Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata Andreja Kmeťa na Sitne

Štvrťstoročie trvalo, kým sa do rozostavanej turistickej chaty Andreja Kmeťa na vrchole Sitna vrátil turistický ruch. Opustený a chátrajúci objekt od konca 20. storočia špatil najvyšší vrchol Štiavnických vrchov, ktorý je opradený legendami. Bájne Sitno sa konečne dočkalo nádeje na dôstojné zariadenie na jeho vrchole.

Poloha
Štiavnické vrchy: vrchol Sitno
Nadmorská výška
999 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.40291 ° SŠ
dĺžka: 18.87739 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzové spanie na podlahe s vlastným spacákom a karimatkou pre 30 ľudí
Prevádzka
od 10.00 do 18.00 h
v lete denne
v mimosezóne počas víkendov od 10.00 do 16.00 h
Voda
v obmedzenom množstve (bez vodovodu)
Kontakt
chatár Branislav Cengel: +421 904 804 132, chata.sitno@gmail.com
chata-andreja-kmeta-sitno.business.site/chata…
Spojenie
Počúvadlianske Jazero (bus) - Sitno (zelená značka)
Dalšie info
facebook.com/Chata-AKmeťa-Sitno-1454233991539…
chata-andreja-kmeta-sitno.business.site/chata…

Prístup

- od Počúvadlianskeho jazera (bus) cez Tatársku lúku po zelenej a modrej značke na vrchol Sitna za cca 1 hodinu,
- zo Štiavnických Baní cez Evičkino jazero, sedlo Krížna a Tatársku lúku po červenej a modrej značke za cca 2.15 h,
- z Banskej Štiavnice, časť Štefultov (bus) cez sedlo Krížna a Tatársku lúku po zelenej a modrej značke za cca 2.30 h,
- z Ilije (bus) cez Vlčiu jamu po zelenej a modrej značke za cca 2 hodiny,
- z Prenčova (bus) cez Vlčiu jamu po modrej značke (Chodník Andreja Kmeťa) za cca 2.50 h,
- z Beluja (bus) cez Tatársky jarok po modrej a žltej značke za cca 3.30 h.

Prevádzka

V súčasnosti je chata v núdzovom režime (prebieha rekonštrukcia), takže neposkytuje štandardné ubytovanie len núdzový nocľah na podlahe v jedálni s vlastným spacím vakom a karimatkou. Ubytovacia kapacita je 30 osôb. Momentálne je objekt bez elektrickej energie a taktiež chýba prívod pitnej vody.

Počas letných prázdnin je chata prístupná denne od 10.00 do 18.00 hodiny. V mimosezóne bude otvorená len počas víkendov alebo podľa dohody pre vopred ohlásených hostí. Turistická ubytovňa by mala začať fungovať od roku 2016.

Občerstvenie

Bufet ponúka jednoduché občerstvenie. Z jedál sú to kapustnica s mäsom alebo sitniansky guľáš. Z nápojov sú v ponuke miestne čapované pivo, čapovaná kofola, káva, čaj. Deti poteší zmrzlina alebo rôzne sladkosti (cukrovinky). Zo suvenírov možno zakúpiť populárne magnetky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavosti

Od 30-tych rokov 18. storočia stála na vrchole Sitna vyhliadková filagória, ktorú dali vybudovať majitelia svätoantonského panstva - Koháryovci. Traduje sa, že patrila medzi prvé rozhľadne v Európe. Po zásahu bleskom besiedka vyhorela, preto ju v roku 1886 dal agilný turistický organizátor a banskoštiavnický lekár Edmund Viliam Téry obnoviť. Od tých čias sú Štiavnické vrchy považované za kolísku pešej turistiky v stredných horských polohách v rámci Európy. Dnes je výhľadová veža zastrešená a slúži ako informačné centrum CHKO Štiavnické vrchy. Na prízemí je malý bufet, predaj suvenírov a expozícia o pohorí. Poschodie poskytuje kruhový výhľad avšak len cez zasklené okná, čo trochu obmedzuje pohľad do krajiny. Krajšie panorámy ponúkajú vrcholové bralá Sitna, ktoré sú po trase modrej značky resp. neoznačená skalná vyhliadka poniže chaty smerom na sever (vyšliapaná cestička cez lúku a les na okraj brál). Strategická poloha Sitna a výborné výhľady doďaleka pomohli ochrániť väčšinu stredoslovenských banských miest pred rabovaním vojsk Osmanskej ríše. Na vrchole stála strategická vartovka (signalizačné miesto), ktorá dávala vizuálne signály pre celú sústavu strážnych veží na strednom Slovensku. Na sitniansku vartovku dovideli (v prípade priaznivého počasia) vartáši z Ľubietovej, Banskej Bystrice či zo Španej Doliny.

Niekdajšia horáreň tesne pod vrcholom Sitna bola v roku 1929 prestavaná na turistickú chatu Andreja Kmeťa. Na konci 80-tych rokov 20. storočia sa rozhodli miestni turisti modernizovať objekt, preto pôvodnú drevenú chatu zrútili a začala výstavba "kamennej chaty". Avšak po zmene režimov sa minuli finančné prostriedky a štvrťstoročie stavba chátrala. Dnes je rozsiahly nedokončený objekt v súkromnom vlastníctve a je prevádzkovaný ako turistický bufet. Či mu súčasný chatár vráti niekdajšiu slávu, ukáže čas. Inak pojem "sitno" znamená staršie označenie pre "peklo".

Súvisiace odkazy

Prechádzky na popoludnie - hrad Sitno
Cyklotúra Nová Baňa – Sitno – Jabloňovce – Levice
Prístrešok pod Sitnom
Chata na Sitne po 25-tich rokoch ožíva (správa)

Fotogaléria k článku

Najnovšie