Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lomnický štít
Lomnický štít Zatvoriť

Správa Aktuality z Tatier pred letnou sezónou

Dnes sa končí sezónna uzávera turistických chodníkov vo Vysokých, Belianskych a Západných Tatrách. Od zajtra, 16. júna, by mali byť turistom dostupné všetky značkované chodníky na území celého Tatranského národného parku. Zisťovali sme, aký je aktuálny stav turistických chodníkov a či v ich sieti nenastali nejaké zmeny.

Aktualizácia (17.6.):
Doplnenie o informácie od Horskej záchrannej služby

V Západných Tatrách je ťažko priechodná zelená TZT od Svoradu cez Prosečné až na Veľké Borové. V Nízkych Tatrách je v dôsledku popadaných stromov celkom nepriechodná žltá TZT Sedlo pod Skalkou - Liptovská Lúžna a zelená TZT medzi obcou Ludrová a Salatínom.

Vo vyšších polohách, najmä na severne orientovaných svahoch, sa nachádzajú zvyšky starého, sfirnovatelého snehu. Ten môže byť najmä v ranných hodinách tvrdý a turistom hrozí pošmyknutie a pád. HZS apeluje na turistov, aby letnými snehovými poľami prechádzali s maximálnou opatrnosťou, nešmýkali sa po nich, snažili sa prechádzať po vychodenom chodníku a mali so sebou paličky alebo čakan. Ak je to možné a bezpečné, je najlepšie takéto miesta obísť.

V sezónnej uzávere zatiaľ žiadne zmeny

Dôvodom sezónnej uzávery je podľa strážcu Pavla Tajboša predovšetkým ochrana tatranskej prírody. Keďže niektoré úseky z vyššie položených turistických chodníkov (najmä štíty a sedlá) bývajú v jarnom období stále pokryté snehom, má podľa neho sezónna uzávera zmysel aj z hľadiska bezpečnosti turistov. Sezónnu uzáveru a podmienky pohybu v národnom parku upravuje Návštevný poriadok Tatranského národného parku z roku 1999, ktorý je stále v platnosti. V príprave je nový návrh návštevného poriadku. Ten je však podľa P. Tajboša podmienený schválením zonácie TANAP-u.

V sedlách je ešte sneh, zelená TZT Tri studničky - Biely Váh - Štrbské pleso nepriechodný

Chodníky na území TANAP-u spravujú Štátne lesy TANAP-u. Podľa hovorkyne Lenky Burdovej by mali byť všetky značkované turistické chodníky v TANAP-e v súčasnosti priechodné. Mnohé chodníky, vedúce najmä cez sedlá, sa ešte stále nachádzajú pod snehom. Jediným chodníkom, ktorý nie je priechodný, je zeleno značený chodník v úseku Tri Studničky – Biely Váh - Štrbské pleso, kde urbárske spoločenstvo do dnešného dňa nespracovalo vlaňajšiu vetrovú kalamitu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Červený TZT od Horárne pod Bielou skalou na Bielu skalu bude otvorený

Ako nás ďalej informovala Lenka Burdová, počas spracovania kalamitného dreva v Habovke boli kvôli popadaným kmeňom stromov ťažko alebo úplne nepriechodné najmä tie turistické chodníky, ktoré sú zároveň lesnými cestami a zvážnicami. Takým je i červeno značený turistický chodník vedúci od Horárne pod Bielou skalou na Bielu skalu, ktorý bol počas minuloročnej letnej turistickej sezóny zatvorený. Turistický chodník lesníci prednedávnom preložili popri zvážnici, avšak kalamita zasiahla aj túto časť. Po stiahnutí polámaného dreva z chodníka a po tom, čo sa v jeho okolí pouhadzuje haluzina na kopy, by sa mal chodník zrekonštruovať a pri otvorení letnej turistickej sezóny by mal byť priechodný.

Obnova turistickej infraštruktúry

Pred sezónou lesníci obnovili na viacerých miestach turistickú infraštruktúru. V Podbanskom to bude nový most v Tichej doline pod Valentkovou na turistickom chodníku vedúcom na Závory. V úseku chodníka Tichá dolina – Závory – Hladké sedlo v lokalite Liptovský košiar (na otočke) opätovne smerom na Závory pribudne nový stôl s lavičkami. Dva nové turistické prístrešky budú na Zverovke. Chystajú sa tam vymeniť aj drevené lavičky na frekventovanom chodníku okolo Roháčskych plies.

“Pracovníci Štátnych lesov TANAP-u kontrolujú stav turistických chodníkov v parkoch už od odtopenia snehu," hovorí Lenka Burdová. "Zisťujú, v akom stave sú premostenia a zábradlia. Všetky úseky chodníkov čistia po zimnej sezóne od odpadkov z topiaceho sa snehu. Čistia a opravujú odrážky, prerezávajú popadané stromy, na niektorých úsekoch kosodrevinu, osádzajú nové železné odrážky, ktoré boli vymyté a uvoľnené z chodníkov, opravujú oddychové altánky, prístrešky a lavičky. Opraviť plánujú aj úseky na frekventovanom turistickom chodníku vedúcom k Roháčskemu vodopádu v Spálenej doline a úseky chodníka v serpentínach smerujúceho do Baníkovského sedla. Rekonštrukcie sa dočká aj úsek turistického chodníka zo Zadnej Látanej doliny v smere na Lúčnu.”

Ochranný obvod Tatranské Matliare plánuje v rámci bežnej údržby turistických chodníkov vymeniť drevené premostenia mokrých miest na modro značenom turistickom chodníku z Tatranských Matliarov smerom na rázcestie Biela voda a tiež opraviť rozpadajúci sa most na Šalviovom prameni. Do otvorenia letnej turistickej sezóny by mal byť otvorený aj žlto značený turistický chodník Zuberec – Ivanov – sedlo Pálenica. Chodník Zuberec – Zverovka je spriechodnený už dnes. Priechodné, a tak prístupné bez obmedzení, sú aj bezbariérové turistické chodníky.

Pýtali sme sa, prečo bol zrušený náučný chodník Pramenisko pod Tatranskou Lomnicou. "Náučný chodník Pramenisko bol zrušený z dôvodu nevyhnutnej rekonštrukcie. Tá momentálne prebieha, teda presnejšie je vo fáze výberu dodávateľa prác, obnovený tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou až v budúcom roku," odpovedala Lenka Burdová.

Náučný chodník Rakytovské plieska, ktorý podľa fotky a informácií z našej galérie nevyzeral v dobrom stave, je podľa Pavla Tajboša priechodný.

Súvisiace články

Zoznam sezónne uzavretých chodníkov
Polemika o sezónnej uzávere
Iniciatíva za prístupnejšie Tatry
Letná sezóna v TANAP-e so zmenami
Nový návštevný poriadok TANAP v príprave
TANAPrd

Najnovšie