Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok
Prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok pod Tupou skalou

“Skalky”, čiže Tupá a Ostrá skala v Oravskej vrchovine sú obľúbeným vychádzkovým miestom pre obyvateľov mesta Dolný Kubín a priľahlých obcí. Nápadne kontrastné skaly sa vypínajú nad lúkami uprostred trojuholníka sídiel Leštiny, Vyšný a Dolný Kubín. Možno ani veľa miestnych netuší, že pod bralami Tupej skaly je medzi stromami ukryté upravené oddychové miesto s pekným prístreškom.

Poloha
Oravská vrchovina: pod Tupou skalou, v lese pod bralami
Nadmorská výška
686 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.19004 ° SŠ
dĺžka: 19.32028 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 10 ľudí s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
voľne prístupný prístrešok
Voda
prameň do 100 metrov, za objektom po vrstevnici
Spojenie
Vyšný Kubín / Dolný Kubín (vlak, bus, MHD)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko pri objekte

Poloha a prístup

Na prístrešok sme náhodne natrafili pri zostupe od pamätníka Slovenského kríža ekumenickej jednoty chodníkom cez lúky nadol do Vyšného Kubína. Pod skalou sa jeho strecha ukázala po ľavej strane, pomedzi konáre stromov. Z Vyšného Kubína je to teda sem len na skok, nahor krížom cez lúky a medze. Od Dolného Kubína sa dá ku krížu a ďalej dole k prístrešku dostať po neznačkovanom chodníku, ktorý odbočuje z poľnej cesty spájajúcej mestskú časť Medzihradné s Vyšným Kubínom.

Objekt a voda

Prístrešok s rozmermi 7 x 5 metrov je zastrešený doštenou sedlovou strechou, siahajúcou takmer až po zem, no bočné, kratšie strany sú otvorené. Jeho vnútornú výbavu tvoria iba dve široké lavice po oboch stranách celej dĺžky objektu. Pohodlne by sa tu natiahli aj štyria turisti. Pre prípadný nocľah je ale ešte zaujímavejšie asi 1 meter vysoké a 2 metre široké podkrovie, dostupné po provizórnom rebríku. Horné “letisko” s rezervou pojme minimálne poltucet kamarátov.

Objekt má svoje roky, ale stále je v dobrom stave. V čase našej návštevy tu relatívny poriadok narúšalo len zopár zabudnutých PET fliaš. Vedľa besiedky je založené veľké ohnisko a o pár metrov ďalej sú zachytené dve výdatné pramenné stužky. Voda je bezpochyby pitná a chutná, osobne otestovaná.

Okolie

Priamo nad prístreškom sa vypína Tupá skala, ľahko prístupná z opačnej strany. Z hrany jej vrchola sa ponúka nádherný výhľad na šíru krajinu dolnej Oravy s dominantným Veľkým Chočom na juhu. Výrazné skalnaté útvary Tupej a Ostrej skaly, spolu s niekoľkými menšími jaskyňami (napr. Jaskyňa v Ostrej skale) a s archeologickými nálezmi (fragmenty niekdajšieho rozľahlého hradiska z obdobia púchovskej kultúry mladšej bronzovej doby) sú od roku 1972 vyhláseným chráneným areálom "Ostrá a Tupá skala".

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Osobne by som prístrešok pokojne využil na nocľah, napríklad po večernom nástupe na víkendové potulky Oravskou vrchovinou. Prípadne si sem môžete naplánovať chvíľu oddychu, obednú opekačku alebo popoludňajšie predriemnutie. Blízkosť obce Vyšný Kubín znamená isté riziko, že prístrešok môžu občas “okupovať” mládežníci z dediny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie