Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet Vojenské bunkre pri Bohuticích

Južná Morava je kraj, ktorý turisti navštevujú hlavne kvôli dobrému vínku a bohatej sieti cyklotrás. Tieto dve veci sa tu, samozrejme, vzájomne prelínajú, a keď sa k nim pridá ešte niečo z histórie, je o dokonalý zážitok postarané. Aj keď 2. svetová vojna nebola udalosť, na ktorú by sme s radosťou spomínali, nesmieme na ňu zabúdať a ľudstvo by si z nej malo brať ponaučenie.

Nemými svedkami toho, čo sa na území bývalého Československa pred desaťročiami udialo, sú aj železobetónové stavby - objekty ťažkého a ľahkého opevnenia. Mnohé z nich vojnu prežili, no ak neboli zničené kvôli inej výstavbe, tak ich vegetácia počas dlhých rokov dôkladne zamaskovala a dajú sa väčšinou objaviť len náhodou.

Takmer okolo celých hraníc Českej republiky bolo postavené ľahké opevnenie. Jeden z úsekov opevnenia bol aj úsek 16 - Moravský Krumlov. Na tomto úseku malo byť postavených 103 objektov, no do podpísania Mníchovskej dohody a úplného zastavenia opevňovacích prác sa podarilo postaviť iba 20 objektov. Na základe Mníchovskej dohody boli odovzdané bez boja nepriateľovi. V 50. a 60. rokoch boli stavebne dokončené a vybavené pre boj proti imperializmu. Do začiatku 90-tych rokov sa o objekty starala armáda a dnes je väčšina objektov ľahkého opevnenia ponechaná svojmu osudu.

Partia nadšencov sa však v blízkosti malej vinárskej obce Bohutice rozhodla dva z objektov zachrániť. Zrekonštruovali ich a vytvorili tu „Minimuzeum československého opevnění 1935 - 1938“.

V areáli múzea sa nachádzajú dva objekty ľahkého opevnenia vzor 37. Jeden z objektov (A-140) je zrekonštruovaný do podoby, ktorú by mal, keby nedošlo k Mníchovskej dohode v roku 1938. V druhom objekte (A-120) sa nachádza expozícia povojnového opevnenia a je tu umiestnená aj výstava modelov všetkých typov opevnenia vzor 37.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V areáli môžeme vidieť aj zákop a ukážky prekážok, ktoré mali zastaviť alebo spomaliť postup nepriateľov.
V čase prítomnosti prevádzkovateľov múzea si môžete pozrieť aj dobový výstroj a výzbroj a, ako nám bolo povedané, sú jediným múzeom, kde sa môže návštevník exponátov dotýkať.

Mladík, ktorý mal v čase našej návštevy „službu“, nám nadšene rozprával či už o zbraniach, alebo o histórii opevnenia a bojoch počas II. svetovej vojny. Určite by jeho učiteľ dejepisu mal z neho radosť. Keby nám nebola zima, vedeli by sme ho počúvať aj hodiny. Pre tých, ktorí netrpia klaustrofóbiou, bude čerešničkou na torte návšteva interiéru bunkrov, kde sa môžete na malú chvíľu vžiť do kože vojakov, môžete sa pozrieť na okolie cez periskop, prípadne cez hľadáčik guľometu. Ženy si tu určite prídu na svoje (myslené ironicky). Múzeum býva otvorené od mája do októbra, prvú sobotu v mesiaci, resp. od mája do septembra v prvý víkend v mesiaci. Pre rok 2014 je už sezóna ukončená, no je si možné dohodnúť individuálnu návštevu.

Predbežné termíny otvorenia múzea pre verejnosť v roku 2015:
2. a 3. máj
6. a 7. jún
4. a 5. júl
1. a 2. august
5. september
3. október

Múzeum je otvorené od 10-tej do 16-tej. V prípade nepriaznivého počasia je zatvorené. Vstupné je dobrovoľné. Areál je prístupný aj v iných termínoch, ale nedostanete sa dovnútra bunkrov a budete to mať bez prednášky a bez ukážky dobovej výzbroje.

A ako sa sem dostanete?

Na bicykli – dovedie vás sem cyklotrasa č. 5006 Znojmo – Jevišovice.

Autom – zo Slovenska cez Lednici, Mikulov a Branišovice na Moravský Krumlov po ceste č. 396, za odbočkou na Bohutice neodbočíte do obce, ale pokračujete rovno a po pár metroch vás šípka nasmeruje vľavo na poľnú cestu, prejdete železničné priecestie a hneď za ním sa dá zaparkovať.

Vlakom – napr. z Brna do dediny Bohutice (asi 1 hodina jazdy) a odtiaľ popri trati po neznačenom chodníku – cca 1 km.

Chlapi a milovníci vojenskej histórie si tu určite prídu na svoje.

Fotogaléria k článku

Najnovšie