Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Asolo Freney XT GV – topánky do náročného terénu

Novinka od talianskej značky Asolo poteší všetkých gramárov, ktorí síce potrebujú tuhú vysokú topánku na technické lezenie, náročnú vysokohorskú turistiku či ťažké alpské ferraty, no nemajú chuť na nohách vláčiť veľkú záťaž. Kedže je pohodlná a ľahká, má potenciál si svojho majiteľa získať natoľko, že ju bude používať ako univerzál na všetky svoje aktivity. Musí len zniesť tuhosť podrážky, ktorá je značná.

Výrobca
Asolo
Model
Freney XT
Typ
kategória C
Materiály
Schoeller K-Tech Micro tech, mikrovlákno, koža
Hmotnosť
1580 g – pár (veľkosť 45)
Farebné kombinácie
čierno-červeno-šedá
Páči sa mi
nízka hmotnosť, vzhľad, tuhosť podrážky, pohodlie nosenia, multifunkčnosť, anatomický tvar, nastaviteľnosť šnurovania
Nepáči sa mi
tvar kopyta v oblasti päty, pridlhé šnúrky
Ostatné info
Gore-Tex Insulated Comfort (zateplená nepremokavá stielka)
Infocena
320 € – MOC
Obchody
eshop.asolo.sk/…/freney-xt-gv-2968

Dizajn a materiály

Vzhľad topánky je primeraný zvyklostiam v kategórii – teda pomerne výrazný a zaujme na prvý pohľad každého technicky orientovaného outdoor nadšenca. Kombinuje množstvo materiálov a jednotlivé časti majú rôznorodé tvarovanie, a preto ani o množstvo švov nie je núdza. Farebne ide o kombináciu čiernej, svetlošedej a výraznej červenej. Celok pôsobí možno až trochu chaoticky a nepoteší priaznivcov celokoženej jednoliatej klasiky, no mne sa topánky celkovo veľmi páčia.

Freney XT sú ušité z kombinácie viacerých materiálov. Hlavným je Schoeller K-Tech Micro tech, čo je textília vystužená Kevlarom. V oblastiach výrazného ohybu je tkanina z mikrovlákna, takže pohyb komína voči zvyšku nekladie veľký odpor, čo zlepšuje pohodlie pri chôdzi. Výrobca to síce neuvádza, no lesklé šedé časti a tiež červený pás na komíne a v hornej časti jazyka sú z hladkej kože. Ako sa v tejto kategórii patrí, topánka je chránená na celom obvode gumeným lemom. Ten je v oblasti špice, päty a na vnútornej strane zvýšený, aby sa rýchlo nezničila v suťovisku či pri lezení, alebo pri chôdzi v mačkách.

Strih je veľmi anatomický a cielený najmä na ľudí s úzkou nohou a nie príliš vysokým priehlavkom. Šnurovaniu treba zo začiatku venovať vyššiu pozornosť, aby stiahnutie nohy bolo akurát v každej časti. Textilné očká majú výhodu, že so šnúrkou vytvárajú väčšie trenie a teda po dosiahnutí dobrého fitu to tak ostáva celú túru. Prispieva k tomu tiež jeden pár klasických stop-háčikov a nad tým pár textilných očiek, ktoré vďaka zalomeniu šnúrky tiež pôsobia ako stop očko. Aby všetko dobre držalo, zvyknem napriek všetkým “fidlátkam” používať overené dvojité omotanie pri viazaní mašličky, aby počas túry zaviazanie nepovolilo.

Stielka je tradične z nepremokavej mikroporéznej membrány Gore-Tex. V tomto prípade ide o variant Insulated Comfort, vďaka čomu sú topánky mierne zateplené. Neznamená to však, že by topánka bola vhodná do extrémnej zimy. Skôr ide o kompenzáciu šetrenia na iných materiáloch z dôvodu hmotnosti. Topánka má totiž oveľa menej polstrovaní a taktiež textília má horšie izolačné schopnosti ako povedzme hrubá koža. Preto si myslím, že aj v lete bude Freney XT bez problémov použiteľný model.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podrážka a podošva

Kým zvršok ako taký je pomerne poddajný, o podrážke sa to povedať nedá. Tá je vďaka výstuhe Duo Asoflex Ascent v medzipodrážke veľmi tuhá a ani v oblasti špice sa neohýba. Rovnako je na tom aj torzná tuhosť. Vďaka tomu frekventované používanie mačiek neohrozuje životnosť topánky, dobre sa v nich lezie (stačí zaťažiť špicu na malých výstupkoch), tuhší sneh môžete “nakopávať” a v neposlednom rade necítite každý kameň pod nohami. Taktiež vďaka tomu máte lepšiu stabilitu v neistom teréne. Jednoducho technická topánka má mať tvrdú podrážku.

Aby sa v topánkach dobre chodilo, podrážka je vpredu tvarovaná do “kolísky”, a tak nie je potrebný ohyb špice. Príjemným dôsledkom neohýbania sa špice je, že tu časom nevznikne lom v materiáli a nezačne do topánok tiecť. Ohyb špice je totiž jednou z najnamáhanejších oblastí turistických topánok.

Podošva je tradične Vibram, v tomto prípade osvedčený model Mulaz, ktorý v tejto kategórii nájdete na mnohých modeloch rôznych výrobcov. Má hlboký dezén, so širšími rozostupmi, aby nenaberal malé kamienky. Na okrajoch je ostrá hranka, aby sa dalo postaviť aj na malé stupy – toto platí najmä v oblasti špice, kde nájdete aj priľnavú, takmer hladkú lezeckú zónu.

Pozor pri výbere poloautomatických mačiek

Ako drvivá väčšina topánok v tejto katgórii má aj Freney na päte plastový žliabok na použitie s poloautomatickými mačkami. Avšak vzhľadom na úzky anatomický tvar topánky a subtílne riešenie v oblasti špice na topánku dobre nesedia každé poloautomaty. Napríklad Black Diamond Sambretooth nesadli dobre, zato Grivel či CT v pohode. Treba vyskúšať pred kúpou, prípadne pred prvým použitím v horách.

Pre upresnenie, nejde o to, že by ste Black Diamond mačky na tieto topánky nepripli, no pri pevnom nasadení som mal dojem, že by mačky mohli dosť poškodiť špicu v mieste prechodu tenkej podošvy do gumenej obruby. Druhé dve značky mačiek majú kovové výstupky vpredu umiestnené trochu inak, takže to problém nebol.

Prvé dojmy z používania

Topánky som mal doteraz na niekoľkých túrach vo Vysokých Tatrách a v Malej Fatre. Prvá vec, ktorú si človek pri nosení okamžite všimne, je hmotnosť. V porovnaní s topánkami podobnej kategórie, ktoré bežne nosím (Kayland Apex Dual) ide pri veľkosti 45 takmer o pol kila na nohách menej (790 g / topánka vs. 1020 g / topánka) a veru to poriadne cítiť. Súčasne však cítiť aj to, kde sa šetrilo na hmotnosti – rôzne polstrovania vo vnútri sú výrazne tenšie, čo mne neprekážalo, lebo topánka mi sedí veľmi dobre. Len v oblasti päty to nie je na 100 percent, no tu ide o vlastnosť Asolo kopyta, lebo podobnú skúsenosť mám aj z iných modelov. Moja päta je však v tomto smere extra vyberavá a len máloktoré topánky mi naozaj sedia.

Kedže končiaca zima-nezima 2015/2016 bola na extrémne nízke teploty chudobnejšia, neviem povedať, ako sa šetrenie na polstrovaniach odrazí na tepelnom komforte. Pri teplote okolo -15 °C som v nich išiel na Chatu pri Zelenom plese, no túra nie je nijako časovo ani fyzicky náročná a pre zlé podmienky som ďalej nepokračoval. Zima na nohy mi však nebola. Ostatné túry boli v miernejších teplotách.

Dojmy z chodenia po snehu a pri pohybe na zamrznutej Ferrate HZS na Martinské hole boli pozitívne. Topánky sa s mačkami spolu dobre držali (samozrejmosťou bolo nastavenie mačiek pre topánky ešte v pohodlí predsiene doma) a aj v kolmejších partiách bolo cítiť, že pre toto kombo je zimná Ferrata HZS úplná brnkačka. Keďže podrážka je tuhá, môžete topánku postaviť na predné hroty mačiek a pekne drží. Len moja špecifická päta by zniesla trochu výraznejšie tvarovanie v tejto časti topánky, čo kopyto Asolo má rovnejšie. To je ale otázka veľmi individuálna, každý si musí nájsť pre seba najvhodnešiu značku a model. Mne napríklad z tohto dôvodu vôbec nesedia topánky La Sportiva.

Tiež sa podarilo dobre otestovať nepremokavosť. Jedna túra bola tamer celá v topiacej sa snehovej brečke pri teplote okolo 3 °C po predchádzajúcom daždi. Topánky obstáli bez výhrad.

Fotogaléria k článku

Najnovšie