Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Festival Vysoké hory Nitra 2015

Festival Vysoké hory Nitra je podujatím, na ktorom sa každoročne v novembri stovky priaznivcov hôr a cestovania. Pripravená býva pre nich pútavá prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. A nebude tomu inak ani tento rok. V sobotu 21. novembra 2015 od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča, uskutoční v poradí už desiaty ročník tohto festivalu.

Jeho program bude pozostávať zo štyroch blokov s filmami a prezentáciami od viacerých zaujímavých hostí. Premiérovo na festivale zavíta hosť z Poľska. „Horolezec Piotr Pustelnik ako tretí Poliak, po legendách Jerzym Kukuczkovi a Krzysztofovi Wielickom, vystúpil na všetky osemtisícovky. Dosiahol tým Korunu Himalájí a taktiež zdolal všetky najvyššie vrcholy svetadielov, čím uzavrel aj Korunu Zeme,“ informuje PR manažér festivalu Radovan Baláž. Jeho prezentácia s názvom Môj horolezecký život - cesta ku všetkým 14 osemtisícovkám je realizovaná s finančnou podporou Poľského inštitútu v Bratislave.

Ďalším hosťom bude Miro Dušek, dobrodruh a profesionálny vodca kaňoningu, ktorý má za sebou prechody viac ako stovky kaňonov po celom svete. V r. 2010 sa mu podarilo splniť si sen o prechode jedného z najobtiažnejších kaňonov sveta Trou de Fer na ostrove Reunion. Na festivale svojou prezentáciou Canyoning experience predstaví a priblíži tento druh športu, jeho extrémne formy a pokusy o prechod 10 najkrajších kaňonov sveta.

V programe festivalu nebude tradične chýbať príspevok Paľa Barabáša. Diváci uvidia jeho film Suri o veľkej dobrodružnej ceste po neznámej africkej rieke až k unikátnemu prírodnému kmeňu Suri, o putovaní ich územím a spoznávaní spoločenstva, ktoré sa rozhodlo bojovať za zachovanie svojich tradícií a pôvodného spôsobu života.

Nitriansky festival opäť navštívi známy dokumentarista a fotograf Tomáš Hulík, ktorý tu už získal v r. 2012 Cenu diváka za film Cesty Slovenskom. Teraz uvedie svoj nový dokument Divoké Slovensko, prostredníctvom ktorého sa diváci vydajú na cestu plnú objavov a nahliadnu do tajov krajiny, o ktorej sme všetci presvedčení, že ju dôverne poznáme.

Tradične dostanú v programe priestor aj Nitrania. Budú to kameraman a dokumentarista voľnej prírody Stanislav Kováč s filmom Hory, batoh, kamera II., Ivan Breský s dokumentom približujúcim možnosti cyklistiky v oblasti jazera Lago di Garda v talianskych Dolomitoch a Erich Domček s filmom o 2000 kilometrovej ceste na motocykloch cez 6 štátov Mexika. Program festivalu bude bohatý, okrem uvedeného diváci prostredníctvom filmov a prezentácii absolvujú za 33 dní 820 km dlhú cestu naprieč Pyrenejami, zabehnú hrebeňom Nízkych Tatier najťažšie ultra-trailové preteky na Slovensku alebo navštívia Nepál po ničivom aprílovom zemetrasení.

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Podobne ako v r. 2014 bude i tento rok najlepšej fotografii udelená Cena poroty. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny. Sobotnou novinkou bude detský kútik pre návštevníkov s deťmi, ktorého partnerom je nitrianske Materské centrum Klokanček. Súčasťou festivalu je tiež „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Po tretíkrát sa uskutoční poznávací výlet na Zobor, aktuálne po historickom náučnom chodníku Hradisko Zobor s výkladom spoluautorov projektu Mgr. Petra Bistáka z KPÚ Nitra a Mgr. Gašpara Fronca z OZ Hradisko Zobor. Uskutoční sa v prípade priaznivého počasia v nedeľu 22. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri tzv. liečebnom ústave.

Festival, ktorý sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich, organizuje občianske združenie Nitriansky horský spolok. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Nitra, Dynamik Nitra, Northfinder, MMspol Stavby Nitra. Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehory.nihos.sk a FB stránke.

O festivale
Festival sa po prvýkrát uskutočnil v novembri 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí a aktivity ľudí v nich. Festivalu sa doteraz zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. František Kele, Peter Hámor, Ivan Fiala, Michal Orolin, Zoltán Demján, Tomáš Hulík, Jozef Kopold, ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Igor Koller, Marián Šajnoha, Ivan Bulík, Rasťo Hatiar, Miloslav Končok, Peter Valušiak a Pavol Barabáš. Predstavilo sa mnoho ďalších cestovateľov a horolezcov. Na festivale sa od 2. ročníka odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s Erikom Balážom, Peter Hámor, Tomáš Hulík a Pavol Barabáš, dvojnásobný držiteľ ceny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie