Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešky Santa Fe
Prístrešky Santa Fe Zatvoriť

Prístrešok Santa Fe pod Hoľazňami

Počas potuliek východnou časťou Strážovských vrchov sme prechádzali úsekom červenej magistrály E8 medzi Trenčianskymi Teplicami a Hornou Porubou. Na okraji smrečiny pod vrchom Hoľazne značka prechádza priamo cez areál prístreškov, slúžiacich zrejme na opekačky a podobné akcie obyvateľov blízkych obcí. Keďže by mohol poslúžiť počas putovania Cestou Hrdinov SNP, informácia bude snáď užitočná.

Poloha
Strážovské vrchy: lúka pod vrchom Hoľazne pri červenej značke Cesty hrdinov SNP (E8)
Nadmorská výška
665 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.92661 ° SŠ
dĺžka: 18.2917 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 - 10 osôb, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Voda
prameň (rúrka) povyše červenej značky v poraste smer Horná Poruba

Poloha

Sústava objektov sa nachádza na úpätí Hoľazní v cípe lesa, na okraji lúk zvažujúcich sa k ceste stúpajúcej z Hornej Poruby do sedla Homôlka (cestný spoj z Ilavy do Novák). Keďže turistická červená značka prechádza priamo cípom lesa, nedajú sa minúť. Akurát pri postupe od Trenčianskych Teplíc sa netreba nechať zviesť vyjazdenou poľnou cestou cez lúky, ale po vyjdení z lesa sa vybrať doľava jeho okrajom. Na strome je síce šípka, ale veľmi vyblednutá a ľahko prehliadnuteľná.

Prístup

  • červená E8 z Hornej Poruby, 0:40 h
  • červená E8 z Trenčianskych Teplíc, 3:50 h
  • neznačenými chodníkmi z Dolnej Poruby, 0:50 h

Objekt

V riedkom smrekovom lese sa nachádzajú tri prístrešky určené primárne na konzumáciu, takže sú pod nimi úzke drevené lavičky a stoly. Strechy sú drevené, ako podpery slúžia stromy doplnené guľatinou. Jeden z nich má steny čiastočne kryté hrubou textíliou, ale dnu bol všelijaký neporiadok. Jeden z prístreškov nesie názov Santa Fe. Prístrešky isto poslúžia ako úkryt pred náhlou búrkou a pokiaľ nebude prítomná nejaká bujará partia, dali by sa využiť aj na prenocovanie.

Okolie a voda

V rámci areálu je vybudované ohnisko s lavičkami (pozor - je to stále v lese!). Prameň som si v okolí nevšimol. Vodu si treba buď doniesť, alebo pohľadať vhodný zdroj v niektorej z dolín zvažujúcich sa k Hornej Porube alebo k Dolnej Porube. Okraj lúk poskytuje prekrásny pohľad na protiľahlý Vápeč. Od štátnej cesty č. 574 sa dá k prístrešku poľnou cestou dostať tiež autom (sami sme videli).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie