Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Javorinka
Útulňa Javorinka Zatvoriť

Útulňa Útulňa Javorinka

Hriňovčania spolu s mladými dobrovoľníkmi zo zahraničia na jeseň 2015 ukončili obnovu starého kamenného salaša na horskom chrbte Javorinka nad Hriňovou v masíve Poľany. Záchrana niekdajšieho pastierskeho obydlia bola hlavnou činnosťou projektu Zbojníckym chodníkom, ktorú Podpoľanci realizovali vďaka grantového programu Zelené oázy s podporou spoločnosti Slovnaft a Nadácie Ekopolis.

Poloha
Poľana: lokalita Horná Javorinka-Kútik pri prístupovej asfaltovej ceste na hotel Poľana
Nadmorská výška
1020 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.61527 ° SŠ
dĺžka: 19.49973 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 miest na prični s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studňa 100 m poniže na lúke (smer V-JV)
Kontakt
Mestský úrad Hriňová
Michal Machava
+421 918 361 099
projekty(at)hrinova.sk
hrinova.sk/…/turisticka-utulna-javorinka
Spojenie
Hriňová (bus) - Javorinka (cyklotrasa)

Prístup

- z prístupovej asfaltovej cesty na horský hotel Poľana v lokalite (Horná) Javorinka-Kútik od panoramatickej tabule (cyklorázcestník) po lúčnej ceste 3 minúty chôdze,
- neznačene z Hriňovej, miestna časť Horná Riečka cez vrch Javorinka (chodník cez lúky a zvážnica) za cca 45 minút,
- neznačene z Hriňovej, časť Bystré-Vrátka (bus) v úvode po zelenej značke (smer vodopád Bystrô) a bez značky cez horné lazy Pivnička (chodník cez lúky) a cez vrch Javorinka (zvážnica) za cca 60 minút.

Objekt

Pri príchode k objektu zaujme vonkajšie vybavenie objektu štýlovým dreveným stolíkom a lavičkou s využitím konárovej časti smreka ako nôžky stola i lavice. Na rohu podstenia je samorast umiestnený ako vešiak či sušiak vecí. Exteriér dopĺňa veľké drevené sedenie pri ohnisku poniže objektu. Naokolo boli vysadené ovocné dreviny, ktoré do budúcna poskytnú nielen tieň, ale možno tiež plody.

Do bývalého salaša sa vstupuje cez masívne drevené dvere, ktoré majú otváranie na posuvný kolík (tvorí "uzamykanie"). Najprv treba posunúť do strany drevenú rukovať a až potom ťahať rúčkou. Inak sa vám bude zdať, že chata je uzamknutá, aj keď nemá žiadny kľúčový otvor. Zariadenie tvorí opäť drevené sedenie so smrekového masívu, stará drevená polička a pár drobností, ktoré zanechali obnovitelia Javorinky. Spaciu časť tvorí drevená pričňa v zadnej tretine pod šindľovou strechou. Na pričňu vedú drevené schodíky (rebrík). Upozorňujem, že koliba nie je vybavená žiadnym vykurovacím telesom. Steny sú kamenné, čiže v období mimo leta sú chladné a treba počítať s hrubším spacím vakom, aby vám nebolo chladno. Samozrejmosťou je vlastná izolačná podložka. Na prični sa pohodlne vyspí 8 nocľažníkov. Podlahu tvorí autentická udupaná hlina, čiže pri viacerých ľuďoch treba zobrať so sebou igelit na zem. Lavice a stôl nie sú vhodné na spanie, lebo sú veľmi úzke. Oheň možno zakladať jedine pri útulni na upravenom ohnisku.

Voda

Najbližší zdroj vody je, počas projektu obnovená, kamenná studňa približne 100 m poniže (na východ až mierne juhovýchod) pod útulňou (slabo viditeľne vychodený chodníček cez lúku). Voda sa naberá načieraním. Studňa je prikrytá starým plechom a okolo je natiahnutý špagát proti dobytku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najbližší tečúci prameň vody je betónový válov na lúčnom chrbte Javorinka pri ďalších starých salašoch. Od útulne je vzdialený do 1000 m (smerom na Hriňovú), čiže do 15 minút chôdze.

Súvisiace odkazy

Nad Hriňovou pribudne nová útulňa
Dobrovoľníci obnovujú Zbojnícky chodník na Poľane
Pôvodný stav objektu v roku 2014 (fotografia)
Mesto Hriňová - Turistická útulňa Javorinka

Fotogaléria k článku

Najnovšie