Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Termotričko som používal na turistike, VhT, ferrátach a lezení
Termotričko som používal na turistike, VhT, ferrátach a lezení Zatvoriť

Recenzia Termotričko Devold Energy man

Tento rok sa mi dostalo do rúk termotričko značky Devold Energy man s krátkym rukávom. Je vyrobené z merino vlny, a preto vo mne trochu vyvolávalo otázky, či je vhodné do horúceho letného počasia, ktoré vládlo tento rok. Jedno merino tričko inej značky mám, tak som sám zvedavý, či ma nová značka v mojom outdoor šatníku presvedčí o použití materiálu i v lete. Oblasť môjho použitia je lezenie, pešia a vysokohorská turistika.

Výrobca
Devold
Model
Energy man
Typ
vlnené termotričko s krátkym rukávom do teplejšieho počasia
Materiály
100 % merino vlna – 18,7 mikrónu
Hmotnosť
170 g – veľkosť L
Farebné kombinácie
modro-sivá
červeno-sivá
Páči sa mi
sieťovaná zadná časť trička
materiál je príjemný na telo
dobrý strih
Nepáči sa mi
predný diel by na leto mohol byť tenší
Ostatné info
komfort zóna: od +30 °C do –10 °C
Infocena
59 €

Materiál, prvé dojmy

Tričko je ušité z merino vlny, podľa informácií výrobcu to je 100 % merino vlna gramáže 190 g/m², resp. 18,7 mikrónu. Farebná verzia, ktorú mám, je v modro-sivom odtieni. Presnejšie je to farba “Subsea”, kde sieťovaná časť je svetlo modrá a predná časť je skôr sivo-modrá. Okrem tejto farby výrobca dodáva model aj v červeno-sivej kombinácii, kde zadný diel je v sivej farbe, predný v červenej. Jeho názov je “Strawberry”, čo presne zodpovedá skutočnej farbe – je to jahodová červená.

Strih trička mi padne veľmi dobre, je obtiahnuté akurát podľa môjho gusta. Príliš obtiahnuté tričká veľmi nemusím. Toto mi vyhovuje. Zadný diel je predĺžený dostatočne, takže sa mi nestáva, že by som mal holé kríže. Dokonca pri testovanom tričku by mi neprekážal ani o 3 - 4 cm kratší. Tričko má dobrý anatomický strih a pri nosení nijako neprekáža, švy nerežú a ani nič iné problematické som nezbadal.

V letných horúčavách som bol zvyknutý nosiť niečo ľahšie a merino tričko, ktoré mám doma, som stále nechával na chladnejšie počasie. Prvá vec, čo ma po otvorení balenia potešila, bola, že zadný diel trička je urobený vo verzii sieťky s okami. Sieťovaný diel prechádza aj na boky, popod pazuchy a mierne zasahuje do prednej časti. Keď som to videl, tak som si povedal, že by to mohlo byť predsa použiteľné aj v letných teplotách.

Po prvom oblečení trička som mal krátko pocit, ako keď na seba oblečiem niečo vlnené, čo trochu dráždi holú kožu. Trochu škrabalo, ale bolo to menej ako druhé merino tričko, ktoré mám. Predpokladal som ale, že to zakrátko prejde tak, ako som bol navyknutý. To sa potvrdilo a potom som tričko ani na sebe nevnímal. Tento pocit som zažil iba pri prvom oblečení. Po opraní sa nepríjemné dráždenie pri oblečení stratilo a odvtedy je tričko veľmi príjemné na pocit od prvého momentu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvé dojmy

Merino veci sú fajn, hlavne keď teplota nie je príliš vysoká. Prvýkrát som tričko použil aj zo zvedavosti, práve počas vysokých teplôt, ktoré panovali uplynulé leto. Bola to prvá túra po príchode do Tirolska. Na hrebeni bolo síce chladnejšie, no bolo cítiť, že je horúci deň, aj keď hore teploty isto nedosahovali tridsiatky ako dolu v meste. Kladne hodnotím na tričku sieťovanú verziu zadného dielu. Aj keď bolo veľmi teplo, najmä chrbát a boky boli celkom v suchu. Samozrejme batoh na chrbte spôsobil to, že sa chrbát spotil, tomu sa zabrániť nedá. Po zložení batohu dolu nebolo cítiť mokrý chrbát a zadná časť trička veľmi rýchlo vyschla. To je isto spôsobené sieťovanou verziou tejto časti.

Predná časť držala vlhkosť od potu dlhšie, predsa je hrubšia ako zadná sieťka a tiež je to vlna. Nechladila ale na dotyk, aj keď bola viditeľne mokrá. Z toho som bol milo prekvapený, lebo som si to všimol neskôr a iba náhodou.

Záver - celkový dojem z použitia

Ďalšie používanie potvrdilo moje prvé dojmy. Aj v prípade leta a nie najchladnejších dní je tričko dobre využiteľné. Všetko záleží do veľkej miery od nárokov alebo pocitov každého turistu. V najhorúcejších dňoch by som osobne siahol po inom tričku, z ľahšieho, tenšieho materiálu. V prípade, ak denné teploty nebudú dosahovať tropické hodnoty, budem rád tričko používať naďalej.

Na druhej strane jeho prevedenie dobre padlo v Tatrách, keď k večeru začínalo byť chladnejšie. Aj keď bolo tričko vlhké od potu z celého dňa, ani som si večer v tme neuvedomil, že mám len tričko s krátkym rukávom, hoci sa už ochladilo. Tak ako som spomenul, kladne hodnotím použitie sieťového vyhotovenia zadného dielu. Aj keď sa mi to na začiatku zdalo netradičné, má to svoj význam. Hlavne v teplejšom počasí som mal možnosť tento fakt oceniť. Kto preferuje tričko s krátkym rukávom, isto ocení mierne hrubšiu prednú vrstvu. Je to dobrý kompromis a výhodné ráno pri začiatku túry, nástupe na lezenie a pod., keď ešte vládne ranný chlad.

Fotogaléria k článku

Najnovšie