Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Okolie Zochovej chaty bolo kalamitou postihnuté asi najviac (chodník zo sedla pod Skalnatou k sedlu Čermák)
Okolie Zochovej chaty bolo kalamitou postihnuté asi najviac (chodník zo sedla pod Skalnatou k sedlu Čermák) Zatvoriť

Správa Kalamita v Malých Karpatoch

Námraza v Malých Karpatoch vo všetkých jej podobách je častým znakom končiacej sa jesene a zimných mesiacov. Špecifické poveternostné pomery tu často spôsobujú jej tvorbu v takom množstve, že pri oteplení opadáva a pod stromami sa tak môže vytvoriť súvislá snehovo-ľadová vrstva. Keď však obdobie tvorby námrazy nie je prerušené dostatočne dlhým obdobím s teplotou vzduchu nad bodom mrazu, kondenzácia a tuhnutie vzdušných pár sa neprerušuje a konáre stromov sa pod ťarchou začnú odlamovať. Pri výnimočne nepriaznivých poveternostných pomeroch masa ľadu na stromoch dokáže odlomiť celé koruny stromov, alebo stromy aj úplne vyvaliť.

Takáto katastrofická situácia sa odohrala v Malých Karpatoch v novembri 2014 a postihla lesy v nadmorskej výške nad 530 metrov, na ploche s odhadovanou celkovou rozlohou 55 štvorcových km (na juh od Zárub). Keďže v tomto pásme sa nachádza veľká časť hrebeňa Malých Karpát, viac ako 50 kilometrov rekreačne významných ciest a chodníkov sa stalo nepriechodnými. Pre tisícky návštevníkov z hlavného mesta a husto osídlených krajov západného Slovenska sa tak výrazne obmedzila možnosť rekreácie v pohorí.

V súčasnosti pre územie Malých Karpát postihnuté novembrovou kalamitou neexistuje štátom financovaná inštitúcia, ktorá by sa o turistické chodníky starala. V praxi to znamená, že ich tradične čistia len samotní návštevníci alebo lesní pracovníci v prípadoch, keď potrebujú získať prístup k lesným plochám v rámci plnenia hospodárskej činnosti. Vyčistenie desiatok kilometrov chodníkov po kalamite, ako je súčasná, tak môže trvať mesiace až roky.

V južnej časti Malých Karpát už druhý rok pôsobí občianske združenie "Slovensko v pohybe", ktoré sa snaží udržiavať hrebeňovú trasu Pezinská Baba - Biely kríž bez prekážok a prístupnú snežnému skútru vytvárajúcemu bežkársku stopu. Keďže následky kalamity úplne znemožnili priechodnosť trasy, združenie začalo už v decembri s jej čistením, ako aj výzvami turistov, bežcov a cyklistov, aby sa pripojili k týmto aktivitám. Mnohí tak urobili a do dnešného dňa členovia organizácií Slovensko v pohybe, Stefanik Trail, Klub slovenských turistov Limba turist, T. J. Strojár Malacky, Karpatskí vlci a jednotlivci bez organizačnej príslušnosti odpracovali pri odstraňovaní následkov kalamity 3000 brigádnických hodín. Vyčistili pritom približne polovicu z asi 50 km značených trás, ktoré sa nachádzajú v kalamitnej zóne. Okrem občianskych organizácií bol v decembri oslovený so žiadosťou o pomoc Bratislavský samosprávny kraj, ale z tejto inštitúcie, žiaľ, neprišla ani len odpoveď. Na druhej strane treba spomenúť aktívnu pomoc lesných správ Pezinok, Lozorno, VLM Jablonové a 1. Svätojurská a. s., ktoré podľa svojich možností vychádzajú brigádnikom v ústrety a samé vyčistili kilometre lesných ciest.

Nie všetky úseky turistických trás však boli do dnešného dňa od napadanej drevnej hmoty vyčistené. Nepriechodná ostáva trasa na sever od lokality Čermák pri Zochovej chate až po Záruby. Mapu zobrazujúcu rozsah kalamity a denník prác s fotografiami je možné vidieť tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Záujemcovia, ktorí chcú pomôcť pri odstraňovaní následkov kalamity, sa môžu pridať k nejakej z brigád alebo zaslať finančný dar. Brigády organizujú aj bežci zo Stefanik Trail, aj o týchto budeme informovať na www.nabezky.sk.

Súvisiace články

Polom v okolí Pezinskej Baby a Veľkej homole
Chodník na Záruby od Čertovho žľabu nepriechodný

Fotogaléria k článku

Najnovšie