Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto Tomáš Trstenský
foto Tomáš Trstenský Zatvoriť

Správa Jánošíkove diery budú bezpečnejšie

V týchto dňoch prebieha finálna etapa rekonštrukcie rebríkov a lávok asi najzaujímavejšej časti Jánošíkových dier - Horných dier. Táto časť chodníka je z tohto dôvodu v období od 2.6. do 12.6.2015 uzavretá a na výstup z Bieleho potoka, či Štefanovej do sedla Medzirozsutce je tak potrebné postupovať cez Vrchpodžiar po zelenej značke na rázcestie Pod Pálenicou.

Po rekonštrukcii budú podľa riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra Petra Šimčáka Horné diery výrazne bezpečnejšie a komfortnejšie. Finálna etapa bude stáť OOCR Malá Fatra celkom 7590 Eur s DPH. Celkovo tak organizácia investovala do opravy tohto chodníka od roku 2013 už viac ako 25.000 Eur.

OOCR Malá Fatra tiež spolupracuje s Občianskym združením Diery na rekonštrukcii lávok v najprístupnejšej časti – v Dolných dierach. V tejto časti boli v minulých rokoch doplnené a vymenené niektoré lávky za účelom lepšieho spriechodnenia terénu, ale aj ochrany prírody, keďže dochádzalo k devastovaniu okolitých častí pri obmedzenej priechodnosti chodníka. Obnova Dolných dier bude pokračovať aj v roku 2015, avšak z dôvodu prístupnejšieho terénu tam počas sezóny nedôjde k obmedzeniu priechodnosti počas prác.

Na sezónu je podľa P.Šimčáka už pripravená celá Vrátna. "Po minuloročnej povodni a masívnych zosuvoch sa za pomoci obce Terchová, Žilinského samosprávneho kraja, vlády, ale aj množstva dobrovoľníkov a miestnych podnikateľov podarilo dostať dolinu do stavu ešte krajšieho ako predtým."

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie