Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Fenix HL23 – čelovka na jednu tužkovú batériu

Základné parametre čelovky Fenix HL23 sú nízka hmotnosť, kompaktné rozmery, prevádzka na jednu tužkovú (AA) batériu a výkonná LED Cree XP-G2 R5, s ktorou má v najsilnejšom režime svetelný tok 150 lm a dosvieti 55 metrov. Výdrž je však primeraná výkonu a použitiu iba jednej batérie, a tak bude dobré so sebou nosiť aspoň jednu náhradnú.

Výrobca
Fenix
Model
HL23
Typ
kompaktná LED čelovka
Materiály
LED: Cree XP-G2 R5
telo: hliníková zliatina T6
Hmotnosť
70 g – bez batérie
100 g – s NiMH akumulátorom GP 2700 mAh
Farebné kombinácie
čierna/medená
čierna/šedá
Páči sa mi
robustné odolné telo, veľký vypínač s primeraným odporom, široký sveteľný kužeľ, dosvit, univerzálne použitie, homogénna svetelná stopa
Nepáči sa mi
poradenie režimov, nemožnosť zmeniť charakter regulácie, absencia blikania
Ostatné info
3 režimy: 150 lm, 50 lm, 3 lm
maximálny dosvit: 55 m
regulovaný výkon so zachovaním jasu
60 ° rozsah sklápania
sveteľný kužeľ so šírkou 94 °
certifikácia IPX-68
odporúčaný typ batérie: NiMH
výdrž na batériu: 1 h 20 m - 5 h 40 m
Infocena
35 €
Obchody
Kronium: kronium.cz/…/prod_1027.html

Dizajn a konštrukcia

Vzhľad čelovky je na outdoorové zvyklosti výrazne neštandardný. Ide o robustný valec z hliníkovej zliatiny, ktorý je priečne uložený v plastovom držiaku. V strede valca je kolmo umiestnená optika. Krycie sklíčko je zapustené cca 2 mm, takže bude menej náchylné na poškodenie. Vnútri je pravidelná kónická odrazová plocha a v jej strede je LED Cree XP-G2 R5. Ide o aktualizovanú LED, ktorej staršiu verziu používa výkonný model HP11 s maximom 277 lumenov. V čelovke je elektronická regulácia nastavená tak, že maximálny svetelný tok je 150 lumenov.

Z bočnej strany je škrutkovací uzáver, pod ktorým je uložená batéria. Vďaka tesniacemu krúžku a jednoliatemu telu má čelovka rating IP68 – úplne prachuvzdorná (vhodná napr. aj do púštnych oblastí) a vodotesná do hĺbky 2 metrov po dobu 30 minút. Z druhej strany je rozmerný gumou prekrytý spínač. Dlhším pridržaním sa čelovka zapne, resp. vypne, krátke stlačenie pri zapnutej čelovke mení svetelné režimy. Vďaka rozmerom a primeranému odporu sa s ním dobre manipuluje aj v rukaviciach.

Elastický popruh má šírku 2,5 cm a svojimi vlastnosťami je to úplne bežný čelovkový štandard. Na hlave čelovka drží dobre aj pri dynamickejšom pohybe a vďaka nízkej hmotnosti nijako neobťažuje. Ak chcete dať čelovku na helmu, musí mať držiaky na čelovkový popruh vpredu aj vzadu, inak popruh skĺzne.

Batérie a hmotnosť

S čelovkou dostanete pribalenú aj jednu AA batériu. Vzhľadom na vyššie prúdové zaťaženie je ale lepšie používať NiMH akumulátor alebo jednorazovú Lithiovú AA batériu. Výrobca uvádza ako preferovaný zdroj práve NiMH akumulátor, ktorý napriek nižšiemu nominálnemu napätiu (1,2 V oproti 1,5 V) predĺži výdrž vo výkonnom režime až o tretinu a v strednom o viac ako štvrtinu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hmotnosť čelovky je 70 gramov bez batérie, s NiMH akumulátorom rovných 100 gramov, s inými typmi o pár gramov menej. Čelovka nemá žiadne odnímacie časti, ktorými by sa dala znížiť hmotnosť. Popruh sa síce dá zložiť, ale čo by to bolo za čelovku bez popruhu.

Deklarované hodnoty

Deklarovaný dosvit vo výkonnom režime (High) je 55 metrov. Výdrž na batériu nájdete v tabuľke nižšie.

Režim Svetelný tok NiMH akumulátor * alkalická batéria*
High 150 lm 1h 20m 1h
Mid 50 lm 5h 40m 4h 25m
Low 3 lm 100h 110h

* Metodika ANSI/NEMA FL 1-2009, merané s akumulátorom NiMH 2500 mAh, resp. dodávanou alkalickou batériou

Režimy a svetelná stopa

Čelovka je vybavená tromi svetelnými režimami: výkonný → minimálny → stredný. Ich poradie je nemenné a po zapnutí sa vždy aktivuje najsilnejší. Lepšie by bolo, keby si čelovka buď zapamätala posledne použitý režim alebo keby začínala na minime – bolo by to praktickejšie, aj by sa ušetrila energia. Taktiež čelovke chýbajú režimy blikania, čo nepoteší pri podvečernom bicyklovaní alebo v núdzovej situácii.

Elektronická regulácia zabezpečuje konštantný svetelný tok. Na jednej strane je celkom príjemné, že počas celej životnosti batérie je k dispozícii stabilná intenzita svetla, na strane druhej však čelovka menej vydrží a najmä na záver pomerne rýchlo a bez varovania poklesne intenzita na minimum. Ideálne by bolo, keby sa charakter regulácie dal užívateľsky meniť.

Útla optika čelovky má priemer asi 1,5 cm a je pevná, bez možnosti zaostrovania. Svetelná stopa so šírkou vyžarovania cca 94 ° je homogénna a má výrazne intenzívny stred (uhol 39 °) a ostré ukončenie. Toto rozdelenie je celkom príjemné, lebo čelovka svieti doširoka, čo zďaleka nebýva štandardom – aj iné modely výrobcu majú výrazne užší svetelný kužeľ. Vďaka intenzívnemu stredu zas čelovka dosvieti pomerne ďaleko. Homogenita svetelnej stopy je príkladná a treba ju vyzdvihnúť, lebo tradiční výrobcovia outdoor čeloviek ako napr. Petzl v tejto oblasti významne zaostávajú, resp. je im to asi úplne jedno. Hoci v členitom outdoor teréne to nie je až také zreteľné, homogénna stopa je príjemnejšia. Menej príjemný je už ostrý prechod medzi svetlom a tieňom a taktiež slabšie osvetlenie v bezprostrednej blízkosti používateľa a to najmä po stranách.

Odporúčané použitie

Čelovka má príjemne širokú homogénnu svetelnú stopu, je skladná a nie príliš ťažká, zato robustná a odolná. Svetelný výkon je vzhľadom na rozmery tiež veľmi dobrý a ovládanie je jednoduché aj v rukaviciach. Prevádzka na jednu batériu je do určitej miery kompromis, pretože takto vydrží pomerne málo a treba so sebou nosiť jednu-dve náhradné. Taktiež chýba blikací režim.

Čelovku odporúčam na turistiku a vysokohorskú turistiku od jari do jesene pre tých, ktorí nerátajú s dlhým nočným pochodom a čelovka je v batohu pre istotu, keď by sa nestihlo dôjsť do cieľa za denného svetla alebo na skoré ranné nástupy. Taktiež na bežné nočné použitie na horskej chate či okolo stanu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie