Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vpravo dole od optiky je umiestnený senzor regulácie Optisense – v automatickom režime čelovka prispôsobuje svoj svetelný výkon podľa okolia
Vpravo dole od optiky je umiestnený senzor regulácie Optisense – v automatickom režime čelovka prispôsobuje svoj svetelný výkon podľa okolia Zatvoriť

Test Led Lenser SEO 7R – nabíjateľná čelovka

S nabíjateľnými čelovkami akoby sa roztrhlo vrece. Nedávno sme testovali Silva Trail Runner II USB a Led Lenser H7R2. Teraz to je opäť Led Lenser, avšak model s nižšími výkonovými ambíciami. Vďaka menším rozmerom a nižšej hmotnosti má čelovka šancu osloviť širšie turistické publikum ako jej sestra. Kompaktnosť čelovky ale neznamená, že by stratila zoomovaciu optiku, ktorá je pre Led Lenser čelovky typická.

Výrobca
Led Lenser
Model
SEO 7R
Typ
kompaktná nabíjateľná čelovka
Materiály
1 × High End Power LED, 1 × malá červená LED, plast
Hmotnosť
93 g
Farebné kombinácie
bielo-modrá
Páči sa mi
kopaktné rozmery a hmotnosť, zaostrovacia optika, svetelný výkon, nabíjateľný akumulátor cez micro-USB, možnosť použiť AAA batérie, automatická regulácia pomocou senzora, červená LED
Nepáči sa mi
haló efekt kvôli čiastočne priesvitnému plastu, slabé periférne osvetlenie
Ostatné info
svietivosť: 220 lm
vodeodolnosť na úrovni IPX6
kapacita akumulátora: 880 mAh / 3.256 Wh
súčasťou balenie je nabíjačka
doba svietenia: 5 h / 20 h
dosah svetla: 130 m / 40 m
SMART Light Technology (SLT)
Advanced Focus System (AFS)
Optisense
Infocena
90 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 7 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 7 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
eshop distribútra: ledlenser.sk$ret
iné: sport-outdoor.sk$ret sport-snow.sk$ret outland.sk$ret outdoorsport.sk$ret adamsport.sk$ret

Dizajn a konštrukcia

Predné plastové puzdro integruje všetky súčasti svietidla – optiku, akumulátor, ovládacie tlačidlo. Celok dopĺňa nastaviteľný elastický popruh. Bielo-modrý vzhľad čelovky neprekvapí ani neurazí, ale na dizajnové ocenenie to nebude. Čelovku tiež nemožno označiť za konzervatívnu. Je svojská, no účelnosti nemožno nič vytknúť. Na hlave drží dobre, po chvíli ani nebudete vedieť, že ju tam máte. Na hornej strane v strede je umiestnené jediné ovládacie tlačidlo. Jeho tuhosť je akurát. Optika svietidla je sklopná (rozsah cca 45 ° v 8 krokoch) a zoomovacia (otáčaním predného člena meníte zorný uhol svetelného kužeľa v rozsahu 20 ° – 60 °).

Čelovka je neveľkých rozmerov, bezproblémovo sa zmestí do vrecka a vďaka nízkej hmotnosti nie je dôvod ju nechávať doma, hoci aj nepočítate s pohybom po tme. Keďže má nabíjateľný akumulátor, odpadá šetrenie batérií a môžete ju používať, koľko len chcete v prípade, ak máte na záver dňa istotu elektriny. Použijete pritom nabíjačku, ktorú si nosíte kvôli mobilnému telefónu, pretože používa konektor micro-USB. Pokiaľ istota elektriny nie je, pribalíte 3 kusy rezervných AAA batérií, ktorými sa dá vybitý akumulátor nahradiť. Výrobca odporúča alkalické jednorazové alebo NiMH nabíjateľné. Univerzalita je veľmi praktická, napríklad konkurenčná Petzl RXP+ má podobné parametre, avšak bežnými batériami vybitý akumulátor nenahradíte.

Jedinú výhradu mám k použitému materiálu, ktorý čiastočne prepúšťa svetlo. Najviac viditeľné to je na bielom otáčavom tubuse optiky. Výsledkom je, že okrem peknej homogénnej svetelnej stopy, aká je pre Led Lenser typická, je okolo ešte zóna s miernym osvetlením, ktorá je ukončená výrazným halo efektom. Nepôsobí to úplne príjemne, no na druhej strane lepšie vidieť blízke objekty v periférnej oblasti. Možno keby bol otočný člen z ešte priesvitnejšieho materiálu, dal by sa tento efekt prehlásiť za zámer.

Svetelné programy a režimy

Ako je pri Led Lenser bežné, možností nastavenia režimov sú široké. Preto odporúčam odložiť návod na použitie, ak plánujete vymoženosti používať. Všetko sa totiž ovláda cez jedno tlačidlo, nie je tu možnosť nastavovanie cez počítač.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Čelovka má dva odlišné programy LED – buď svieti silnou bielou LED alebo slabou červenou. Prvý program je na bežné používanie, druhý pokiaľ nechcete veľa svietiť, ale len v stane niečo nájsť, prípadne si pri pochode chcete zachovať nočné videnie. Programy prepínate stlačením a držaním tlačidla vo vypnutom stave. Keď zasvieti červené svetlo, treba ho pustiť, lebo ak budete držať ďalej, aktivuje sa zámok.

V programe bielej LED sa po zapnutí aktivuje maximálny výkon 220 lumenov. Ak v priebehu 2 sekúnd stlačíte znova, zníži sa jas na nižší výkon, ak podržíte, bude sa intenzita plynulo meniť, až kým nepustíte tlačidlo. Nastavenie si následne čelovka pamätá. Tretím režimom je automatické prispôsobovanie sa okolitým podmienkam, k čomu slúži senzor vpravo od optiky. Štvrtým a posledným režimom je blikanie, ktorého frekvencia nie je nastaviteľná. Nasledujúce stlačenie vypne čelovku. Ak potom zasvieti nakrátko červená LED, signalizuje nízku úroveň batérie.

Zaujímavou pokročilou funkciou je zmena charakteru regulácie. K dispozícii sú dva druhy – úspora energie a konštantný svetelný tok. Prvý spôsob regulácie znamená plynulý pokles svetelného toku počas vybíjania akumulátora. Druhý udržiava konštantný svetelný tok, to znamená, že ako sa akumulátoru znižuje napätie, tak regulácia zvyšuje prúd. Prvý vydrží dlhšie a neprekvapí vás náhlym poklesom pred vybitím akumulátora, takže pre bežné použitie je lepší. Ak chodíte večer behať, môže byť konštantný svetelný tok dôležitejší ako výdrž, a vtedy sa hodí druhý. Regulácia sa prepína dlhším pridržaním tlačidla, keď je čelovka zapnutá na blikanie.

Li-Ion akumulátor má kapacitu 3,256 Wh (= 3,7 V × 880 mAh). Priamo na ňom je micro-USB konektor pre nabíjanie, takže pre nabíjanie treba otvoriť puzdro a buď priamo pripojiť kábel a nabíjať alebo akumulátor vybrať a nabiť mimo čelovky. Počas nabíjania svieti kontrolka vedľa konektora na červeno, po nabití na zeleno. Pokiaľ si čelovku nastavíte inak ako sú základné nastavenia (viď vyššie), treba nabíjať s vloženým akumulátorom, lebo jeho vybraním sa nastavená resetujú. Výrobca udáva výdrž akumulátora v rozsahu 5 - 20 hodín v závislosti od spôsobu používania, t. j. od intenzity ako aj zvolenej regulácie výkonu. Nabíjanie pomocou dodávanej nabíjačky trvá 2 - 3 hodiny.

Skúsenosti z terénu

Čelovku používam viac ako pol roka a vďaka jej rozmerom ju mám so sebou na každej túre. Človek nikdy nevie, kde ho zastihne tma, a tak ju z batoha ani nevyberám. Keďže na viacdňové prechody bez možnosti nabíjania príliš nechodím, veľmi mi vyhovuje nabíjateľná čelovka. Nabíjam ju často aj v aute, keď smerujem do hôr, lebo na nabíjanie zvyčajne doma zabudnem. Keďže kvôli smartfónu mám nabíjačku vždy so sebou, tak tú, čo bola dodaná s čelovkou, vôbec nepoužívam. Celkovo hodnotím spojenie malej kompaktnej čelovky s akumulátorom veľmi kladne. Čo sa týka výdrže, exaktne som to nemeral. Z používania mám dojem, že údajom výrobcu sa dá celkom dôverovať.

Príjemným prekvapením je automatická regulácia svietenia pomocou senzoru. Zmena jasu sa deje pozvoľna, takže ju počas chôdze nevnímate. Silne vnímateľná je len vtedy, ak zrazu z blízka pozriete na svetlú plochu, napr. bielu stenu. Keďže mám aj Petzl Tikka R+, môžem konštatovať, že Led Lenser má nastavenie citlivosti regulácie lepšie skalibrované. Petzl mení jas príliš rýchlo, čo nie je počas chôdze v lese veľmi príjemné. Áno, dáva to najavo, že "technika funguje". Som však skôr zástancom toho, aby technika fungovala a používateľ o nej nevedel.

Dosvit je veľmi slušný najmä vďaka nastaviteľnej šírke svetelného kužeľa pomocou zoomovacej optiky. Hravo sa dostane cez 100 metrov, no oproti výkonným čelovkám bez zoomovania je tu obmedzenie vo veľkosti osvetlovanej plochy. Nepovažujem to za negatívum, lebo čelovka nie je určená pre lyžovanie žľabov potme, treba s tým len rátať. Jediné, co čelovke možno vytknúť, je spomínaný haloefekt, ktorý pôsobí trochu divne. Zvykol som si naň a už ma neobťažuje a je tu aj spomínané čaro nechceného, že trochu zlepšuje periférne videnie, keďže šírka svetelnej stopy je len okolo 60 °.

Záver

Čelovku Led Lenser SEO 7R odporúčam ako veľmi dobrú spoločníčku na univerzálne outdoorové účely počas trojsezónneho použitia. Ideálna je na víkendovky, dlhšie akcie v prípade dostupnosti elektriny na nabíjanie. Taktiež dobre poslúži na večerné kondičné výbehy do lesa. Na zimu nie je konštrukčne vhodná, pretože akumulátor sa nedá oddeliť od svietidla a skryť pod bundu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie