Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obálka knižky
Obálka knižky Zatvoriť

Recenzia (Yu)konský zápisník

Možno bolo symbolické, že som posledné stránky knižky dočítal v lietadle, keď som sa vracal z návštevy mojej mladšej dcéry, vydatej v zahraničí a bol predvečer 25. výročia 17. novembra 1989. Mnohí frfleme na súčasnú dobu, ale pred 25 rokmi by som sa nemohol len tak vracať od svojej dcéry z cudziny, ani ona by sa nemohla kedykoľvek vrátiť do rodnej krajiny. Autor knižky by nemohol opísať, čo zažil. Ak by to napísal, asi by sme si to neprečítali a on by sa po slobodnom návrate nemohol usadiť v bratislavskej džungli.

Výrobca
Martin Notbúk Šóš
Typ
reportážny cestopis
Hmotnosť
300 g
Infocena
9,25 €
Obchody
martinus.sk/?uItem=171433

(Yu)konský zápisník je správa z cesty za naplnením chlapčenského sna o živote uprostred prírody. Je to autentický pohľad na prácu wranglerov (pastierov koní) na kanadskom Yukone i na medziľudské vzťahy v prostredí, v ktorom „čo sa pohybuje príliš rýchlo, neprežije“.

Pár slov na zadnej strane prebalu 175-stranovej knižky, formátu A5 v tvrdom obale, je krátka charakteristika knižky, ktorú napísal autor pochádzajúci z Tatier – Martin Notbúk Šóš. Vyštudoval informatiku a fyzioterapiu. 13 rokov žil striedavo na Slovensku a v Kanade, kde sa živil ako wrangler, traper, tesár, šofér sanitky, lesný robotník, masér, IT konzultant indiánskej vlády.

Knihu vydal Slovenský spisovateľ a. s. v roku 2014. Má 13 kapitol, v ktorých autor popisuje svoje rozhodnutie opustiť prácu v nadnárodnej poradenskej firme v Ottawe, cestu dlhú 6483 kilometrov do malej indiánskej osady Mayo uprostred kanadského Yukonu, svoje prebudenie z romantickej predstavy o Indiánoch, nakoľko našiel iba Indiánov závislých od alkoholu, drog, hracích automatov, televízie a nezdravej stravy. Jeho sny mu napokon pomohli naplniť bušmani, ľudia, ktorí žijú vo veľmi dôvernom vzťahu s okolitou prírodou.

Po prečítaní knižky som nadobudol dojem, že v konečnom dôsledku to, čo popisuje, je jeden veľký biznis. Celý Yukon je rozdelený na niekoľko veľkých poľovných revírov. Sú majetkom štátu. Lovecké agentúry (outfity) si ich prenajímajú a vodia do nich lovcov trofejí. Lovec si vyberie, aké zviera chce zabiť a zaplatí. Outfitter mu pridelí sprievodcu, ktorý pre neho hľadá zver, nosí mu výstroj, udržiava ho v dobrej nálade, zabitú zver stiahne, rozporciuje a dopraví k lietadlu. Dvojicu dopĺňa ešte pomocník, ktorý sa stará o kone, vodu, oheň a varí. Revír má ústredný tábor a potom často v jeho okolí o rozmeroch našich krajov jednotlivé chatky pre poľovačku. Všetko, ale absolútne všetko, čo je tam potrebné k existencii – od WC papiera po cigarety, tam prilieta. Iste, potom je to už tvrdá drina i romantika zároveň, pretože civilizácia je vzdialená hodiny letu alebo týždne konskej jazdy. Ale celý zmysel činnosti je jedna fotka lovca s jeho trofejou. Mäso sa vraj musí dopraviť do sídla indiánskej vlády, ktorá ho rozdeľuje medzi pôvodné obyvateľstvo, kožušiny sa nespracovávajú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Toto, aj keď v menšom, zažívame v našej prírode, kde nás pomaly, ale iste, poľovníci vytláčajú z voľnej prírody a krajiny.

Martin formou zápisníka opisuje, čo všetko sa musel chlapec zo Slovenska naučiť, aby sa stal rovnocenným partnerom tých, ktorí od svojich pätnástich rokov žili ako bušmani. Nachádza spriaznené duše, ale aj viaceré neduhy ľudského spolunažívania, pretože každý sme nejaký a práve pobyt a práca v tvrdých podmienkach yukonskej prírody odhalia charakter mnohých až na dreň.

Privítal by som nejaký plánik Kanady s vyznačením Yukonu a v ňom osady Mayo. Presun 6384 km z Ottawy tam je kus cesty a nie každý má predstavu, kde ten Yukon vlastne leží. Možno tiež plánik toho poľovného revíru a rozmiestnenie chát.

Pre mnohých, ktorí vyrástli na winettouovkách a romantických westernoch, bude prečítanie knižky možno znamenať stratu ilúzií, ale mám rád knižky - cestopisy, ktoré opisujú veci tak, ako sú a nesnažia sa ich prikrášľovať. A uvedená publikácia je tak trochu cestopisom.

Cesta je cieľ!

Najnovšie