Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stredný prístrešok
Stredný prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Slavošovský tunel pod Homôľkou

Revúcka vrchovina na južnom okraji Slovenského rudohoria (predhorie) síce nepatrí k frekventovaným turistickým oblastiam, no milovníkom ľudoprádznych hôr má čo ponúknuť. Infraštruktúra pre cestovný ruch, okrem značených chodníkov, je len minimálna. Nasledovný tip poslúži nielen peším turistom, ale tiež cykloturistom.

Poloha
Slovenské rudohorie: Revúcka vrchovina - slavošovský portál tunela pod Homôľkou
Nadmorská výška
485 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.70252 ° SŠ
dĺžka: 20.26792 ° VD
» Mapa
Nocľah
na štrkovej podlahe s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička nad horným prístreškom
Kontakt
Lesné družstvo Slavošovce
Slavošovce č. d. 308
04936 Slavošovce
+421 58 799 94 33
ldslavosovce.sk
Spojenie
Slavošovce (bus) - Slavošovský tunel (modrá cyklotrasa č. 2589)
Dalšie info
vonkajšie ohniská, suchý záchod

Prístup

* zo Slavošoviec (bus) po modrej cyklotrase č. 2589 za cca 0.20 h,
* z Magnezitoviec, časť Kopráš (bus) po modrej cyklotrase č. 2589 za cca 1 h.

Objekt

Oddychový areál pri slavošovskom portáli tunela pod Homôľkou, patriacom medzi nedobudované gemerské železničné trate (tzv. gemerské spojky), vybudovalo Lesné družstvo Slavošovce. Treba pochváliť úpravu priestranstva a prevedenie jednotlivých prvkov, lebo ide o originálne architektonické riešenie. Nielen drevené prístrešky ale tiež lavičky, hojdačky a preliezky pre deti sú mohutnej a nadrozmernej konštrukcie, čím sú odolnejšie voči devastácii či vandalstvu. Areál sa nachádza blízko obce Slavošovce, preto je často využívaný na výlety (opekanie) miestnych a treba počítať s prítomnosťou ľudí.

Pre núdzový nocľah sú vhodné dva z troch prístreškov v areáli. Oba stoja blízko seba a sú postavená z mohutných kmeňov samorastov typu "hrčiaky". Prekryté sú vlnitým plechom. Bočné steny väčšinou nie sú chránené, ale pre značné rozmery stavby poskytnú dostatočné prístrešie počas dažďa (závetrie nie). Horný prístrešok má dve polovičné bočné steny. Celá priestranstvo je vysypané kamennou drťou. Zariadenie tvoria mohutné lavice a kreslá (kmene stromov) a stoly. Nechýbajú upravené ohniská, grilovací (dolný) prístrešok a tiež drevené koše, ktoré boli v čase návštevy opatrené igelitovým vrecom a boli prázdne. Povyše horného prístreška a studničky sa nachádza suchý záchod (latrína). Pri vstupe do tunela sa nachádzajú informačné panely a ďalšie informácie nájdete tiež v nižšie uvedených odkazoch.

Voda

Priamo v oddychovom areáli povyše tunela sa za posledným prístreškom nachádza zdroj vody v upravenej studničke "Úbočky" na ľavostrannom prítoku Rejdárskeho potoka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

MTB Cez Slavošovský a Koprášsky tunel
Slavošovský tunel a jeho priatelia (facebook)
Železničné múzeum Lubeník
Gemerské nedostavané trate
Gemerské spojky
Slavošovský tunel (tunel pod Homôľkou)

Fotogaléria k článku

Najnovšie