Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kaverna Kamzík 6
Kaverna Kamzík 6 Zatvoriť

Túra Spoznávanie bratislavských kaverien

Lesy Bratislavy, najmä v okolí Kamzíka a Dúbravskej Hlavice, ukrývajú pamätníky z čias 1. svetovej vojny v podobe bunkrov - kaverien. Vďaka občianskemu združeniu Bunkre sa unikáty postupne vynárajú spod zeme, vyprázdňujú od množstva odpadkov a sprístupňujú verejnosti. Zúčastnili sme sa na prechádzke pod názvom “Spoznávanie kaverien od Ahoja po Kamzík”, organizovanej združením.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+222 m stúpanie, -124 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
0,5 dni
Obdobie
jeseň – 07.11.2015
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Voda
prameň Krčmár pod Cvičnou lúkou na Kamzíku
Doprava
Bratislava (vlak, bus, MHD), Kamzík (MHD)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Kedy, kde a s kým

Tri týždne v predstihu bol uverejnený na webovej stránke OZ Bunkre oznam:
Spoznávanie kaverien (bunkrov z Prvej svetovej vojny) od Ahoja po Kamzík
Kedy: 7. november 2015 10:00 - 14:00 h

Raz do roka OZ Bunkre robí prechádzku, v roku 2015 to vyšlo na 7. 11. Začíname o 10:00 na Laurotovej ulici, pôjdeme smerom na Kamzík a ako poslednú z 15 kaverien, ktoré preskúmame, otvoríme Kamzík 6. Prechádzka bude uskutočnená za každého počasia, nutné je si zobrať nepremokavú obuv, baterku a niečo pod zub. Vhodná je pre deti od 8 rokov, celková dĺžka prechádzky sú 4 km s prevýšením 250 metrov.

Hľadanie a plazením dovnútra

Podľa plánu sa po 10-tej hodine hlúčik (možno 30 ľudí) zložený zo všetkých vekových kategórií dáva do pohybu (trasa). Kráčame do kopca, pozorne počúvame odborný výklad. Po pár krokoch stojíme pred prvým vchodom. V okolí si musíme dávať pozor, pretože ako sme boli upozornení, každá kaverna má vetrací komín a neradno doň pri neopatrnosti spadnúť. Otvor býva zabezpečený len položenými konármi. Najskôr pozorujeme, ako jeden z členov združenia vlieza komínom do útrob zeme a o chvíľu na druhej strane krtko v podobe človeka vylieza vchodom, ktorý je z veľkej časti zasypaný. Zopár odvážlivcov sa takmer plazením dostáva dovnútra. O veľkosti bunkra dáva tušiť skutočnosť, že keď je dnu cez 10 ľudí, tak ešte stále sa tam vmestia ďalší.

Po motivačnom prisľúbení, že ďalšia kaverna bude menej zavalená, sa vydávame vpred. Míňame pozostatky komunikačného bodu z 2. svetovej vojny v podobe trčiacich skrutiek z betónovej základne stožiara. Postup lesom mimo vyšliapaných chodníčkov s hľadaním správneho azimutu miestami pripomína blúdenie, ale nakoniec stojíme pri portáli kaverny. Tentokrát čupiac vliezame dnu. Čelovky osvetľujú interiér. Na stenách sú zhrdzavené držiaky karbidových lámp. Na zemi sú sem-tam kamene alebo odpad, ktorý pravidelne vynášajú naši sprievodcovia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalej prechádzame cez dolinku prameňa studničky Koziarka a stúpame prudko do svahu. Nachádzame ďalší bunker. Ale má to háčik. Vchod je úplne pochovaný v zemi, takže vchádzame komínom dole. Vnútri spia dva netopiere, medzi kameňmi sa stráca salamandra. Po preskúmaní vyliezame rebríkom hore. Než vojdeme na asfaltovú cestu, ešte prechádzame okolo kaverny, ktorá je celá zasypaná. Prechádzame k lanovke, pred ktorou v húštine kríkov malín a černíc vchádzame do ďalšieho bunkra. Z druhej strany lanovky vidíme balvanmi zavalený ďalší vchod. V bezprostrednej vzdialenosti zvyškov lyžiarskeho vleku je opäť zasypaný portál. Nakoniec prechádzame lúkou, aby sme sa dostali k vrcholu dnešnej exkurzie, a to k takzvanej veliteľskej delostreleckej “dvojpodzemnopodlažnej” kaverne Kamzík - 6. Hluk agregátu dáva vedieť, že bunker bude osvetlený. Interiér nám približuje zopár exponátov a informačných tabúľ históriu nielen tunajších kaverien, ale aj v Taliansku a iných krajinách rakúsko-uhorskej monarchie.

História

Bunkre - delostrelecké úkryty budovalo Ministerstvo vojny v priebehu 1. svetovej vojny. Mali slúžiť na ochranu delostrelcov a uskladnenie munície. Rozmiestnenie bolo také, aby dokázali ochrániť Most cisára Františka Jozefa, jediný most cez Dunaj v Bratislave. Údajne boli schopní prípadne zničiť most cez Moravu (na mieste dnešného Cyklomostu slobody). Mali teda chrániť prístup do Viedne. Obdobné kaverny sú známe aj zo svahov Hainburgských vrchov (Hundsheimer Berge).

Chodby sú dlhé rádovo 3 -18 metrov. Zo stavebného hľadiska sa môžu deliť na dva typy. Typ 1 je vylámaný v skale banským spôsobom a následne vnútri vybetónovaný. Typ 2 bol stavaný povrchovým spôsobom, t. j. kaverna bola postavená vo výkope a následne zahrnutá zeminou. Bunkre nikdy neboli použité v bojoch. Časť z nich ani nebola dostavaná, keďže počas výstavby vojenská technológia tak pokročila dopredu, že kaverny sa stali zraniteľnými a stratili význam. Čo ale neuberá na ich hodnote, keďže obdobné opevnenia sa použili v bojoch napríklad v Taliansku alebo Slovinsku. Po skončení svetového konfliktu boli bunkre ponúknuté k odkúpeniu majiteľom pozemkov, na ktorých boli postavené. Neodkúpené sa následne zasypávali zeminou. Niektoré boli neskôr znehodnotené a zaplnené odpadkami "návštevníkov". Dovedna sa ich zatiaľ podarilo nájsť rádovo 50.

Dúbravská Hlavica

Zo zelenej turistickej značky, vedúcej k vykopávkam rímskych kúpeľov Villa rustica, odbočíme vľavo a nasledovaním žltých kruhov na stromoch dôjdeme k zabezpečenému vstupu. Sledovaním ďalších značiek nájdeme aj ostatné kaverny (trasa).

Ako chlapci z bratislavskej mestskej časti Dúbravka sme na potulkách po Dúbravskej Hlavici chodili aj okolo bunkrov z 1. svetovej vojny, o ktorých sme nevedeli takmer nič. Bolo to vtedy, keď ešte náletové dreviny a rôzne kríky tieto objekty nepohltili. V našich detských myšlienkach a rozhovoroch sme si predstavovali, ako je celý kopec prevŕtaný tajuplnými chodbami. Aj sme sa pokúsili preskúmať najprístupnejšiu na Brižite, ale množstvo odpadkov a spektrum schádzajúcich sa tu osôb nás dostatočne odrádzalo. Nakoniec naše odhodlanie skončilo, keď nás kamarátov otec, bývalý baník, vystríhal pred oxidom uhličitým, ktorý je ťažší než vzduch a môže sa v takýchto miestach hromadiť a predstavovať nebezpečnú pascu. Čas plynul, až raz pri prechádzkach po chodníčkoch z detstva, som narazil na odkopaný bunker s informáciou, že ide o národnú kultúrnu pamiatku s možnosťou vstupu so sprievodcom.

Ostatné zaujímavosti

Pri prechádzkach popri rieke Morave je množstvo menších bunkrov spred 2. svetovej vojny, takzvané “ropíky”. Taktiež na petržalskej strane Dunaja sa nachádzajú objekty bunkrov spred 2. svetovej vojny. Je tu vojenský cintorín padlých vojakov v 1. svetovej vojne.

Na zelenom turistickom chodníku pod Devínskou Kobylou nad Devínskou Novou Vsou je dodnes vidieť zopár hraničných kameňov Slovenského štátu a Nemecka s vytesanými písmenami S a D. V neposlednom rade, na vrchole Devínskej Kobyly sú budovy raketovej základne.

Záver

Aj napriek sychravému jesennému počasiu prechádzka splnila účel po všetkých stránkach. Zistili sme zaujímavé informácie o histórií objektov, ktoré môžeme nájsť na potulkách v lese. Doslova sme si ohmatali minulosť. Naše poďakovanie patrí členom OZ Bunkre, ktorí nás sprevádzali a neúnavne zodpovedali naše otázky. Náš obdiv si zaslúžia, že sa podujali zachraňovať a sprístupňovať tieto objekty, a to všetko vo svojom voľnom čase.

Užitočné odkazy

www.bunkre.info
Bunkre z obdobia 1. sv. vojny “KAVERNY”
Kaverna Kamzík - 6 "KK6" (facebook)
Kaverna Kamzík – 6
Dúbravská kaverna 2
Dúbravská kaverna 3
Národná kultúrna pamiatka Delostrelecké opevnenie Bratislava-Dúbravka
Vojnový cintorín a pamätník padlých v 1. svetovej vojne (Petržalka-Kopčany)
Petržalské bunkre (cyklotúra)

Fotogaléria k článku

Najnovšie