Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Značený chodník vedie stredom záberu
Značený chodník vedie stredom záberu Zatvoriť

Správa Chodník na Záruby od Čertovho žľabu nepriechodný

Čas vianočných dovoleniek a s tým spojených pobytov v prírode je o pár dní tu a s tým sú spojené turistické výlety na atraktívne miesta. V Malých Karpatoch je takýmto miestom bez pochýb najvyšší vrch Záruby. A práve preto chceme touto správou upozorniť na možnú komplikáciu pri výstupe na ne.

Začiatkom decembra totiž pod hlavným hrebeňom padla menšia kalamita priamo na modrom turistickom chodníku, konkrétne medzi TIM Čertov žľab a TIM sedlo Záruby. Silná ľadová námraza dolámala a povyvracala stromy a tie teraz značne komplikujú priechod turistickým chodníkom, resp. ho znemožňujú. Niektoré stromy sú stále nahnuté priamo nad trasou a je otázkou času, kedy padnú. Na niektorých stromoch sú vo výške aj polámané haluze – tiež hrozí ich padanie dole. Najkritickejší úsek je dlhý cca 150 metrov (mapa).

Keďže ide o územie národnej prírodnej rezervácie Záruby, kde platí 5. - najprísnejší stupeň ochrany prírody a krajiny, situácia sa nevyrieši za pár dní. Najrozumnejším riešením je momentálne využívať na výstup od Smoleníc alternatívne trasy cez Havraniu skalu alebo od Bukovej.

Stav fotografií je z 10. 12. 2014.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie