastovej misky a pokrievky. Varič sa skrutkuje priamo na plynovú kartušu, má ramienka, ktoré sa dajú zložiť do jednej strany. Sú tenké, no profilované tak, že unesú veľa. Riad na nich drží stabilne. Horák vytvára úzky sústredený plameň, ktorý sa hodí pre užšie nádoby a je optimálny pre hliníkové hrnce s výmenníkom tepla – takéto hrnce majú totiž dno o cca 1 cm vyššie ako bežné nádoby, a tak by väčší rozptyl plameňa nebol dobrý. Sústredenie do úzkej plochy je vyhovujúce pre hrnce z hliníka, pretože tento materiál veľmi dobre distribuuje teplo, takže to neprekáža pri varení tak, ako by prekážalo pri hrnci z nerezu s tenkým dnom.

Skúsenosti z používania

Varič Express Stove používam už niekoľko rokov ako svoj hlavný varič. Mám ho v univerzálnej verzii pre skrutkovacie aj aretovacie kartuše. Keďže piezo zapaľovaniu nedôverujem, zaobstaral som si verziu bez neho. Dobre mi slúži s hrncom ALB forming AL-INOX, ak chcem variť, nielen zohrievať vodu. Ak idem na akciu, kde to bude skôr o varení vody a šetrení hmotnosti, vezmem k nemu titánový riad. V oboch prípadoch varič nesklamal a nemám k nemu žiadne výhrady.

Celú sadu Express Stove Set som si požičal od organizátorov pochodu Fjällräven Classic 2014, ktorý sme spolu so Soňou absolvovali v auguste 2014. Varili sme na ňom vodu minimálne trikrát denne – na čaj, instantné kakao, kávu a na jedlo rôznorodej expedičnej stravy. Vďaka výmenníku tepla na hrnci a polohovateľnom závetrí sme za 5 dní spotrebovali iba jednu 230-gramovú kartušu plynu. Je pravda, že na škandinávske pomery bolo celkom teplo, no aj tak 5 dní a jedna kartuša je veľmi dobrý výsledok. Pritom ani raz sme sa nestravovali inak ako z vlastných zásob. Plastovú misku sme používali len na čaj, pretože lyofilizované jedlo sme jedli priamo z vrecúšok. Ak by sme jedli konvenčnejšiu turistickú stravu, hodila by sa. Taktiež príjemná je pokrievka, ktorá je z priehľadného plastu, a tak máte kontrolu nad tým, čo sa v hrnci deje. Pokrievka má sériu dierok na jednej strane, aby para mohla ísť ľahko von, prípadne sa to dá využiť na zlievanie vody pri varení cestovín. Úchop pokrievky je riešený ako sústredný vydutý kruh s okrajom zo silikónu.

Záver

Kombinácia variča a riadu Express Stove Set je riešením pre jednotlivca alebo dvojicu, ktorí si na túre chcú najmä zohrievať teplú vodu a nie plnohodnotne variť. Nejaké cestoviny znesie aj táto zostava, no na kulinárske zámery bude lepšie popozerať sa po plnohodnotnejšom riešení. Tu ide najmä o optimalizáciu hmotnosti a nízku spotrebu plynu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hoci výrobca sadu odporúča na trojsezónne použitie, vzhľadom na tepelný výmenník a závetrie ju možno v slovenských podmienkach odporúčať aj pre celoročné použitie. Pre zimné použitie je dobré sadu doplniť o skladaciu trojnožku, ktorá kartušu stabilizuje a tiež oddelí od studeného podkladu. Taktiež treba vziať zimnú zmes plynu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie