Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bacówka pod Mała Rawka
Bacówka pod Mała Rawka Zatvoriť

Chata Bacówka pod Malou Rawkou (Małą Rawką)

Na ceste za poľskými Poloninami nás zastihol súmrak. Ísť ďalej po tme či kdesi nájsť nocľah? Tak znela dilema, ktorú vyriešila chatka pod Malou Rawkou (Małą Rawką). Napriek tomu, že sa nachádzame blízko hlavného hrebeňa, veľa Slovákov tam zrejme nezavíta, čo sa o domácich Poliakoch nedá povedať. Útočisko nám poskytol malý štvorec na mape vtedy, keď sme si mysleli, že najbližšia chata je vzdialená hodiny nočného šliapania.

Poloha
Poľsko: Bukovské vrchy (Bieszczady) - severné úbočie Malej Rawky
Nadmorská výška
930 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.11705 ° SŠ
dĺžka: 22.58111 ° VD
» Mapa
Nocľah
28 miest v 2-lôžkových a 3-lôžkových izbách a vo veľkokapacitnej izbe
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v chate
Cena
28,- PLN človekonoc (nocľaháreň)
40,- PLN človekonoc (izba)
21,- PLN človekonoc (núdzovo na podlahe)
10,- PLN človekonoc (1. noc v stane pri chate)
8,- PLN (2 a viac nocí v stane pri chate)
1,60 PLN (miestny poplatok)
10,- PLN (príplatok za posteľ)
Kontakt
Bacówka PTTK Pod Małą Rawką
38-714 Ustrzyki Górne
chatár (gospodarz schroniska) Michał Klażyński
+48 504 170 127
schronisko@rawki.pl
rawki.pl
Spojenie
počas júna-júla premávajú autobusy na zastávku Wierch Wyżniański (Przełęcz Wyżniańska)
Dalšie info
možné stanovanie pri chate
parkovanie poniže 15 v sedle

Objekt

Chata patrí Poľskému turisticko-vlastivednému spolku (Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze - PTTK) a stojí od roku 1979. Po celodennom pobyte v horách príde vhod sprcha a energiu doplní chutný žurek alebo pivo. Samotné ubytovanie je k dispozícii v izbách. Keď je plno, núdzovo sa dá prespať na podlahe. Je potrebné si doniesť vlastný spací vak, inak sa za posteľ dopláca. V okolí chaty je povolené stanovať za poplatok. Parkovisko je vzdialené 15 minút chôdze v cestnom priesmyku Przełęcz Wyżniańska (pôvodný rusínsky názov je Prislip) a na rovnakom mieste nájdeme tiež autobusovú zastávku poľskej medzimestskej dopravy a stánok národného parku. Útrata sa platí v poľských zlotých (PLN) a na webovej stránke chaty sa nespomínajú eurá.

Poloha a atrakcie v okolí

Poloha chaty je strategická, lebo leží priamo na zelenej značke. Nachádza sa pod masívom Malej Rawky (Małą Rawką) blízko jedného z výstupových bodov na Połoninu Caryńsku. Ak by niekto chcel objavovať Bieščadský národný park (Bieszczadzki Park Narodowy), netreba zabudnúť, že sa platí vstupné (6,- zlotých podľa mojich posledných skúseností; študenti vrátane slovenských 3,- zloté). Podľa stavu chodníkov a orientačných tabúľ sa zdá, že peniaze idú, kam treba.

Zo slovenskej strany je možný prístup od Kremenca (štátna hranica), preto ak by si niekto chcel predĺžiť túru pohraničným hrebeňom do Poľska, je to jedna z možností. Blízko (3,9 km) sa nachádza vstupné stredisko Połoniny Wetlińskej. A kto by mal záujem o ovčí syr, bryndzu, a iné dobroty, približne na tejto polohe sa nachádza salaš.

Subjektívny dojem z chaty som mal len pozitívny, preto ju odporúčam navštíviť. Okolie je krásne a oplatí sa prejsť národným parkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Užitočné odkazy

Webová stránka chaty
Bieszczadzki Park Narodowy
E-mapa Bieszczady z vydavateľstva Ruthenus (1 : 60 000)

Najnovšie