Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vchod do zemľanky
Vchod do zemľanky Zatvoriť

Bivak Zemľanka Nová Bohatá

Sú miesta, ktoré sú neoddeliteľne spojené s mladosťou či detstvom, a občas dostanete neodolateľnú túžbu ísť si ich obzrieť. Zväčša to končí sklamaním, pretože miesta sa zmenili, vy ste dospeli a cítite sa byť tak trochu oklamaní. Pre mňa malokarpatská samota Nová Bohatá znamená miesto absolvovaného posledného pionierskeho tábora, vyfajčil som tam pred 44 rokmi prvú a poslednú cigaretu a schytal pritom parádnu facku a začala sa tam moja 10-ročná „futbalová“ kariéra. Stále mám pred očami obrovský krb v hale a ručiace jelene na lúke pod hviezdnatou oblohou.

Poloha
Malé Karpaty: lúka Nová Bohatá nad Olšovským mlynom
Nadmorská výška
353 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.47224 ° SŠ
dĺžka: 17.35128 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacákom a karimatkou v bývalej pivnici
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
ľavostranný prítok potoka Bohatá
Dalšie info
vonkajšie ohnisko

Poloha a prístup

Občas ma moji "štarťácki GPS-koví parťáci" oslovia, aby som navrhol nejakú trasu, a tak som koncom augusta 2014 navrhol hľadanie Novej Bohatej. Vedel som, že musíme pátrať v okolí Rybárne, lebo sem sme chodievali na výlety. Vyrazili sme z Horných Orešian cez Slepý vrch do Orešianského sedla a popod Sovinú sme zišli k smerovníku Rybáreň. Odtiaľ sme prešli cez hrebeň na asfaltku, vychádzajúcu od Olšovského mlyna, prekročili sme potok Bohatá a popri jeho prítoku sme stúpali hore.

Chlapcom GPS mašinky začali tvrdiť, že sa nachádzame priamo na Novej Bohatej, no ja som si pamätal veľkú lúku a pritom sme boli v lese. Vraj si zle pamätám a mohlo to zarásť lesom. Napravo od nás som uvidel veľký senník a ten býva na lúke!

Prekročili sme prítok Bohatej, predrali sa cez mladinu a stáli sme na mojej lúke. Vedie k nej spevnená cesta, veď sme sem chodievali Ikarusom. Je to takto: pri Olšovskom mlyne sa asfaltka rozdvojuje. Treba ísť doprava a nie po tej, čo ide zelená a na prvej odbočke z nej treba ísť opäť doprava, za bývalým kameňolomom doľava a napokon doprava hore na lúku. Za 30 minút od Olšovského mlyna by ste mali byť na mieste.

Objekt

Začnem tým, ako si pamätám lúku spred takmer pol storočia. Stál na nej jednoposchodový poľovnícky zámoček, napravo od neho jednoposchodová, novopostavená budova s izbami, oproti budova jedálne s kuchyňou a uprostred plavecký bazén. Keď som chcel dcéram ukázať, kde som chodil do tábora, márne som to pred rokmi hľadal.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súčasný stav je takýto: veľká lúka so stromom uprostred. Na jej hornom, ľavom okraji stojí dosť veľký senník, kde sa dá tiež krásne prespať. Na začiatku lúky, na ľavej strane, je poľovnícky posed. Úplne na začiatku lúky, na jej ľavej strane je malý hrbček a po bližšom pohľade, zistíte, že je to asi bývalá pivnica. Betónová strecha je zatrávnená, dvere nemá a vo vnútri je neporiadok. Podlaha nie je spevnená, steny sú kamenné. Myslím si, že sa tu parádne v suchu vyspia štyria ľudia. 10 minút roboty na vynesenie smetí po poľovníkoch, donesenie trochy sena zo senníka, pláštenka na vchod a vonku sa môžu aj čerti ženiť.

Pred pivnicou je ohnisko a dreva je na okolí neúrekom. Po bližšom skúmaní som našiel neďaleko posedu aj obrysy bazéna. Ako som sa dopočul, do neho buldozér zarovnal zdemolovaný zámoček, jedáleň i ubikáciu. Žiaľ!

Voda a okolie

Ako som písal vyššie, neďaleko je prítok Bohatej, ktorý vyteká spod Starého plášťa.

Vyvieračka Husí stok sa vraj kvalitou vody vyrovná kojeneckej balenej vode Lucka.

Rybáreňchovné rybníky a na potoku Parná priehrada Parina. Sú tu dva ihličnaté solitéry, zasadené vraj pri príležitosti korunovácie cisára Františka Jozefa.

Solirovpoľovnícky zámoček, ktorého postihol lepší osud, ako Novú Bohatú.

Fotogaléria k článku

Najnovšie