Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nastupujúci chatár Peter Michalko
Nastupujúci chatár Peter Michalko Zatvoriť

Rozhovor Každý v horách by chcel viesť chatu

O tri dni, v prvý novembrový víkend sa na Téryho chate po dvadsiatich rokoch uskutoční výmena chatárov. Doterajší nájomca Miroslav Jílek odchádza z osobných dôvodov a odovzdá spravovanie chaty nosičovi Petrovi Michalkovi, ktorý vzišiel z výberového konania a o chatu sa bude starať najbližších 6 rokov. Aké sú jeho pocity a čo plánuje na chate zmeniť, sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

Na úvod mám pár osobnejších otázok, aby sme Vás čitateľom trochu predstavili. Odkiaľ pochádzate a ako dlho ste vo Vysokých Tatrách?
Pochádzam z Bratislavy, do 26 rokov som žil v Bratislave, odvtedy som v Tatrách, teraz 15-ty rok.

Viac sa vám tu zapáčilo?
Začal som liezť, keď som mal 15 rokov a odvtedy sme všetok voľný čas trávili na skalách. V lete cez prázdniny, ešte predtým, ako som sem prišiel natrvalo, sme trávievali aj mesiac v Tatrách. V podstate všetok voľný čas, takže som bol viac tu než v Bratislave.

Aké zamestnania ste mali doteraz v Tatrách?
Predával som v Hudysporte v Poprade a v Intersporte v Hornom Smokovci asi 4 - 5 rokov a predtým som robil kadečo, tiež som robil rok na Téryho chate.

Aj ste nosili na chaty, áno?
Iba na Téryho chatu. Jedno celé leto od júna do októbra a potom od novembra som išiel na chatu pracovať medzi personál.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stále sa venujete aj lezeniu a skialpinizmu?
Venujem, lezeniu najviac, je to moja celoživotná záľuba. V zime aj skialpinizmu, alebo teda lyžovaniu v horách - žľaby, prechody cez sedlá, predovšetkým v Tatrách. Tu si vystačím aj s lezením, aj so skialpinizmom.

Mali ste niekedy v živote predstavu, že budete viesť horskú chatu? Ako ste sa k tomu dostali?
Každého človeka, čo žije v horách, napadne, že by bolo super, keby mohol viesť horskú chatu. Ale nikdy som si nevedel predstaviť, ako by to nastalo, chát je málo, záujemcov je veľa.

Zúčastnili ste sa aj minulého hromadného výberového konania na niektorú chatu?
Nie, toto je prvé výberové konanie, ktorého som sa zúčastnil. Minule to bolo také zvláštne v tom, že si dávali žiadosť aj aktuálni chatári. Teda ľudia, ktorí tam odžili a odpracovali mnoho rokov, si dávali novú ponuku, ako keby mali prísť do výberového konania od nuly. Prišlo mi, že oni majú predsa nejaký prednostný nárok. Preto som nad tým ani nerozmýšľal. Ale teraz je úplne iná situácia, Miro sám povedal, že končí. Takže to nie je proti nemu, a tým sa otvorila rovnocenná šanca pre všetkých možných uchádzačov. Keby to malo byť tak, že by si dával aj Miro žiadosť, že by to bolo pokračovanie, tak by som sa nehlásil. Tí chatári tým, že chaty spravujú roky a spravujú ich dobre, chaty stoja a fungujú, majú prednostné právo pokračovať v tom, aspoň ja to tak vnímam.

Každopádne, zmena teraz nastala, samozrejme, že návštevníci Tatier sú zvedaví. Téryho chata z tých, ktoré vlastnia Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES, je v najmenej zrekonštruovanom stave, má novú strechu a energiu zo solárnych panelov, ale je tam viac vecí, ktoré ostatné chaty majú vynovené a Térynka nemá. Máte nejakú preferenciu, čo tam riešiť najskôr?
Ono na Térynke je, dá sa povedať, špecifická situácia, pretože Chatu pod Rysmi zmietla komplet lavína, tak ju museli komplet urobiť, Zbojníčka komplet vyhorela, tak ju museli komplet urobiť…

... takže ideme spustiť nejakú lavínu?
To nie, preboha (smiech). Brnčalka sa rekonštruuje s veľkým nasadením terajšieho chatára, ktorý tam vykonal neuveriteľné veci a pokračuje v tom naďalej. Takže Térynka pôjde tou cestou, že sa budem snažiť zabezpečiť to, aby sa tam urobila tepelná izolácia a ďalšie veci, ktoré sú potrebné.

Riešili ste to s majiteľmi konkrétne? Lebo pokiaľ mám informácie, tak napríklad KST chcela dávať financie primárne do Štefáničky, kde pre zmenu vietor strhol strechu.
Tak Štefánička potrebuje tiež rozsiahlu rekonštrukciu. Ale mám aj prísľub - možno je to jeden z dôvodov, prečo bola moja ponuka pre nich taká zaujímavá - zaviazal som sa, že budem platiť nájomné, na ktorom sa dohodneme, a ktoré si oni môžu rozpočtovať, podľa ich potrieb, ale budem okrem toho platiť ďalšie peniaze do fondu, ktorý bude určený výhradne na rekonštrukciu Téryho chaty a na opravy väčšieho rozsahu. Je to 5000 € ročne, a či sa už preinvestujú za rok, alebo sa prenesú a nazberajú za dlhšie obdobie a urobia sa rozsiahle rekonštrukcie, to už sa dohodneme.

Aj z toho bežného nájomného, aspoň doteraz to tak bolo, sa časť financií na chate preinvestovala.
Ale to bolo často predmetom sváru medzi chatárom a majiteľmi, že každý si predstavoval iný podiel peňazí do rekonštrukcie chaty. Chatár by chcel, aby sa všetky peniaze dali naspäť do rekonštrukcie chaty, lebo chata zarobila tie peniaze...

... ale pre majiteľov je to jeden z hlavných príjmov...
... áno, je to pochopiteľné, že je to ich majetok a chcú si to rozpočtovať, ako bude treba. Takže tam vznikali také situácie a ja som sa potom rozhodol to dať do tej ponuky - nájomné je nájomné, nech si s ním robia, čo uznajú za potrebné, a okrem toho sa vytvorí nejaký fond, kde sa bude posielať nejaká čiastka, ktorá sa ešte môže meniť. Uvidíme, ako to pôjde, ak by bolo treba viac, tak sa dá viac, je to otvorená vec, ale minimálne 5000 € ročne, a to budú peniaze určené len na zveľaďovanie chaty.

Naši čitatelia v diskusnom fóre riešili stav interiérov, najmä ubytovacej časti, že je to tam trochu napratané, ťažko sa vetrá, deky by sa mohli trochu vynoviť.
Majitelia sa rozhodli vymeniť matrace, to pôjde dokonca na ich náklady, malo by to byť v najbližšom období, a deky vymením ja na svoje náklady, postupne sa to bude vymieňať, v priebehu krátkeho času. Nejaké nové deky tam už aj sú.

Ale charakter miestností s ubytovaním sa nebude meniť.
Áno, tie zostanú tak, ako teraz. Treba si uvedomiť, že to je vysokohorská chata, ľudia si tam nejdú oddýchnuť na týždeň, ale idú tam prespať preto, aby mali bližší nástup na lezenie či lyžovanie alebo turistiku. Chata vo svojej podstate nedokáže poskytovať také pohodlie, ako zotavovňa v údolí alebo trebárs Brnčalova chata (pri Zelenom plese), ktorá je na to uspôsobená. Charakter chaty sa nezmení, ani keď sa zmení chatár.

Je možné nejako rekonštruovať WC vo vnútri?
Áno a to je moja priorita z takých väčších rekonštrukcií. WC sú Achillova päta celej chaty, pretože kapacitne nestíhajú pokryť ani potreby ubytovaných hostí a už vôbec nie tých, čo prídu cez deň. A je to škoda, v tomto stave sa nemá ani zmysel zamýšľať nad zväčšením ubytovacích kapacít. Dve WC a jedno umývadlo je málo, ráno ľudia musia čakať a je to veľmi nepohodlné.

Ďalšia čitateľská otázka - čo zákaz vstupu so psom? Bude platiť ďalej? To nie je štandard na chatách ani v Tatrách.
Nie, psík bude môcť ísť dnu, ak sa nebude správať agresívne, kúsať ľudí a bude slušne vychovaný, tak všetci psíci sú vítaní.

Do jedálne aj do spálne?
Do jedálne a aj do spálne, ak to nebude vadiť ubytovaným, lebo treba byť ohľaduplný voči kolegom turistom. Ale chata sa umýva dvakrát denne, ráno a večer, takže ak sa nejaký chĺpok vytratí, tak to rýchlo vymetieme.

Ešte jedna čitateľská otázka - plánujete nejako vynoviť jedálny lístok? Zaradiť doň nejaké svoje obľúbené jedlá alebo jedlá starej matere?
Chceme to oživiť, ale je tu jeden problém - všetko sa vynáša a skladovacie priestory sú relatívne obmedzené. Takže s nejakou veľkou ponukou by to bolo veľmi náročné.

Možno ani nejde o šírku ponuky, ale či tých pár jedál, čo je v týchto podmienkach možné pripraviť, sa nejako obmení.
Áno, možno nebude ponuka taká široká, ale chuť a kvalita budú určite stopercentné. Budú všelijaké prekvapenia a budeme proste robiť, čo sa dá, aby sa ľudia dobre najedli, aby sa nesťažovali.

Tak na jedlo na Téryho chate sa myslím v našom fóre ľudia v poslednom čase nesťažovali, to skôr na Zbojníčke a k tomu plastový riad.
My plastový riad nemáme, máme porcelánové a tak to aj ostane.

Jeden študent spomedzi našich čitateľov písal, že má veľa času a málo peňazí, či by si mohol nocľahy na chate aj odpracovať.
Tak nad tým som ešte nerozmýšľal, ale nejako by sa to dalo, na chate je práce dosť. Ale až niekedy v lete, keď je najväčšia návštevnosť a tým aj najviac práce. Keď príde a bude ochotný si nocľah odpracovať, nejakú robotu mu nájdeme. Len aby potom nebol smutný, že viac robil ako chodil na túry (smiech).

Aké máte všeobecné podmienky pre potenciálnych brigádnikov? Prijímate teraz nejakých?
To ešte teraz neviem povedať. V tejto chvíli nehľadáme, lebo teraz ideme do najslabšieho obdobia. November až do Vianoc je najslabšie obdobie.

Závisí to aj od snehu?
Závisí, ale všeobecne aj tak je najmenej ľudí po konci jesennej sezóny do Vianoc. Potom už začnú chodiť, závisí to aj od snehu. Takže teraz neplánujeme prijímať žiadnych brigádnikov, a preto neviem povedať, akú budú podmienky. Ale určite pred budúcou letnou sezónou budeme prijímať, a potom zase môžeme urobiť rozhovor, kde povieme, koľko a za akých podmienok.

Ešte tu mám jednu čitateľskú otázku - neplánujete webkameru z okna chaty?
Na chate je relatívne pomalé internetové pripojenie. Ale Janko Matava z chaty Plesnivec mi vravel, že jeho známy z Kežmarku robí mikrovlnné internetové pripojenie a má taký vykrývač, že na chate majú rýchlejší internet ako doma. A že táto firma si na Lomnickom štíte prenajala anténu a chcú urobiť vykrývač. Keď sa tak stane, určite sa staneme ich klientmi, takže na chate bude veľmi rýchly internet, a potom webkameru urobíme úplne bez problémov. Dáme jednu do kuchyne, aby ľudia videli, ako pracujeme (smiech), a druhú von, aby videli, ako je pekne. Veď to až toľko nestojí.

Ďakujeme za rozhovor a želáme Petrovi Michalkovi veľa úspechov.

Súvisiace články
Téryho chata
Miroslav Jílek: Konflikty nevyhľadávame
Tatranskí chatári sa nemenia

Najnovšie