Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Najkrajšie pútnické trasy

Krajina s rozmanitou prírodou, krásnymi horami a bohatou históriou. Leží v srdci Európy, na križovatke ciest juh-sever, východ-západ. Predurčilo ju to stať sa dočasným či trvalým útočiskom pútnikov pri putovaní za lepším životom, bohatstvom či za duchovným cieľom svojej cesty. To je Slovensko.

Výrobca
Vydavateľstvo Dajama - František Turanský, Daniel Kollár a Karol Mizla
Typ
knižný sprievodca
Materiály
kriedový papier, mäkká väzba
Hmotnosť
414 g
Infocena
11,95 €
Obchody
dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod…

Keď sa mi dostala do rúk knižka Najkrajšie pútnické trasy, prvé, čo som hľadala v obsahu, boli Veľká a Malá Skalka, ktoré som nedávno navštívila. Keďže som si z Veľkej Skalky priniesla zaujímavý materiál, v ktorom je podrobne opísaná história benediktínov a samotný vývoj okolo pútnického miesta, zaujímalo ma, aké informácie sa do knižky dostali, či a ako sú spomenuté v publikácii. V prvej chvíli som bola sklamaná, že som nenašla samostatnú kapitolu o ňom. No keď som si knižku dôkladnejšie preštudovala, zistila som, že ani toto zaujímavé miesto neobišlo pozornosť autorov a dostalo sa do najkrajších pútnických trás.

Otváram publikáciu na stránke s obsahom. Pod názvami jednotlivých kapitol je zobrazená mapka Slovenska. Sú na nej farebne vyznačené body s číslom. Farba udáva obtiažnosť trasy, číslica je poradovým číslom v obsahu. Názov jednotlivých trás poväčšine udáva ich hlavný cieľ.
Trasy sú vždy jednodňové. Ako sa uvádza v knižke, autori ich prešli osobne.

Zároveň uvádzajú, že v závislosti na kondícii sa dajú absolvovať aj na bicykli. Všetko je o záujme navštíviť tieto miesta, ktorých máme na Slovensku nadostač. Či si už turista zvolí kratšiu trasu, jej časť na pešo alebo dlhšiu, s využitím bicykla, je na ňom. Po úvode, v ktorom autori stručne popisujú zámer publikácie, nasledujú jednotlivé kapitoly.

Samozrejme, ako prvú si študujem práve tú, ktorá v trase zahŕňa návštevu prvého pútnického miesta na Slovensku - Malá a Veľká Skalka. Hľadám najprv v obsahu názov, ktorý by ma naviedol na mnou požadovanú kapitolu. No keď mi žiaden neponúka, vyberám si podľa umiestnenia bodu. Viem, že sa Skalky nachádzajú pri Trenčíne, a tak si vyberám podľa toho. Trasa má číslo 9, názov je "Ku kostolíku uprostred polí". Čierny bod znamená v tomto prípade, že je najobtiažnejšia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V názve trasy, ako aj v každej ďalšej sa uvádza hlavný z cieľov s úvodnou fotkou. Nedá mi najprv neprebehnúť vizuálne celú kapitolu, aby som vedela, akou formou budú miesta predstavené. Text je dopĺňaný peknými fotkami jednotlivých zaujímavostí. Na konci kapitoly ma zaujme mapka. Trasa je výrazne vyznačená. Tu pochopím úvod, bodovanie obtiažnosti. Nejde totiž len o návštevu pútnického miesta, ale trasa je spojená s prechodom kopcov. Dalo by sa povedať - od historickej zaujímavosti k zaujímavosti cez kopce a kopčeky našich hôr. Pri mapke nachádzam celkový popis trasy. Hlavné body - prevýšenie, miesta návštevy, vzdialenosti, dĺžka trasy, zhrnutie. Pre podrobnejšie zobrazenie sa využíva mapa cykloserver.cz.

Vraciam sa na úvod kapitoly. Študujem stručnú informáciu o Bielych Karpatoch. Nasledujú popisy navštívených miest trasy, zaujímavosti z histórie, odkazy na odbočky k zaujímavostiam mimo trasy. Nezabúda sa pri tom ani na krásy v horách vytvorené prírodou, tiež na výhľadové miesta. Hlavné miesta (body) zastavenia sú popísané dôkladnejšie, s pridanými fotografiami.

Pri čítaní témy sa v myšlienkach vraciam do dňa, keď som na spomenutých miestach bola. Plánujúc ich opätovnú návštevu sa dozvedám o ďalších zaujímavostiach, ktorými ju môžem obohatiť o pre mňa nové zaujímavosti z histórie jeho okolia. Informácie ma potešili. Na konci textovej časti nechýbajú informácie o dňoch a čase púte na pútnických miestach, ktoré sú súčasťou popísanej trasy.

Po preštudovaní tej, o ktorú som mala záujem, listujem v knižke ďalej. Vyberám si z úvodnej mapky podľa bodov. So zvedavosťou čítam, čo pre mňa nové tá-ktorá kapitola ponúka. Každá jedna upúta niečím zaujímavým. Mnohé miesta na uvedených trasách som už navštívila. O mnohých sa dozvedám až z knižky. Ako blízko som bola pri historickej stavbe či zaujímavom mieste v horách, ktoré sa nachádza po trase. Vtedy som o ňom nevedela, a tak som ho obišla.
Upozornením na tieto sa pre mňa zvyšuje hodnota publikácie.

Forma

Knižka je v mäkkej väzbe.
Autori publikácie: František Turanský, Daniel Kollár a Karol Mizla.
Fotografiami prispelo 8 autorov.
Počet strán je 208.
Papier je hladký a lesklý.
Cena je 11,95 €.

Záver

Spokojne odkladám knižku, aby som sa k nej vrátila, keď si vymyslím túričku do pokoja našich hôr. Určite si pozriem, či práve na tej mojej naplánovanej nenájdem miesto, ktoré by bolo škoda obísť bez povšimnutia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie