Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok nad pivnicou
Prístrešok nad pivnicou Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Široká

Pri študovaní mapy v okolí Brezovej pod Bradlom som si všimol na lúke neďaleko červenej značky vyznačenú budovu. Tušil som, že by to mohla byť nejaká chata a chcel som sa pozrieť, či by tam nebola možnosť prespať v prípade nutnosti. Je to síce neďaleko civilizácie, ale jeden nikdy nevie. Pútnika môže chytiť lejak alebo chce na druhý deň pokračovať v túre.

Poloha
Malé Karpaty
Nadmorská výška
410 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.63681 ° SŠ
dĺžka: 17.54801 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacákom a kariamtkou v prístrešku pri vstupe do pivnice
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v okolí nie je zdroj pitnej vody
Dalšie info
krytý vstup do pivničných priestorov poľovníckej chaty

Poloha a prístup

Chata sa nachádza neďaleko asfaltky, takže je k nej prístup veľmi jednoduchý z rôznych smerov.

Z námestia v Brezovej pod Bradlom po červenej až po smerovník Dlhé rovne a keď sa červená odkloní doprava, treba pokračovať rovno po ďalšiu križovatku. Tu voľakedy išla červená po asfaltke doprava, no treba pokračovať rovno do vŕšku a po pár desiatkach metrov stojí na okraji veľkej lúky kamenná chata. Z námestia sem je to približne 4 km.

Od rázcestia žltej a zelenej pri rekreačenom stredisku Výtok sa dá dostať k chate po 6 km. Žltou treba vykročiť smerom na Komárkovú. Tu treba opustiť značenú trasu doľava a po lesnej ceste ísť k asfaltke a po nej rovno až na križovatku asfaltiek so starým smerovníkom chata Široká. Tu treba pokračovať doľava do vŕšku a po pár desiatkach metrov zastanete pred chatou.

Objekt

Poľovnícka chata Široká je podlhovastá, kamenná stavba v celkom dobrom stave. Vidno, že je využívaná a majitelia sa o ňu starajú. Stojí asi 30 metrov od asfaltky na okraji obrovskej lúky, kde je oproti nej samozrejme posed. Väčšina okien je zamrežovaná a vstup do chaty zabezpečený kovovými dverami. Pre možnosť prespania je zaujímavý prístrešok, či kryt vstupu do pivnice, ktorý delí opticky chatu na dve časti. Prístrešok podopiera šesť drevených stĺpov a na ľavej a pravej strane je latkový plot do výšky pása. Podlaha prístrešku je vyložená kameňmi a vstup na schody do pivnice delí prístrešok na dve polovice. V ľavej sa nachádza stôl a pod ním ďalší s kovovými šuplíkmi, ako aj drevená lavica. V pravej časti je drevený stôl a lavica.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zvedavosť mi nedala a zišiel som po schodoch dolu. Tu ma čakalo prekvapenie. Predpokladal som, že pivnica bude zatvorená dverami, čo aj bola, ale medzi rámom dverí a ľavou stenou je z mne nepochopiteľných dôvodov voľný priestor, ktorým sa štíhly turista dostane dnu, keby vonku šľahal dážď z boku. V každom prípade odporúčam pod spací vak karimatku. Hoci má prístrešok rozmery približne 4 x 6 m, pre schody sa tu vyspia len štyria ľudia.

Pred chatou je ohnisko aj s lavicami do polkruhu a v neďalekom lesíku je dosť dreva na večerný ohník. Vzhľadom na blízkosť civilizácie miesto odporúčam na prenocovanie len vo výnimočnom prípade a samozrejme zanechať po sebe poriadok. Správajme sa k cudziemu majetku tak, ako by sme chceli, aby sa druhí správali k nášmu. Viac o histórii objektu si môžete prečítať v popise pod fotografiou od Vladimíra Lukačoviča.

Voda

Prameň ani studňu som nenašiel, ani na mape nie je nič vyznačené. Takže najbližšia voda je v Brezovej pod Bradlom alebo v rekreačnom stredisku Výtok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie