Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Modranský banský náučný chodník

Keď som v jednu augustovú nedeľu rozmýšľal, kam by som sa mohol v okolí Modry vybrať na huby, dal som na radu jednej panej z autobusu, ktorá tvrdila, že v okolí Medvedej skaly pod Zochovou chatou zaručene rastú. Po asi hodinovom márnom motaní sa lesom hľadanie hríbov vzdávam a hovorím si, že sa aspoň pôjdem pozrieť na samotnú Medvediu skalu, ktorá sa využíva ako cvičná lezecká skala. Bol som tu niekoľkokrát, no od mojej poslednej návštevy tu niečo pribudlo – žlté tyče s tabuľkami s nápismi ako pinga, štôlňa, šachtica a s prekríženými kladivkami.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+170 m stúpanie, -170 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 24.08.2014
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Doprava
Modra (bus) - Modra Harmonia (bus) / Modra-Zochova chata (bus)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Trasa

Modra, časť Harmónia – vodná nádrž Harmónia – Tri kopce – Medvedia skala – Modra, časť Harmónia

Prešiel som si celé okolie, nakoniec som odišiel aj s niekoľkými suchohríbmi a doma mi to nedalo, tak som začal hľadať viac informácií. A našiel som.
2. 6. 2013 bol slávnostne otvorený Modranský banský náučný chodník. Tento fakt mi akosi ušiel a vôbec som pred rokom nezaregistroval, že sa v Modre takáto udalosť udiala.

Týždeň po mojom objavení banského chodníka sa vraciam späť na miesto činu. Prechádzam si ho celý od začiatku, ktorý je v Modre – Harmónii pri turistickom informačnom centre. Značenie náučného chodníka (NCH) vedie cestou pomedzi vilky, z ktorých na človeka dýchne kus histórie, k vodnej nádrži. Po schodoch treba vystúpiť na priehradný múr, kde je prvá zastávka. Popri budove vodohospodárskeho podniku pokračujem prudkým stúpaním k chatám a zapájam pohon 4 x 4. Značku NCH síce nachádzam, ale netuším, kadiaľ pokračuje ďalej. Pustím sa teda chodníčkom pomedzi chaty, no spoza živého plota zúrivo šteká veľké psisko, radšej ho nedráždim, neviem v akom stave je plot a po pár metroch sa vraciam späť. Jeden chodník vedie ešte smerom k Zochovej chate, preto pokračujem po ňom. V mladej dubine vidím množstvo rozbitých fliaš, po pár metroch asi za kýbeľ paradajok. Slovenský folklór. Záhrada vyčačkaná, trávniček dokonale pokosený, ale čo mi nie je treba, šup za plot. Tam sa toho zmestí.

Asi po 100 metroch od plota poslednej chaty pri krmelci vyšliapaný chodník končí, preto sa púšťam smerom, ktorým by mala viesť zelená značka. Pár minút chôdze vysokou trávou a nachádzam lesnú cestičku so zelenou značkou aj so značkou náučného chodníka. Pokračujem po nej a po chvíli ma šípka nasmeruje ku druhej zastávke náučného chodníka – KAMEŇOLOMY, podpovrchové bane. Prvá zmienka o baniach v tejto lokalite je z roku 1811. Našli tu žilu, obsahujúcu olovo a zlato, no ich obsah v rude bol taký malý, že by to nepostačovalo na ziskovú ťažbu. V súčasnosti sa na tomto mieste nachádzajú pozostatky dvoch štôlní a jednej šachty, všetky sú ale zavalené.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vraciam sa späť na značku a nasledujúce takmer 2 kilometre ma čaká len chôdza lesom. Ak chcete absolvovať NCH s deťmi, táto časť trasy ich určite nebude zaujímať. Po asi polhodine prichádzam k rázcestiu Tri kopce. Tu začína najzaujímavejšia časť NCH. Okrem križovatky turistických trás a mapy je tu ďalšia zastávka – ODKOP. Tak ako aj ostatné banské diela v tomto okolí bol razený do kremencovej horniny. V jeho blízkosti je možné nájsť v kremenných žilkách spekularit. Od rázcestia sa dá pokračovať po modrej TZT na Kuklu, po žltej na Zochovu chatu alebo opačným do Dubovej, po zelenej do Častej-Papierničky, no NCH pokračuje súčasne s modrou TZT k hlavnej ceste, vedúcej z Harmónie na Zochovu chatu. V bukovom lese je možné nájsť ďalšie povrchové banské diela označené tabuľkami – TRI KOPCE – pinga, TRI KOPCE – šachtica a štôlňa.

Čo slová pochádzajúce z nemčiny znamenajú?

Slovenským ekvivalentom slova pinga je kutacia alebo ťažobná jama.

Štôlňa je horizontálne alebo iba mierne uklonené banské dielo, ktoré má svoj začiatok na zemskom povrchu. Jej vybudovanie je potrebné takmer pri akejkoľvek banskej činnosti v hornatom teréne.

Šachta je v baníctve zvislá hĺbená alebo razená jama obdĺžnikového alebo kruhového prierezu, ktorá slúži buď ako prístup do jednotlivých poschodí a chodieb a na dopravu materiálu alebo na vetranie.

Šachtica je vertikálne pripovrchové banské dielo, ktoré je na rozdiel od šachty razené do malej hĺbky a zväčša iba do zvetranej horniny.

Zídem nižšie pod skaly a v zemi vidím otvor. Je to štôlňa, ktorá bola objavená v roku 2011. Pod Medveďou skalou sa nachádza štôlňa Bartolomej, ktorá v súčasnosti ešte nie je kvôli ochrane zahrnutá do náučného chodníka. Vstup do 400 metrov dlhej štôlne Bartolomej je zasypaný, no niekoľkometrovým plazením sa vraj dá dostať dovnútra a štôlňa sa dá prejsť postojačky. Nadšenci by chceli štôlňu sprístupniť verejnosti, na to sú však potrebné ďalšie financie. Hádam sa im to raz podarí a bude to zaujímavá atrakcia v okolí Modry. Baňa je najzachovalejšou a najdlhšou baňou na drahé kovy na západnom Slovensku. Tunajšie bane boli zamerané na vyhľadávanie zlata, no v oblasti je ho minimum a bohatá zlatá žila sa nenašla. Podobne na tom bola aj dnes už sprístupnená Medvedia štôlňa v Žiarskej doline na Liptove.

V blízkosti „medveďky“ sa nachádza ďalšia štôlňa. V zozname baní z roku 1821 sa pri štôlni Bartolomej spomína štôlňa Ján (Johan). Predpokladá sa, že by to mohla byť ona. Poslednou zastávkou na náučnom chodníku je DOLNÁ MEDVEDIA SKALA – odkop Schovaná. Banské dielo bolo rozpoznané až v roku 2010. Najvzdialenejší bod vyrazeného priestoru sa od hrany skaly nachádza vo vzdialenosti približne 10 metrov.

Návrat

Tu sa náučný chodník končí. Späť do Harmónie sa dá dostať niekoľkými spôsobmi - tou istou trasou alebo, kto sa nechce vracať späť, má na výber dve možnosti. Po prebrodení potoka (keď je menej vody prejdete na druhú stranu aj suchou nohou) sa dostanete na plochu, kde zvyknú parkovať autá. Prvou možnosťou, ktorú veľmi neodporúčam, je návrat do Harmónie po hlavnej ceste. Autá tam jazdia dosť nebezpečne a krajnica chýba. Volím si bezpečnejšiu alternatívu a prejdem asi 100 metrov po hlavnej ceste k rázcestiu Medvedia skala a do Harmónie pokračujem po červenej turistickej značke.

Ako som písal vyššie, od druhej zastávky náučného chodníka po rázcestie Tri kopce je chodník lesom pomerne nudný. Ak sa rozhodnete preskúmať oblasť s mladými svišťami, navrhujem prvé dve zastávky náučného chodníka oželieť a na Tri kopce sa vyberte od Zochovej chaty po žltej TZT, príp. od autobusovej zastávky Modra, Piesok, chata UK. Je to predposledná zastávka pred konečnou na Zochovej chate. Najzaujímavejšia časť náučného chodníka sa aj tak začína až pri Troch kopcoch. Pre návrat na Zochovu chatu použite červenú TZT od rázcestia Medvedia skala, ktorú sme si familiárne nazvali „škriatkovský chodník“. Popri chodníku sa nachádzajú kmene stromov, ktorým niekto prirobil oči, nosy, ústa, uši, ruky, vlasy z konárov a vyrobil z nich škriatkov alebo strašidlá. Záleží, či chcete deti strašiť alebo im spríjemniť cestu lesom. Stretnete tu škriatka s udicou, ktorý chytil starú topánku alebo škriatka s lampášikom... Asi po kilometri chôdze sa dostanete k prístrešku, kúsok od neho je ohnisko, a keď si do batoha pribalíte niečo na opekanie, môžete si tu urobiť prestávku a posilniť sa. Nablízku tečie potok, ktorý mal doteraz vždy dostatok vody aj v horúcom lete. Preto nie je problém oheň po opekaní zahasiť. Na Zochovu chatu je to odtiaľto necelý kilometer a ak ste krpcov málo unavili, môžete ich doraziť na umelej lezeckej stene pri zjazdovke.

Záver

Vybudovať banský náučný chodník bol vynikajúci počin a verím, že sa podarí zohnať ďalšie financie na sprístupnenie štôlne, príp. na informačné tabule s popisom priamo v teréne. Prejsť si náučný chodník môže byť príjemným spestrením nedeľného popoludnia a zvládnu ju aj menej zdatní jedinci.

Fotogaléria k článku

Najnovšie