Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Nabíjacie ručné svietidlo Fenix UC30

Kedy naposledy ste držali v ruke klasické svietidlo? Musím sa priznať, že to bolo už poriadne dávno. Ako turista som veľmi rýchlo prešiel na čelovku a klasická „baterka“ u mňa upadla do zabudnutia. Dnes vám predstavím kompaktné nabíjacie svietidlo Fenix UC30, ktoré sa vyznačuje nízkou hmotnosťou (126 g), vysokým výkonom (svetelný tok 960 lm, dosvit 204 m) a odolnosťou.

Výrobca
Fenix
Model
UC30
Typ
nabíjacie ručné LED svietidlo
Materiály
LED: Cree XM-L2 U2
telo: hliníková zliatina T6
Hmotnosť
70 g – bez batérie
126 g – s 18650 li-ion akumulátorom (2600 mAh)
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
odolné hliníkové telo, fosforeskujúce ovládacie tlačidlo, široký svetelný kužeľ, dosvit, univerzálne použitie
Nepáči sa mi
slabé osvetlenie v bezprostrednej blízkosti používateľa
Ostatné info
5 režimov: 960 lm, 400 lm, 110 lm, 10 lm, stroboskop 960 lm
maximálny dosvit: 204 m
maximálna výdrž: 1,2 h (960 lm), 120 h (10 lm)
napájanie: 1x 18650 li-ion, 2 x CR123A
vodotesnosť: IPX8 (ponor do 2 m)
Infocena
59,90 €
Obchody
kronium.cz/index.php?act=viewProd&produc…

Dizajn a konštrukcia

Svietidlo Fenix UC30 ma valcový tvar s priemerom 2,54 cm a dĺžkou 13 cm. Jeho hmotnosť predstavuje iba 126 g, vrátane nabíjacieho akumulátora ARB-L2. Telo je vyrobené z anodizovaného hliníka T6, ktorý má zvýšenú odolnosť proti poškrabaniu. Ďaleký dosvit svetelného kužeľa (204 m) zaisťuje hladký parabolický reflektor a výkonná LED Cree XM-L2 U2. Optika je vyrobená z tvrdeného skla s antireflexným povrchom, a je zapustená do tela „baterky“ (cca 2 mm), čím sa znižuje pravdepodobnosť jej poškodenia. Vo svietidle je elektronická regulácia nastavená tak, aby bol maximálny svetelný tok 960 lumenov.

Prístup k batérii je umiestnený v zadnej časti valca, kde je umiestnený uzáver so závitom. V prednej časti, na boku svietidla sa nachádza ovládacie tlačidlo z luminiscenčného materiálu, ktorý vám uľahčí jeho nájdenie za šera alebo v noci. „Baterka“ sa zapne resp. vypne dlhším pridržaním ovládacieho tlačidla. Krátkym stlačením sa pri zapnutom stave prepína svetelný režim. Dlhým stlačením sa pri zapnutom stave zapína stroboskop. Vďaka rozmerom a primeranému odporu ovládacieho tlačidla sa so svietidlom manipuluje veľmi dobre aj v rukaviciach.

Na protiľahlej strane, oproti ovládaciemu tlačidlu, sa nachádza micro-USB konektor, ktorý je chránený gumeným krytom. Konektor slúži na priame nabíjanie akumulátora vo svietidle. K „baterke“ je dodávané nasledovné príslušenstvo: akumulátor Fenix ARB-L2 s kapacitou 2600 mAh, USB kábel, puzdro na opasok, šnúrka na zápästie, náhradný tesniaci O-krúžok, 2 gumené krytky na micro-USB konektor.

Batérie a hmotnosť

Svietidlo je dodávané s jednou nabíjacou batériou Fenix ARB-L2. Ide o akumulátor li-ion 18650 s kapacitou 2600 mAh, ktorý sa dobíja priamo v „baterke“. Na dobíjanie slúži pribalený USB kábel s micro-USB konektorom. Ak nemáte po ruke notebook alebo prednabitý záložný zdroj, tak môžete použiť aj vlastnú nabíjačku mobilného telefónu do elektrickej siete alebo do auta. Svietidlo indikuje stav nabíjania červeným podsvietením ovládacieho tlačidla a po dobití sa farba podsvietenia zmení na zelenú. Upozornenie na vybitý akumulátor indikuje červené blikanie a „baterka“ sa automaticky prepne do najnižšieho režimu a každých 5 minút 3-krát zabliká. Nabíjanie vybitého akumulátoru trvá približne 3,5 hodiny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okrem batérie Fenix ARB-L2 sa môžu používať i ďalšie druhy nabíjacieho akumulátoru 18650 (ARB-L2M, ARB-L2P, ARB-L2S), ktoré sa dajú dokúpiť u predajcu svietidiel Fenix. Alternatívou k nabíjaciemu akumulátoru sú dve jednorázové batérie typu CR123A. Nezabudnite však, že jednorázové batérie sa nesmú nabíjať.

Hmotnosť svietidla udávaná výrobcom je totožná s tou, ktorú som nameral na kuchynskej váhe. Svietidlo váži 78 gramov bez batérie a 126 gramov s batériou Fenix ARB-L2.

Deklarované hodnoty

Výrobca deklaruje pri najvýkonnejšom režime svetelný tok 960 lumenov a dosvit 204 metrov. Svetelné toky a výdrž v ostatných režimoch nájdete v tabuľke. Odolnosť voči vode je na úrovni IPX-8, čo znamená, že je odolná proti potopeniu do hĺbky 2 metrov po dobu 30 minút. „Baterka“ je taktiež odolná voči nárazom z výšky 1 meter. Použitá dióda Cree XM-L2 U2 má deklarovanú životnosť 50 000 hodín.

režim svetelný tok čas
Turbo 960 lm 1,2 h
High 400 lm 3 h
Mid 110 lm 11 h
Low 10 lm 120 h
Strobo 960 lm -

* Všetky parametre svietidla (svetelný tok, doba svietenia na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú merané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.
** Výdrž je meraná s nabíjacou batériu typu 18650 s kapacitou 2600 mAh.

Režimy a svetelná stopa

Svietidlo má celkovo päť režimov svietenia. Prvé štyri fungujú ako kontinuálne svietenie (viď tabuľka). Posledný režim funguje ako prerušované svietenie s premenlivou frekvenciou. „Baterka“ má pamäť a zapne sa vždy v poslednom režime svietenia. Svietidlo je vybavené ochranou proti prehriatiu, preto sa po 3 minútach v režime 960 lm prepne do režimu 400 lm. Svetelný tok je konštantný vďaka digitálnej regulácii, čo znamená, že počas celej životnosti batérie je k dispozícii stabilná intenzita svetla.

Optika svietidla má priemer 2 cm a je pevná, bez možnosti zaostrovania. Svetelná stopa so šírkou vyžarovania 64 ° je homogénna a má výrazne intenzívny stred (cca 13 °). Svetelný kužeľ má ostré ukončenie, preto treba počítať so slabším osvetlením v bezprostrednej blízkosti používateľa.

Odporúčané použitie

Svietidlo má dlhý dosvit, širokú a homogénnu svetelnú stopu. Vyznačuje sa taktiež vysokou odolnosťou, nízkou hmotnosťou a skladnosťou. Ovládanie je jednoduché a s „baterkou“ sa dobre pracuje aj v rukaviciach. Vďaka širokej škále doplnkov, ktoré sa dajú dokúpiť, sa „baterka“ stáva univerzálnou a dá sa využiť pri rôznych športových alebo profesionálnych aktivitách.

Svietidlo odporúčam na bežné aktivity do prírody, na horskú chatu alebo okolo stanu. Osobne som ho vyskúšal pri nočnej turistike, horskom behu a cyklovýletoch v Jizerských horách. Najprv som si myslel, že mi bude prekážať držanie v ruke, ale veľmi rýchlo som si na to zvykol. Počas nočnej túry na Ještěd som vďaka výkonnému svetlu mohol pozorovať napríklad diviaky pasúce sa na okraji zjazdovky. Pri behu to už bolo trochu horšie a prekážalo mi nosenie v ruke. Využitie na bicykli sa mi však osvedčilo. Pri krátkych nočných výjazdoch do 50 km som si v pohode vystačil i s relatívne krátkou dobou svietenia (cca 3 h). Najčastejšie som využíval režim 400 lm s príležitostným použitím 960 lm. Svietidlo nie je vhodné na dlhotrvajúce nočné túry a do komplikovaného terénu, kde je potrebné využívanie rúk na bezpečný postup.

Fotogaléria k článku

Najnovšie