Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Marta
Búda Marta Zatvoriť

Búda Chatka Marta v Rakytove

Slovenské rudohorie ponúka nepreberné možnosti na túlanie sa voľnou krajinou. Siahodlhé horské hrebene i doliny, laznícke oblasti a väčšina plochy mimo chránených území. To sú rudohorské charakteristiky, ktoré priam volajú k viacdňovému putovaniu. Turistických chát je poskromne, preto každá možnosť úkrytu pred nečasom poteší.

Poloha
Slovenské rudohorie: Veporské vrchy - záver doliny Rakytovo, 10 minút od rázc. Kysuca-Uhliarka po zelenej značke
Nadmorská výška
882 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.66015 ° SŠ
dĺžka: 19.6993 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 6 ľudí na udupanej zemi s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
popri chatke tečie potok Rakytovo, ale pozor na znečistenie pasúcim sa dobytkom
Spojenie
Drábsko-Sedmák (bus) - Kysuca-Uhliarka (modrá cyklotrasa a Rudná magistrála)

Prístup

* z rázcestia Kysuca-Uhliarka po zelenej značke za cca 10 minút,
* z Drábska, osada Sedmák (bus) po cyklotrase a červenej Rudnej magistrále cez Uhliarku za cca 1.20 h,
* zo Sihly (bus) po zelenej značke cez Kysucu za cca 1.30 h,
* zo sedla Tlstý javor (bus) po červenej Rudnej magistrále cez Uhliarku za cca 1.30 h,
* z Čierneho Balogu, časť Dobroč (bus) po zelenej značke cez doliny Rakytovo za cca 1.45 h.

Objekt

Jednoduchý drevený objekt (úkryt drevorubačov) sa nachádza v závere doliny Rakytovo pod lokalitou Malý tajch, kde končí spevnená údolná cesta (točňa) od Čierneho Balogu. Na hlavný hrebeň Slovenského rudohoria (Veporské vrchy) ďalej pokračuje dobrá štrková zvážnica, ktorá je zároveň modrou cyklotrasou. Poloha objektu len 10 minút chôdze po zelenej značke od rázcestia Kysuca-Uhliarka na trase Rudnej magistrály je veľmi výhodná.

Samotný objekt veľa komfortu neposkytuje. Tvoria ho steny z dosák, medzi ktorými sú medzery, čiže pri veternom počasí bude dnu prievan. Taktiež chýbajú vstupné dvere. Strešnú krytinu tvorí zvlnený eternit a na jar 2014 bola strecha v poriadku. Podlaha je nerovná udupaná hlina. Jediné zariadenie tvorí jednoduchá nízka lavička z dreva. V prípade núdze chatka prichýli 4 až 6 nocľažníkov, ktorí musia byť vybavení vlastným spacím vakom a izolačnou podložkou. Na podlahu bude vhodné dať trávu alebo čečinu prípadne celtu.

Susedná chatka

Približne 15 minút chôdze poniže v doline (zelená značka smer Čierny Balog) stojí opustená lesnícka chatka, ktorá taktiež môže poslúžiť na núdzový úkryt. Lenže objekt je v horšom stave, lebo má poškodenú strešnú krytinu (terpapier) a vo vnútri je nahádzaný neporiadok. Ale ako úkryt pred dažďom určite poslúži minimálne krytý vstup do chatky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Popri chatke tečie potok Rakytovo, ale z neho neodporúčam naberať vodu, lebo môže byť kontaminovaná od pasúceho sa dobytka povyše na pasienkoch okolo Kysuce-Uhliarky. Treba využiť bočné prítoky potoka a z nich si nabrať vodu na prevarenie. V blízkom okolí sa nachádzajú dva overené zdroje vody. Na samote Uhliarka sa nachádza prameň pri súkromnej usadlosti (v poraste pod lúkou) alebo pri bývalej horárni Krupka je taktiež upravený prameň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie