Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Koliba Vrchrieka

Pri putovaní hrebeňom Javorníkov narazíte na tri miesta s názvom Vrchrieka. Prvým je kopec na rozhraní obcí Zákopčie, Nesluša a Ochodnica a ďalšie dve z nich sú osady. Na Vrchrieke, ktorá sa nachádza nad mojou rodnou obcou Vysoká nad Kysucou, narazíte na objekt, ktorá nesie rovnaký názov ako osada – Koliba Vrchrieka

Poloha
Javorníky: Vysoká nad Kysucou - osada Vrchrieka
Nadmorská výška
777 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.36078 ° SŠ
dĺžka: 18.54978 ° VD
» Mapa
Nocľah
14 lôžok (možnosť prenájmu)
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v objekte
Cena
od 170,- € chata na noc, min. 2 noci
Kontakt
Jana Priglová, Koliba Vrchrieka 1310, 023 55 Vysoká nad Kysucou
+421 907 601 794
koliba.vrchrieka(zavinac)gmail.com
Spojenie
Vysoká nad Kysucou (vlak, bus)
Dalšie info
WC, sprcha, vaňa, kotlina, gril, výčap, TV, wi-fi , virivka, umývačka, kalčeto (stolný futbal), ping-pong

Tento objekt je v novom šate s novými majiteľmi a dá sa prenajať súkromne celá chata.

Poloha

Drevostavba sa nachádza v nadmorskej výške približne 777 m, asi 100 m od chodníka značeného červenou značkou. Na webovej stránke síce uvádzajú, že sa nachádzajú „na rozhraní poľskej a českej hranice“, ale to zrejme zaúradoval internetový škriatok.

V zime, ak je dostatok snehu, tak priamo popred kolibu vedie strojovo upravená bežecká stopa Beskydsko–Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály, ktorá smeruje od Husárika na Kasárne (resp. opačne) a v týchto miestach nekopíruje hrebeňovú červenú značku.

Prístup

Ku kolibe sa dostanete či už peši, na bicykli, alebo na bežkách po spomínanej červenej TZT. Ak si naplánujete príchod autobusom, tak sa viete dostať do sedla Semeteš, odkiaľ je to ku kolibe po červenej asi 40 minút, no autobusy na trase Žilina – Turzovka cez sedlo chodia poskromnejšie. Od západu zo sedla Melocík ste tu za asi 1.15 h.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšou možnosťou je výstup z centra obce Vysoká nad Kysucou po žltej TZT, z ktorej treba na lúke pod vrcholom kopca Galkovo odbočiť vpravo a vydať sa po vyjazdenej poľnej ceste k osade. Z lúky sa ponúkajú výhľady na Malú Fatru, Súľovské vrchy a Moravsko-sliezske Beskydy. Po žltej z dediny to sem trvá asi hodinu. Žltá ďalej pokračuje cez Semeteš do osady Bielovci a ďalej do Dlhého Poľa. Ďalšou žltou TZT sa dostanete od parkoviska v osade do Veľkého Rovného.

Pre motorizovaných návštevníkov (ale aj pre peších a cyklistov) sa ponúka asfaltová cesta od autobusovej zastávky Vysoká nad Kysucou – Furmanec (U Arnolda). Cesta je dlhá asi 3 km, končí sa na kopci v osade Vrchrieka – U Helienka. Tu môžete auto zaparkovať, prípadne kaskadéri môžu po poľnej ceste pokračovať ďalej. Ale myslím si, že 600 m pešej chôdze nikoho nezabije. V zime je asfaltka upravovaná, no posledný najstrmší úsek je celý deň v tieni, tak odporúčam pribaliť reťaze. Hneď na začiatku si treba dať pozor na nechránenom železničnom priecestí, stalo sa tu už pár smrteľných zrážok s vlakom.

Ceny ubytovania

  • Celý objekt - minimálne 2 noci,
  • informácie o cenách: Jana Priglová +421 907 601 794, koliba.vrchrieka(zavinac)gmail.com.

Okolie

Keďže sa v okolí koliby ponúkajú krátke alebo tiež dlhšie výlety do okolia, je vhodným objektom aj na viacdňové ubytovanie. Stačí vyšliapať niekoľko výškových metrov a ocitnete sa na lúkach, z ktorých sa ponúkajú výhľady na vyššie spomínané pohoria, pri troche šťastia môžete pozorovať pasúcu sa zver hneď za kolibou, príp. na lúke pod ňou. Osada Vrchrieka je rodiskom „drotárskeho kráľa“ Štefana Hunčíka, ktorý si tu dal postaviť zvonicu a neďaleko od nej sa nachádza jeho rodný dom. Pre tých, ktorí obľubujú samotu a chcú trošku rozjímať sa ponúka kaplnka ukrytá v lese, na ktorú sa spýtajte domácich, pretože chodník k nej nie je označený.

Pre ďaleké výhľady si môžete vyšliapať k rozhľadni na Luboch (Luby), ktorá aktuálne ponúka takmer kruhový výhľad na blízke aj vzdialenejšie slovenské či moravské kopce.

Na Obecnom úrade vo Vysokej nad Kysucou môžete navštíviť pamätnú izbu, ktorá bola vytvorená na počesť amerického astronauta E. A. Cernana, ktorého predkovia odtiaľto pochádzali. Prípadne sa nechajte zlákať minulosťou a môžete sa potulovať po okolitých osadách.

Taktiež v zime je možné užiť si sneh naplno v lyžiarskom stredisku SKI Makov, od Koliby je to 15 minút autom. Viac odkazov na možnosti vyžitia v blízkom i vzdialenejšom okolí nájdete v článku o penzióne u Cipára, ktorý sa nachádza pár kilometrov východne od Vrchrieky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie