Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Náučný chodník Klokočovské skálie

Prírodná rezervácia Klokočovské skálie je známa vďaka ojedinelému prírodnému úkazu, ktorými sú kamenné gule, resp. už len jedna posledná, ktorá ešte ostala na svojom mieste. Po ostatných guliach ostali len miskovité odtlačky, ktoré pripomínajú ich nedávnu prítomnosť.

Vzdialenosť
2 km
Prevýšenie
+83 m stúpanie, -83 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 2015
Pohoria
Západné Beskydy: Moravsko-sliezske Beskydy (Moravskoslezké Beskydy)
Trasa
Voda
studňa na začiatku chodníka
Doprava
Čadca (vlak, bus) - Klokočov (bus)
SHOCart mapy
» č.1077 Kysucké Beskydy, Kysuc (1:50.000)

Často sa stávalo, že sem prišli turisti a len blúdili lesom a hľadali kamennú guľu. Z vlastnej skúsenosti viem, že sa miestu nedostávalo veľa pozornosti. Hoci som vedel, že kúsok za humnami máme prírodnú raritu a aj som sa sem niekoľkokrát vybral, nikdy som toto miesto nenašiel. S guľami som sa stretol iba pri hlavnej ceste vedúcej z Moravy do Turzovky a v erbe Klokočova.

S nápadom zatraktívniť lokalitu prišla riaditeľka Organizácie cestovného ruchu (OCR) Kysuce - Emília Sloviaková. Na vybudovaní náučného chodníka v prírodnej rezervácii sa podieľala OCR Kysuce spolu s obcou Klokočov, Sudoparkom a občianskym združením Klokočovské skálie. Náučný chodník bol slávnostne otvorený 30. októbra 2015.

Chodník má dĺžku 850 m, svojim charakterom je vhodný aj pre neturistov a hlavne rodiny s malými deťmi. Štyri informačné tabule nám priblížia zaujímavosti územia, dozvieme sa niečo o faune a flóre Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Jedna z tabúľ je venovaná skalným guliam, ktoré sa nachádzajú na iných častiach sveta (v Mexiku, Austrálii, na Novom Zélande), no vznikli za iných geologických procesov a sú z iných materiálov ako „kysucké gule“. Z informačnej tabule č. 2 pri kamennej guli sa dozvieme, že spôsob, akým gule vznikli je doposiaľ neobjasnený. Z ľudovej fantázie je najznámejšia teória o ich mimozemskom pôvode. Gule sú vraj zašifrovanou správou od mimozemšťanov. Tiež majú vraj priaznivý účinok na ľudský organizmus, dokážu človeka nabiť pozitívnou energiou a liečia neplodnosť žien. Nuž, ľudská fantázia je nekonečná.

Na začiatku alebo na konci chodníka si môžeme oddýchnuť na drevených posedeniach. Prvá informačná tabuľa sa nachádza pri chate Klokočovské skálie, kde je možné sa ubytovať prípadne občerstviť. Je tu tiež možné zakúpiť si turistickú známku alebo si dať pečiatku do svojich zápisníkov. Posledná informačná tabuľa sa nachádza pri pohostinstve a obchode v Klokočove, časti Hrubý Buk – Rieka. Na oboch miestach sú malé parkoviská, kde môžete odstaviť svojich plechových miláčikov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prístup

Autobusom z Čadce, resp. z Turzovky:
- zastávka Klokočov, Hrubý Buk, Rieka (4. informačná tabuľa) alebo
- zastávka Klokočov, Galus (350 m po miestnej komunikácii k 1. informačnej tabuli).

Autom:
Dá sa zaparkovať priamo na začiatku chodníka pri chate Klokočovské skálie (asi 350 m od hlavnej cesty, odbočka od autobusovej zastávky Klokočov - Galus) alebo na konci chodníka pri pohostinstve.

Pešo
Klokočovským skálím prechádza modrá turistická značka č. 2670 (Čuboňov - Nesluša s celkovou dĺžkou 30 km). Ak máte so sebou svoje ratolesti, skúste sa s nimi zahrať hru, že kto nájde odtlačky po ďalších guliach. Pri tom, ako budete vykrúcať hlavy ku skalnej, pieskovcovej stene vysokej 2 - 20 m a dlhej 300 m si dávajte pozor pod nohy, pretože v niektorých miestach, hlavne v zimnom období, môže byť chodník poriadne šmykľavý.

Alternatívou k trase náučného chodníka môže byť okružná trasa. Ak vás kamenné kysucké gule zaujali a máte čas, nevynechajte ani ďalšie miesto s ich výskytom na Kysuciach, a to prírodnú pamiatku Megoňky v Čadci, mestská časť Milošová, kde má konečnú autobus (otočka).

Fotogaléria k článku

Najnovšie