Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tričko má reglánový strih, rolovací golier a tretinové rozopínanie na zips
Tričko má reglánový strih, rolovací golier a tretinové rozopínanie na zips Zatvoriť

Test Devold Expedition – dvojvrstvové merino do mrazu

Zimná sezóna opäť veľmi nesmelo klope na dvere a snehuchtiví turisti, skialpinisti či horolezci už kujú pikle, čo túto sezónu "dajú". Inak tomu nie je ani u nás v redakcii a dúfame, že sa zima v horách naplno rozbehne čo najskôr. Kým to nastane, zhrniem svoje skúsenosti s merinom Devold Expedition, ktoré som používal nielen minulú zimnú sezónu ale aj na jarnú a najmä neskorojesennú turistiku.

Výrobca
Devold
Model
Expedition zip neck
Typ
zimné merino
Materiály
spodná vrstva: 100 % merino vlna
horná vrstva: 90 % merino vlna 10 % polyamid
Hmotnosť
323 g – pánska veľkosť M
Farebné kombinácie
čierna, modrá (pánska), ružová (dámska)
Páči sa mi
veľmi dobrý strih, dĺžka rukávov, vysoký rolák, príjemný materiál na nosenie, univerzalita
Nepáči sa mi
dlho schne na chatách
Ostatné info
pranie v automatickej práčke do 40 °C, možné aj sušiť v sušičke na studenší program, prať len s tekutým pracím prostriedkom bez aviváže
Infocena
75,- €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 9 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 91 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
scandinaviashop.cz/expedition-rolak-se-zipe?i…
norwayshop.sk/devold-expedition-tricko-zip-pa…
sportrysy.sk/devold-expedition-man-zip-neck

Aktualizácia – boli pridané nové fotografie, skúsenosti z používania a záver

Termotričko Devold Expedition je zabalené vo veľkej papierovej škatuli, ktorej rozmery dávajú tušiť, že nepôjde o žiadne pierko. Veď v pánskej veľkosti M vo verzii s rolákom a zipsom váži slušných 323 gramov, čo je najviac spomedzi všetkých termotričiek v mojej skrini. Dôvod je jednoduchý – termoprádlo je určené do najchladnejšieho počasia, výrobca ho definuje v intervale +5°C až -50°C. Dodávam, že v hornej časti intervalu asi ako jedinú vrstvu, maximálne doplnenú tenkou vestou.

Model Expedition je ušitý z dvojvrstvového materiálu s mernou hmotnosťou 235 g/m². Spodnú vrstvu tvorí čistá merino vlna a vonkajšiu kombinácia 90 % merino vlny a 10 % polyamid. V oboch prípadoch je hrúbka merino vlákien 18,7 mikrónu. Po oblečení budete chvíľu cítiť jemné hryzenie merina, no už po pár minútach sa pocit stratí a celkovo je tričko veľmi príjemné na nosenie. Som však zvedavý, ako pri tejto gramáži bude zvládať transport potu od tela. Merino vo všeobecnosti máva túto vlastnosť horšiu ako umelé vlákna (napr. polyester), no výrobca tvrdí, že ju zlepšil pomocou úpravy Aquaduct..

Strih

Tričko má reglánový strih, takže dobre sedí bez ohľadu na šírku ramien. Celkovo je strih síce na telo, ale nie až tak napasovaný ako napr. Apani. Vďaka tomu sa pod neho v pohode zmestí meraklonová sieťka (napr. Dry, Brynje) alebo nejaké iné tenké termo. Horná časť okolo krku je riešená tak, že ak zapnete zips až dovrchu, je z trička rolák. Ak necháte zips čiastočne rozpnutý, tak máte široký golier. Zips je tenký, podšitý jemnou légou a jazdec má predĺžený úchop z plastu, aby sa zips dal ovládať aj v tenších rukaviciach. V oblasti goliera a v blízkosti zipsu je materiál zdvojený, takže tieto miesta majú dvojitú ochranu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vďaka vysokému roláku dobre zakryje celý krk aj ľuďom s dlhým krkom, čo sa v nečase veľmi hodí. Túto vlastnosť už veľa rokov oceňujem pri Devold Active, ktorý má rolák riešený rovnako. V kombinácii so šatkou z mikrovlákna ide o takmer dokonalé riešenie. Ďalej veľmi vítam predĺžený rukáv, pretože mám dlhé ruky a niektoré termotričká sa mi pri pohybe zvyknú vyhrnúť do tretiny predlaktia. Tu to nehrozí. Buď totiž použijem dieru na palec a termo drží, kde má alebo nechám nazberaný koniec v oblasti zápästia, čo tiež dobre plní účel.

Farby a varianty

Okrem klasickej čiernej farby je dostupná v modrej a tmavozelenej pre pánov a v ružovej pre dámy. Model Expedition je celkovo k dispozícii v nasledovných variantoch:
- dlhé spodky (pánske, dámske),
- tričko s okrúhlym golierom (pánske, dámske),
- tričko s rolákom so zipsom (pánske, dámske),
- tričko s kapucňou (pánske, dámske),
- kukla,
- šatka.

Skúsenosti z používania

Termoprádlo používam už vyše roka. Musím ale priznať, že za tento čas sa mi ho nepodarilo odskúšať pri teplotách pod -15 °C, keďže také podmienky v našich zemepisných šírkach príroda za uplynulý rok takmer nenadelila. Tiež nepatrím medzi zámerných vyhľadávačov najväčšieho možného fekálu. Testovanie preto prebiehalo v hornej časti odporúčaného spektra. Nosil som ho najčastejšie pri teplotách -10 °C až 10 °C. V tomto intervale nahrádzalo prvú aj druhú vrstvu, na vrch potom v teplejšom počasí tenká vesta proti vetru. Pri lyžovaní som vestu nahradil hardshell bundou, prípadne softshellkou. Taktiež sa termoprádlo osvedčilo ako jediný kus horného oblečenia – pohodlné to bolo do cca 10 - 12 °C.

Čo sa týka odvodu potu, Expedition si vedie celkom dobre a mám pocit, že dokonca lepšie než Devold Active, čo je prekvapením, lebo to má na strane bližšie k telu zmes s umelinovým vláknom Thermolite. Samozrejme, na šliapanie na pásoch to nestačilo a tak som pridával sieťku Dry. V tejto kombinancii som zriedka potreboval ešte niečo, iba ak fúkalo, pridal som vestu.

Kvôli vyššej gramáži aj dvojvrstvovej konštrukcii tričko pomerne dlho schne. Doma to neprekáža, avšak na horských chatách, kde nie sú práve ideálne podmienky na sušenie, sa môže stať, že ráno nebude tričko ešte suché, ak ho vhodne neumiestnite. Ale pozor, nedávajte ho zas príliš blízko pece, nemuselo by to dobre dopadnúť.

Bežná údržba je nenáročná. Stačí šupnúť do práčky s ostatným outdoor prádlom a prať vhodným tekutým prostriedkom bez aviváže. Na merino nepoužívame nič špeciálne a ani tento kúsok s tým nemá žiaden viditeľný problém. Rovnako som zatiaľ nezaznamenal, že by sa materiál "rozchádzal" v namáhaných oblastiach (plecia, lakte) ako sa to stáva niektorým – najmä lacným – merino výrobkom.

Záver

Dvojvrstvé merino termoprádlo Devold Expedition sa mi osvedčilo ako spojenie prvej a druhej vrstvy v podmienkach miernejších zím slovenských hôr. Pri nižších teplotách zas dobre poslúži ako prvá vrstva. Keďže strih nie je veľmi vypasovaný, zmestí sa pod termotričko ešte jedna tenká vrstva. Táto variabilita znamená pre používateľa univerzálnejšie využitie, ako by sa z názvu aj údajov výrobcu mohlo zdať. Preto odporúčam merino aj ľuďom, ktorým extrém nič nehovorí, no potulky zimnou prírodou áno.

Fotogaléria k článku

Najnovšie