Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nové prístrešky z roku 2018 (autor foto: Martin Hruban)
Nové prístrešky z roku 2018 (autor foto: Martin Hruban) Zatvoriť

Prístrešok Trohanka v sedle Tri studne

Medzi dvomi významnými vrcholmi Volovských vrchov – Kloptaň (1155 m) a Kojšovská hoľa (1246 m) - sa priamo pri červenej značke (Cesta hrdinov SNP) nachádza malá lúčka, ktorá ponúka na nocľah hneď dva kryté prístrešky, ktoré veľmi dobre poslúžia k núdzovému úkrytu alebo tiež k prenocovaniu.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: sedlo Tri studne medzi vrchmi Kloptaň a Kojšovská hoľa, na červenej značke Cesta hrdinov SNP (E 8)
Nadmorská výška
953 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76486 ° SŠ
dĺžka: 20.91702 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí v jednej búde a 3 ľudia v druhej búde s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Tri studne (3 minúty po žltej značke smerom na Prakovce)
Dalšie info
upravené vonkajšie ohnisko a drevené posedenie

Poloha

Ako som spomenul, prístrešky sa nachádzajú približne na polceste medzi Kojšovskou hoľou a Kloptaňou. Na malej lúčke, zvanej Trohanka, sa nachádza turistický smerovník Tri studne, kde sa pripája žltá značka z Medzeva. Na okraji lúky ležia vedľa seba dve malé, ale pekné búdy či skôr prístrešky. Obe búdy sú vhodným miestom k oddychu alebo prenocovaniu, či už pri diaľkovej turistike po Ceste hrdinov SNP (E 8), alebo len pri túre Volovskými vrchmi.

Objekty

Jedna búda je nižšia so šikmou strieškou a drevenou podlahou. Je vhodná na spanie. Pôdorys má odhadom 3 x 2 m. Predná strana prístreška je otvorená, ale bočnice sú celkom slušne zakryté a teda ochránia pred dažďom aj vetrom, ak nefúka rovno oproti otvorenej časti. V tejto búde sa vyspí pohodlne najviac pätica ľudí.

Druhá stavba je postavená skôr ako prístrešok. Je vyššia, približne rovnakých rozmerov, tiež má otvorenú prednú časť a boky kryté doskami, avšak hlinenú podlahu. Vo vnútri je menej miesta na spanie, keďže je tam stôl a lavice na sedenie. Ale zmestí sa sem dvojica, maximálne trojica ľudí. V oboch prípadoch je izolačná podložka (karimatka) a spací vak nutnosťou pre pohodlný spánok.

Voda

V blízkom okolí je výdatný zdroj vody – prameň pri Troch studniach (N48.76548° E20.92058°), od Trohanky je vzdialený necelých 5 minút chôdze. Priamo pred prístreškom je upravené ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie fotografie:
foto č. 1
foto č. 2

Autori fotografií: Stanislav Ďurica a Martin Hruban.

Fotogaléria k článku

Najnovšie