Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa na vrchu Turecká
Rozhľadňa na vrchu Turecká Zatvoriť

Útulňa Rozhľadňa Turek na vrchu Turecká

Od leta 2012 stojí na vrchole Turecká (953 m) v najvýchodnejšej časti Revúckej vrchoviny 15 m vysoká kovová turistická rozhľadňa Turek. Architektonicky nie veľmi vydarené dielo je súčasťou Náučného banského chodníka Turecká, ktorý formou okruhu vychádza a končí v obci Rudná. Vyhliadková veža stojí na najvyššom bode NCH v blízkosti mesta Rožňava.

Poloha
Slovenské rudohorie - Revúcka vrchovina: vrchol hory Turecká
Nadmorská výška
953 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.68537 ° SŠ
dĺžka: 20.4789 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s karimatkou a spacákom na betónovej podlahe v prízemí rozhľadne
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Zimná voda na JZ od vrcholu
Spojenie
Rožňava (vlak, bus) - Turecká (zelená značka)
Dalšie info
turistická rozhľadňa, Náučný banský chodník Turecká

Prístup

* z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke cez Rožňavskú Baňu a chatu Turek za cca 2.30 h,
* z Rudnej (bus) po trase NCH (obe vetvy) za cca 2 h,
* zo sedla Filipka po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) za cca 3.30 h.

Rozhľadňa

Vyhliadková veža bola vybudovaná s podporou Košického samosprávneho kraja, obce Rudná, obce Betliar a obce Rakovnica v auguste roku 2012. O architektonickom nepodarku sa zmieňujem z dôvodu necitlivého zasadenia objektu do prírodného prostredia. Z krásy uberá tiež veterným polomom značne zasiahnutý vrchol Tureckej, kde rastie (rástla) smreková monokultúra. Časť polomu je vyťažená a priestranstvo tak značne vizuálne utrpelo nielen samotnou kalamitou, ale tiež následnou ľudskou činnosťou pri ťažbe dreva.

Mínusové body veža "získava" konštrukčným prevedením, ktoré je hybridom rôznych stavebných materiálov a viacfarebný povrchový náter skôr pasuje do priemyselného areálu ako do horského prostredia. Uvážte sami, ako spoločne pôsobí: kovová konštrukcia zelenej farby v spodnej časti, modré schodištia a horná žltá polovica veže (3 plošiny). V prízemnej časti je murované prízemie a murovaná stena jednej strany schodišťa s postrannými betónovými stĺpmi. Prízemná časť konštrukcie je obložená dreveným doštením s konzervačným náterom.

Samotný (obmedzený) výhľad nech zhodnotí každý návštevník, ale stavitelia hornú plošinu poňali ako "väzenie", takže na sa okolie pozeráte spoza mrežovanej výplne, čo nepridáva na estetickom zážitku z návštevy. Chápem otázku bezpečnosti návštevníkov, ale vstup na konštrukciu je každopáne na vlastnú zodpovednosť. Jednoducho rozhľadňa Turek patrí medzi netradične poňaté výhľadové veže a vymyká sa z bežného priemeru rozhľadní na našom území.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okoloidúceho pútnika poteší možnosť úkrytu v murovanom prízemí rozhľadne, kde sa možno v nečase ukryť alebo núdzovo prespať. Na betónovú podlahu sa zmestia štyria nocľažníci s vlastnou karimatkou a spacím vakom. Vstup je zabezpečený plechovými dverami a miestnosť je osvetlená trojicou malých okien. Súčasťou nie je žiadne zariadenie, iba improvizovaná lavička na klátikoch. Pri rozhľadni stojí turistický rázcestník Chodníka P. J. Šafárika a informačný panel NCH Turecká s ďalšími informáciami o lokalite.

Voda

Najbližší zdroj vody sa nachádza vzdušnou čiarou necelý 1 km na juhozápad od vrcholu (mimo značky) v pramennej oblasti potoka Zimná voda, kde je betónový válov s výdatným prameňom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie