Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako začať so zimnou turistikou

Zima je tradične pre širšiu turistickú verejnosť bežkárskym či lyžiarskym obdobím, prípadne aj obdobím oddychu a plánovaním prvých jarných túr. Hoci zimná turistika nie je taká populárna ako letná, má svoje výhody a v mnohom je práve toto obdobie pre fajnšmekera to najkrajšie, čo môže v horách zažiť. Má to samozrejme svoje špecifiká, ktoré netreba podceniť.

Zimnú turistiku mám rád z mnohých dôvodov. Na obľúbených trasách je výrazne menej ľudí, krajina je pod čerstvým snehom krásna, sneženie je pri túre príjemnejšie ako dážď a v neposlednom rade mäkší snehový podklad pre mňa znamená menej problémov s kolenami.

Jedným dychom však treba dodať, že rovnaká trasa je v zime aspoň o stupeň náročnejšia. Po prvé kvôli pohybu na snehu, čo je vyčeprávajúce najmä ak je ho väčšie množstvo a trasa je neprešliapaná. Po druhé kvôli nižšej teplote a z toho vyplávajúceho rizika hypotermie v prípade náhlej zmeny počasia k horšiemu. Po tretie preto, že v zime toho so sebou treba väčšinou vziať do batoha viac ako inokedy.

Výbava

V zime je dobrá výbava dôležitejšia ako v iné ročné obdobia. Uvádzam preto pár rád pre túry v nižších nadmorských výškach v jednoduchom teréne. Vyčerpávajúci zoznam vecí pre náročnejšie zimné akcie nájdete v Paľovom článku.

Pri obliekaní platia v zime rovnaké zásady ako v iných ročných obdobiach. Dôležité sú vrstvy, aby ste vždy vedeli dosiahnuť správny tepelný komfort – jednak počas výkonu a jednak keď treba dlhšie stáť. Je lepšie na seba na začiatku dať toho menej, aj keď vám po vystúpení z autobusu alebo auta je zima. Pohybom sa zahrejete. Ťažké oteplovačky či lyžiarsku bundu nechajte radšej doma, no do batoha si určite pribaľte náhradné ponožky, náhradné termotričko s dlhým rukávom, extra mikroflísku a niečo ľahké na zateplenie počas státia alebo keď udrie nečakaný fekál (napr. páperová vesta alebo ľahká zateplená bundička).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tak ako vždy, aj v zime sú dobré topánky základom vydarenej túry. Zimné podmienky sú pre obuv náročnejšie ako zvyšok roka. Jednoznačne treba vysoké a s veľmi dobrou odolnosťou voči vode. Sneh totiž túto vlastnosť veľmi dobre preverí, najmä ak je premočený odmäkom. Tuhšia podrážka sa tiež hodí, najmä ak je tvrdší sneh alebo ak treba dať na nohy mačky. Pre bežné celodenné zimné túry na Slovensku je dobrá kategória B/C – t. j. napr. Hanwag Alaska, Meindl Island Pro, Asolo Sasslong, Lowa Tibet a pod. Na kratšie zimné vychádzky postačí aj kategória B.

Tipy, na čo nezabudnúť

* rukavice: jedny na seba, druhé rezervné do batoha,
* návleky: aby vám do topánok nepadal sneh,
* šatka: na zateplenie krku,
* čiapka: jedna tenšiu a jedna hrubšiu,
* turistické mačky: napr. tieto
* teleskopické paličky a/alebo čakan,
* kúsok karimatky na sedenie,
* termoska s čajom,
* čelovka + náhradné batérie,
* papierová mapa,
* GPS navigácia s nahratou trasou túry.

V poslednom čase zvyknem so sebou nosiť kompaktný varič (Primus Lite+ / JetBoil Flash). Stačí potom mať menej čaju v termoske a vždy si nový uvariť, vodných zdrojov je v horách dosť a ak je čerstvý sneh, dá sa aj roztopiť.

Plánovanie túry

Venujte zvýšenú pozornosť predpovedi počasia. Konfrontujte viaceré zdroje (SHMÚ, yr.no, Meteoblue) a nedôverujte dlhodobej predpovedi, maximálne na 2 dni dopredu. Neváhajte túru zrušiť, ak sa počasie nevyvíja dobre, prípadne majte pripravené superľahké varianty alebo inú aktivitu, ak za horami cestujete ďaleko.

Používajte mapové podklady a Hikeplanner s vedomím, že časy tam uvedené sú jednak bez prestávok a jednak sú počítané pre pohyb bez snehovej pokrývky. To isté platí pre smerovníky v teréne. Dbajte preto na dostatočnú časovú rezervu, v zime sú krátke dni a v snehu sa postupuje pomalšie. Plánujte túru tak, aby viedla aj cez nejaké občerstvovacie zariadenie (napr. horská chata) alebo aspoň útulňu, kde si oddýchnete a v prípade zhoršenia počasia nájdete úkryt. Taktiež nie je na zahodenie preštudovať si na mape prípadné možnosti skoršieho ukončenia túry. Všetky informácie si nahrajte do GPS navigácie (či už samostatnej turistickej alebo do aplikácie v mobilnom telefóne), najmä pri náhlej zmene počasia a extrémne zníženej viditeľnosti vám príprava trasy môže pomôcť predísť nešťastiu. Poblúdenie najmä na hrebeňoch vás môže stiahnuť do lavínového terénu alebo nebezpečne strmého žľabu.

Nechoďte osamote na túru a podrobné informácie o svojich plánoch nechajte svojim známym, a ak prespávate na horskej chate, zapíšte sa do knihy túr. Nezabudnite sledovať výstrahy a iné informácie od HZS a do smartfónu si nainštalujte ich aplikáciu, ktorá okrem poskytovania aktuálnych informácií vás vie lokalizovať a vyslať súradnicu cez SMS do operačného strediska HZS, čo prípadnú pátračku zjednoduší. Samozrejmosťou je nezabudnúť na horské poistenie.

Nenechávajte výstroj či výzbroj v aute len preto, že sa z parkoviska či chaty všetko javí ako bezproblémové. Radšej ťahajte mačky, snežnice, čakan či inú výbavu zbytočne, ako keby vám mala chýbať. Inšpiráciu, k čomu to potom môže viesť, nájdete tu: Tote snežnice nám nebudze treba.

Lavínové nebezpečenstvo

Kým v letnej sezóne medzi najväčšie hrozby považujeme búrky, v zime sú to lavíny. Pri plánovaní svojich túr dbajte na to, aby ste vyberali len také chodníky, ktoré neprechádzajú cez lavínové dráhy. Informácie o lavínových dráhach nájdete na www.turistickamapa.sk, keď si v nastaveniach mapy vyberiete vrstvu "lavínové dráhy". V prípade zvýšeného lavínového nebezpečenstva voľte radšej túry v nižších polohách a napríklad hrebeňovým úsekom sa vyhýbajte.

Výber lokality

Odporúčam vyberať lokality, ktoré dobre poznáte z iných ročných období. Keď napadne sneh, zimnú turistiku môžete ochutnať kdekoľvek – napríklad aj hrebeň Malých Karpát je výborný, keď sa zima podarí. To však v posledných rokoch je skôr výnimočné a za snehom treba chodiť do vyšších polôh.

Vysoké Tatry – tradičná horská destinácia toho veľa v zime neponúka, pokiaľ nie ste horolezec, skialpinista alebo vysokohorský turista. Viacmenej bezpečne sú dostupné len Zamkovského chata, Téryho chata, Zbojnícka chata, Chata pri Zelenom plese či Sliezsky dom. Chodníky vo vysokohorskom prostredí sú takmer všetky zatvorené z dôvodu sezónnej uzávery. Nižšie položené túry sú zas nezáživné pre kalamitami a ťažbami postihnutý les. Ak bývate v okolí Tatier, odplatí sa prísť, ale cestovať cez pol Slovenska za zimnou turistikou do Vysokých Tatier nemá príliš zmysel.

Západné Tatry – platí to isté ako pre Vysoké Tatry. Väčšina pekného je zavreté, čo vzhľadom na bezpečnosť je pre začiatočníka celkom dobré. V tomto horstve je len jedna výborná destinácia pre zimnú turistiku – oblasť Babiek a Sivého vrchu. Na Žiarsku chatu sa síce dá ísť, no dolina je tiež výrazne postihnutá kalamitami aj storočnou lavínou spred pár rokov.

Malá Fatra – chodníky tu v zimnom období nepodliehajú sezónnej uzávere a preto, keď sú dobré podmienky, môžete ísť kamkoľvek. Treba sa však vyhýbať lavínovým svahom, ktorých je tu neúrekom (pozri lavínovú mapu). Našťastie je tu veľa cieľov, ktoré sú bezpečné. Napríklad v dobrom počasí – a najmä ku koncu zimy – je výborná hrebeňovka, ktorej časť si môžu vychutnať aj začiatočníci, napríklad v kombinácii s lanovkou do Snilovského sedla. Ďalšie zaujímavé ciele: Jánošíkove diery, Tiesňavy, Baraniarky a Kraviarske, Chata pod Chlebom, Chata pod Suchým a ďalšie.

Veľká Fatra a Chočské vrchy – v tejto oblasti tiež nie sú sezónne uzávery a destinácií pre zimnú turistiku je neúrekom. Dobrým východiskom sú Liptovské Revúce pre ciele ako Ploská, Chata pod Borišovom či Suchý vrch. Skúsenejší môžu absolvovať viacdennú túru s nocľahom v útulni salaš Martina pod Suchým vrchom či na Chate pod Borišovom. Taktiež dobrým východiskom, najmä pre Banskobystričanov je Turecká pre túru na Krížnu. Zimnou klasikou je tiež výstup na Veľký Choč z Valaskej Dubovej.

Nízke Tatry – sezónne uzavreté sú len dva hrebeňové chodníky (Kotliská - Skalka a Poľana - Bôry - Siná) a pre zimnú turistiku ponúka pohorie široké možnosti. Z ľahších môžno odporúčať časti hrebeňa. Napríklad výstup na Kráľovu hoľu zo Šumiaca, Lajštroch z Čertovice, Chata gen. M. R. Štefánika a Ďumbier od Trangošky, vývoz lanovkou na Chopok a potom na Poľanu a späť alebo na Ďumbier a späť, či okolie Donovál.

Oravské Beskydy – po Tatrách a Nízkych Tatrách tretie najvyššie pohorie u nás, čo zaručuje dostatok snehu. Taktiež poloha na krajnom severe Slovenska a okrajové horstvo Karpát dodávajú oblasti drsné "severské podmienky" v podobe silných mrazov či neprešliapaného snehu. Medzi hlavné méty zimných túr patria vrcholy Babia hora (Diablak) a Pilsko.

Kremnické vrchyraj bežkárov, no pre zimnú turistiku tiež dobrá destinácia, najmä preto, že pohorie má veľmi dobrú mikroklímu, vďaka ktorej tu býva často sneh aj v období, keď inde v podobných nadmorských výškach o ňom ani nechyrujú. Je tu mnoho cieľov, no za všetky vypichnem Flochovú, Vyhnátovú alebo Zlatú studňu.

Aká bola vaša prvá zimná túra? Podeľte sa o svoje zážitky v diskusnom fóre pod článkom

Najnovšie