Predstavenie

Primus Trailbreak Lunch Jug – termoska na jedlo

02. 12. 2015
Termoska s čajom je po väčšinu roka základom výbavy pre každú túru. Čo by ste však povedali na teplú hustú polievku namiesto studeného lepeňáku či horalky? Polievku či iný horúci pokrm si môžete načapovať doma pred odchodom alebo na horskej chate do termosky na jedlo a máte o obed postarané. Takúto termosku sme vyskúšali v Malých Karpatoch na túre s deťmi.

Primus Trailbreak Lunch Jug je vákuová dvojvrstvová nerezová termoska menších rozmerov. Má široký otvor pre pohodlnú manipuláciu s jedlom a vďaka nemu sa dobre čistí. Vrchnák je skrutkovací a slúži iba ako uzáver, obdoba hrnčeka z bežnej termosky na nápoje tu nie je. K dispozícii sú dve veľkostné verzie – 400 ml a 550 ml.

Pred vložením jedla je vhodné termosku najprv niekoľko minút zohriať prevarenou vodou a až následne vložiť zohriate jedlo – čím bude teplejšie, tým dlhšie vydrží. Ideálna strava pre termosku je tekutá, pretože voda má vysokú tepelnú kapacitu a najdlhšie ostáva teplá. Vhodné sú teda polievky, prívarky, kaše alebo kapustnica či guľáš. V prípade menšieho podielu vody treba jedlo dobre natlačiť a nechať čo najmenej vzduchu, lebo ten má najnižšiu tepelnú kapacitu a teda najrýchlejšie vychladne. Zároveň ale treba dať pozor a nenaplniť termosku príliš, lebo potom nejde vrchnák dostatočne tesne uzavrieť a termoska môže tiecť.

Oba veľkostné varianty termosky sme vyskúšali na neskorojesennej túre s deťmi v Malých Karpatoch, teplota vzduchu sa pohybovala okolo 6 až 8 °C. Medzi naplnením a konzumáciou šošovicového prívarku so zemiakmi uplynuli približne 3 hodiny. Po tomto čase jedlo stále pálilo, takže ďalšie minimálne dve - tri hodiny by ešte bolo horúce. Pre detského konzumenta je 400 ml verzia ideálna, no pre dospeláka treba voliť väčšiu. Najmä ak má jedlo pokryť celý obed na túre.

Hoci hlavným využitím budú jednodňovky, termoska na jedlo môže dobre poslúžiť aj počas viacdňoviek, keď si treba variť. Napríklad instantnú sáčkovú polievku, čo sa typicky varí 10 minút, môžete zaliať prevarenou vodou v termoske, zavrieť vrchnák a vložiť do batoha. Počas chôdze polievku vymiešate natriasaním a na obed už len skonzumujete pripravený pokrm. Možnosti sú samozrejme širiše, napríklad kuskus alebo ryža v kombinácii s inými prísadami, no to už chce trošku invencie a najmä praxe, aby ste trafili správny pomer vody k zvyšku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celkovo sa mi nápad termosky na jedlo páči a teším sa, keď ju vyskúšam v zime na skialpe či iných náročnejších aktivitách.

Fórum 9 príspevkov
Primus Trailbreak Lunch Jug – termoska na jedlo 15/12/15 14:41 9 príspevkov
Najnovšie články
 
Túra Májové snežienky na Hrubej Kečke Týždeň búrlivých reakcií jednak zo strany predsedu VV KBT na podcast so mnou o OTO, ako aj môjho tela na druhú dávku Moderny. To prvé si snáď vysvetlíme, to druhé som si odležal s horúčkou 39 °C. Napokon aj predpoveď počasia … » celý článok dnes Miroslav Svítek Strážovské vrchy
Správa Mimovládne organizácie spustili petíciu za funkčné národné parky Dnes spustilo 25 mimovládnych ochranárskych organizácií petíciu Osloboďme národné parky. Požadujú reformu národných parkov a systémové zmeny v ochrane prírody na Slovensku. ... » viac včera Soňa Mäkká Správy
PR Jaskyniarska škola pre verejnosť po deviaty krát v Malých Karpatoch Už po deviaty krát sa otvoria brány jaskyniarskej školy určenej pre záujemcov o kras. Jaskyniarsku školu pre Vás pripravujú jaskyniarske skupiny Speleo Bratislava a Speleoklub Trnava. Ide o ... » viac 16/06/21 sponzorovaný článok Začíname
Najnovšie články autora
 
Podcast Chceli sme ferratu na Predné Solisko, bude do Priečneho sedla Klub slovenských turistov chcel postaviť vzdušnú ferratu z Mlynickej doliny na Predné Solisko. Po rokoch príprav sa nakoniec realizuje krátka zaistená cesta do Priečneho sedla. Zrejme nahradí jednu líniu reťazí, ktorá teraz vedie … » celý článok 20/06/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Podcast Jelene poškodzujú rezerváciu, keď hľadajú halucinogénnu kôru Premnožené jelene ničia najstaršiu rezerváciu v Národnom parku Veľká Fatra, pretože požierajú vzácny druh tisa. Dovezený alpský poddruh kamzíka zasa spôsobuje škody na vzácnej ... » viac 11/06/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Podcast Erik Baláž: Lesmír bude interaktívny náučný chodník do vrecka Ochranár, ekológ a filmár Erik Baláž si myslí, že slovenské národné parky zaostávajú v komunikácii s verejnosťou. Preto sa podieľa na novej mobilnej aplikácii, ktorá interaktívnou ... » viac 05/06/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Primus Trailbreak Lunch Jug – termoska na jedlo 15/12/15 14:41 9 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Primus
  • Model
    • Trailbreak Lunch Jug
  • Typ
    • termoska na jedlo
  • Materiály
    • nerezová oceľ, prášková farba
  • Hmotnosť
    • 262 g – 400 ml verzia
    • 315 g – 550 ml verzia
  • Farebné kombinácie
    • čierna, červená, žltá, modrá
  • Páči sa mi
    • idea vziať si do hôr teplé varené jedlo, hmotnosť, tvar, dobre sa drží v rukaviciach, teplú polievku udrží pol dňa, ideálna veľkosť je 550 ml
  • Nepáči sa mi
    • ak príliš naplníte, tak tečie
  • Infocena
    • 23 € – 400 ml verzia
    • 25 € – 550 ml verzia
  • Obchody v HIKING adresári
0.79 (0.34)