Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pri Zelenom plese
Chata pri Zelenom plese Zatvoriť

PR Energia pre život: Defibrilátory na horské chaty

Slovenské elektrárne rozvíjajú svoj program Energia pre krajinu a v rámci neho prepojili v národných parkoch Energiu pre prírodu, kde sa zameriavajú na podporu, stabilizáciu a rozvoj biodiverzity ako aj na ekologizáciu vysokohorských chát, a Energiu pre život, ktorej súčasťou je práve spoločný projekt Slovenských elektrární, Asociácie horských záchranárov a Horskej záchrannej služby v podobe vybavenia najexponovanejších horských chát s ťažšou dostupnosťou defibrilátormi.

Práve jeden z týchto defibrilátorov vo Vysokých Tatrách zachránil koncom júla prvý život. Informovali o tom horskí záchranári.
Český turista na Chate pri Zelenom plese dostal infarkt a stratil vedomie. AED defibrilátor použila lekárka, ktorá sa náhodou nachádzala na chate v čase, kedy 67-ročný muž odpadol. Turistu potom vrtuľníkom transportovali do nemocnice.

"U pacienta sa po prvom výboji obnovili vitálne životné funkcie, začal spontánne dýchať a bol pri vedomí," informovala Horská záchranná služba. AED defibrilátory sú umiestnené na vybraných chatách vo Vysokých Tatrách. Ide o spoločný projekt Slovenských elektrární, spoločnosti skupiny Enel, Asociácie horských záchranárov a Horskej záchrannej služby. Zámerom projektu je vybaviť horské chaty na Slovensku uvedenými zariadeniami, ktoré môžu zachrániť ľudský život.

V minulom roku pribudli spolu na päť chát - na Chatu pri Zelenom plese, Téryho chatu, Zbojnícku chatu, Chatu pod Rysmi a Žiarsku chatu. Jeden defibrilátor putoval aj na východ, pre Záchrannú službu z Gelnice.
Tento rok projekt pokračuje, najnovšie sú defibrilátory už aj na Zamkovského chate, Chate pod Soliskom, Tatliakovej chate - Zverovke, v Slovenskom raji na Kláštorisku a v Nízkych Tatrách na Chate M. R. Štefánika.

Ako povedala Katarína Števčeková z Horskej záchrannej služby, udalosti so srdcovou nevoľnosťou sa na vysokohorských chatách vyskytujú často. „Najčastejšie sú počas letnej turistickej sezóny u starších osôb, podobné prípady však evidujeme aj z lyžiarskych svahov,“ povedala.
Štatistika horských záchranárov uvádza každoročne niekoľko stoviek zranení, ošetrení, ale aj veľa ťažkých a smrteľných úrazov a vzhľadom na vážnosť stavu a často aj pre zlé počasie bývajú útočiskom zranených práve horské chaty.

Katarína Števčeková ďalej radí, že je dobré osvojiť si niekoľko zásad bezpečného pohybu po horách: prihliadať pri plánovaní túr na počasie, brať do úvahy zdravotný stav účastníkov, na túru odchádzať skoro ráno, nikdy nie sami, nasledovať turistické značky, mať dostatok jedla a tekutín, lekárničku, zobrať si náhradné teplé oblečenie a pokrývku hlavy a nikdy si nezabudnúť (nabitý) mobil a mapu.

Defibrilátor je prístroj určený na záchranu života v prípade poruchy činnosti srdca. Je navrhnutý tak, aby ho mohol použiť prvý svedok udalosti, čiže aj osoba bez zdravotného vzdelania, dokonca aj dieťa. Jeho obsluha je jednoduchá a bezpečná, keďže po zapnutí prístroj sám povedie záchrancu hlasovými inštrukciami. Po defibrilácii môže začať srdce opäť normálne pracovať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie