Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohostinstvo u Mirka
Pohostinstvo u Mirka Zatvoriť

Chata Hostinec u Mirka – Runina

Pri výbere ubytovania nie som náročný. Postačí prístrešok, ktorý ma uchráni pred dažďom. V prípade Bukovských vrchov sa vhodné miesto dá nájsť priamo na hrebeni, ale sú situácie, kedy chceme o niečo väčší komfort za rozumnú cenu. Vtedy sa oplatí spraviť zachádzku do Runiny.

Poloha
Bukovské vrchy: obec Runina (Národný park Poloniny)
Nadmorská výška
555 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.07362 ° SŠ
dĺžka: 22.40324 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná s hospodárom
Voda
prameň v obci Runina (pri rázcestníku TZT)
Cena
6 € / človekonoc
Kontakt
Pohostinstvo u Mirka, Runina č. d. 41, Miroslav Hančak: +421 910 98 35 08
Spojenie
Runina (bus)
Dalšie info
v dedine sú ďalšie možnosti ubytovania a obchod s potravinami

Runina je útulná malá dedina na mieste, ktoré snáď nemôže byť ďalej od mestského ruchu. Ležiaca priamo pod masívom hraničného hrebeňa medzi Slovenskom a Poľskom, ponúka viacero možností pre turistov. Začínajú tu modrá a zelená značka, ktoré nás dovedú na hrebeň, a ani blízke okolie netreba vynechať pri pátraní po zaujímavostiach. Kto hľadá relax na konci sveta, nájde všetko, čo potrebuje.

Poloha

Centrom života v malých obciach býva krčma. Aby ste ju našli, treba odbočiť na vedľajšiu ulicu od modrej značky smerujúcej na Ruské. Na hlavnej ulici je plagát so šípkou. Hľadáme obyčajný dom s reklamnou tabuľou piva. Miestni štamgasti sú na turistov zvyknutí a s krčmárom sa dá dobre porozprávať o všeličom. Ubytovanie je situované v rovnakom dome a vchod doň sa nachádza oproti vchodu do pohostinstva. Po intenzívnej rehydratačnej terapii unavených turistov cesta k teplu a posteli nemôže byť kratšia.

Ako sa ubytovať?

Hlavným dôvodom, prečo som z viacerých ubytovacích možností v obci opísal práve túto, je okrem osobnej skúsenosti aj dostupnosť prespania bez predchádzajúcej objednávky. Odporúčam však hlavne kvôli nízkej kapacite zavolať vopred, aby sa náhodou netlačilo veľa turistov v nepohodlí. My sme prišli do Runiny pomerne vyčerpaní celodenným chodením a deň predtým sa nám nepodarilo dovolať, tak sme to riskli. Do kraja nechodia turisti na každodenné turnusy, takže by to koniec koncov nemal byť problém, ale pre istotu...

Vybavenie

V porovnaní s najbližšími dostupnými útulňami na hrebeni Bukovských vrchov – útulňa pod Čierťažou a Ruské sedlo poskytuje nepomerne vyšší štandard ubytovania, a k tomu za výhodnú cenu. Všetci sme boli spokojní. S kapacitou pri veľkom prílive ľudí môže byť problém – nachádza sa tu len 6 postelí, ale ďalší teoreticky prespia v dvoch kreslách a na gauči, možno aj na zemi. Elektrina, sprchy, WC, vykurovanie je samozrejmosť. V spoločnej miestnosti s veľkým stolom je kuchynská linka, na dvojplatničke sa dajú pripraviť jedlá. Skrinky sú plné riadu a rôznych drobností ako soľ, cukor, čaj, a pod. V obci je obchod s potravinami, ale nečakajte plné regály, zeleninu v čase našej návštevy nemali, a chlieb sa vozí v neveľkom množstve. Odporúčam sa informovať u krčmára ešte pred túrou. Von pred krčmou sa dá posedieť pod strechou altánku alebo tiež opekať na grile.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Runina

Ďalšie ubytovanie poskytuje Chalupa u Mariána (pri kostole). Ako som spomínal, nachádza sa tu obchod s potravinami. V krčme kúpite keksy a iné pochutiny. Pri rázcestníku je zdroj pitnej vody. Pod cintorínom nájdete rybník a miesto, ktoré sa zdá byť vhodné na stanovanie, ale aj nočné posedenie pri vode a hviezdach. Verejné osvetlenie sa vypína o 21.00 hodine a v lete sa nezapína vôbec. Obec takto podporuje Park tmavej oblohy Poloniny.

Zelená TZT a lokálna žltá značka vás dovedie k pútnickému miestu Tri studničky. Na hlavný hrebeň s prebiehajúcou Východokarpatskou magistrálou je neďaleko. Modrou sa dostaneme najprv do zaniknutej obce Ruské, a potom k Ruskému sedlu so spomenutou jednoduchou útulňou. Po ceste sú aj ďalšie búdy - prístrešok v Ruskom a prístrešok pod Hrabom, vhodné na bivak a núdzový nocľah, tiež sa však nevyrovnajú popísanému ubytovaniu. Južne, pri príjazdovej ceste pozornosť upúta mohylka týčiaca sa nad rybníkom. Na vrchu mohylky nájdeme pamätník venovaný padlým v I. svetovej vojne.

Webová stránka obce Runina

Fotogaléria k článku

Najnovšie