Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Polgrúň (Polgruň)
Prístrešok Polgrúň (Polgruň) Zatvoriť

Prístrešok Polgrúň

Ďalší prístrešok v Jablunkovskom medzihorí leží priamo na hranici s Českou republikou neďaleko moravskej osady Půlgruň (tiež Polgruň). Je určený na oddych pre peších a cyklistov, aj keď oblasť veľmi navštevovaná nie je. Dá sa využiť na úkryt pred dažďom, ale v prípade núdze tiež na bivak.

Poloha
Západné Beskydy: Jablunkovské medzihorie
Nadmorská výška
605 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.50845 ° SŠ
dĺžka: 18.78834 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 5 osôb, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa

Poloha

Nachádza sa pár metrov od rázcestia zelenej značky, vedúcej zo Svrčinovca na sever ku štátnej hranici a žltej, ktorá začína pri hlavnej ceste zo Svrčinovca do Mostov u Jablunkova (TIM Svrčinovec, U Ličšáka). Zelená ďalej pokračuje na Moravu k chate Studeničné. Prístrešok stojí na okraji lesa, kadiaľ vedie štátna hranica. Pri príchode od Svrčinovca je ho vidno naľavo od smeroviek umiestnených na stĺpe elektrického vedenia. Pri prístupe po žltej sa k nemu treba prebojovať zarastenou lúkou pozdĺž spomínaného vedenia, zdola od posledného domu osady Pivarčakovci.

Prístup

- zelená TZT zo Svrčinovca (od stanice), 1:10 h,
- žltá TZT od TIM Svrčinovec, U Liščáka, 0:45 h,
- červená + zelená TZT z Mostov u Jablunkova, ŽST (cez chatu Studeničné), 1:25 h.

Objekt

Pôdorys dreveného prístreška je štvorcový so stranou asi 4 m. Obidve strany sedlovej strechy sú potiahnutá nižšie nad terén, strecha je pokrytá hrubou lepenkou. Steny besiedka nemá, pri daždi spojenom s bočným vetrom bude treba urobiť opatrenia (celta, igelit a pod.). Interiér tvorí drevený stôl integrovaný s lavicami. Podlaha je vysypaná drobným kamením, takže na prespanie bude treba karimatka a spací vak. Pod strechu sa vojde 4 až 5 osôb. Až na dve igelitky s odpadom bolo okolie čisté.

Okolie a voda

Pred altánkom je ohnisko. Zdroj vody asi v okolí nebude. Vodu si teda treba doniesť, prípadne by sa dala vypýtať v blízkej osade Půlgruň (Polgruň). Otvorený terén ponúka výhľady na zvlnenú krajinu Západných a Kysuckých Beskýd.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie