Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Staré šance
Prístrešok Staré šance Zatvoriť

Prístrešok Staré šance

Pri túre Jablunkovským medzihorím na pomedzí s Českom a Poľskom som prechádzal okolo viacerých prístreškov. Sú určené na oddych pre okoloidúcich alebo okolojazdiacich, keďže trasy sú vhodné aj na cykloturistiku. Dajú sa využiť na úkryt pred dažďom, ale v prípade núdze tiež na nocľah.

Poloha
Západné Beskydy: Jablunkovské medzihorie
Nadmorská výška
595 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.48673 ° SŠ
dĺžka: 18.76094 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 3 osoby, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa

Poloha

Prvý z nich sa nachádza sa na trase zelenej značky, vedúcej zo Svrčinovca na severozápad ku štátnej hranici, ktorú dosahuje pri osade Dejovka. Zelená ďalej pokračuje na Moravu do Mostov u Jablunkova. Prístrešok stojí pár metrov od panelmi vyloženej cesty, ktorá sem vedie zo Svrčinovca, hneď za rázcestníkom Staré šance. Na jednej strane je lúka, na druhej smrekový les.

Prístup

- zelená TZT zo Svrčinovca, 0:45 h,
- žltá + zelená TZT od TIM Milošová, U Kadlubca (MHD z Čadce) (cez Dejovku), 1:00 h,
- zelená TZT od TIM Mosty u Jablunkova, Šance (cez Dejovku), 1:00 h.

Objekt

Pôdorys dreveného prístreška je štvorcový so stranou asi 3,5 m. Zadná strana sedlovej strechy je potiahnutá nižšie nad terén, strecha je pokrytá asfaltovým šindľom. Steny altánok nemá, takže pri daždi spojenom s bočným vetrom pod ním nebude sucho. Interiér tvorí drevený stôl integrovaný s lavicami pozdĺž neho. Hlinená podlaha je vysypaná drobným kamením, takže na prespanie bude treba karimatka a spacák. Pod strechu sa zmestia 2, maximálne 3 osoby. V čase mojej návštevy bola besiedka dosť zaprataná odpadkami po nejakej opekačke.

Okolie a voda

Pred prístreškom je ohnisko. Zdroj vody som v bezprostrednom okolí nezaregistroval (ale ani zvlášť nehľadal). Vodu si teda treba doniesť, prípadne zájsť k asi 300 m vzdialenej osade Pod Valmi. V oblasti by sa mali nachádzať pozostatky opevnenia (zemné valy - z toho pomenovanie šance = šiance), ktoré tu boli budované od 2. polovice 16. storočia na ochranu sliezskych hraníc. Okolitý terén je vhodný na cykloturistiku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie