Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Krásna vyhliadka
Krásna vyhliadka Zatvoriť

Túra Náučný chodník Krasín

Neďaleko od Trenčína, pozývam vás do Krasína. Krásnym náučným chodníkom spoznáte prírodné zákutia vrchu Krasín, ktorý sa vypína nad obcou Dolná Súča. Urobte si čas na dvojhodinovú prechádzku a vychutnajte si zážitky z čarovnej prírody. Náučný chodník Krasín má 4 kilometre a osem zastavení.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+260 m stúpanie, -260 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 21.02.2016
Pohoria
Biele Karpaty (CHKO Biele Karpaty)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 516 m n. m.
  • Najnižší bod: 260 m n. m.
Voda
hradná studnička
Doprava
Trenčín (vlak, bus) - Dolná Súča (bus)
SHOCart mapy
» č.1074 Biele Karpaty, Považsk… (1:50.000)

Trasa

Dolná Súča – Náučný chodník Krasín – Dolná Súča

Prostredníctvom krásnej knižky Náučné chodníky severozápad som sa dozvedela o zaujímavej lokalite Krasín. V oblasti ma zaujali pekné výhľadové fotografie priamo z Krasína v ideálnom azúrovom počasí. Čím menej známa lokalita, tým väčšia je moja túžba objaviť neznáme miesta. Prostredníctvom článkov na Hikingu sa rada podelím so svojimi zážitkami, aby aj ostatní turisti mali možnosť spoznávať krásne miesta na Slovensku.

V nedeľu ráno ma zobudilo klopkanie dažďových kvapiek na okno. Obloha bola zatiahnutá ťažkými mrakmi. Podľa hesla „neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista“ som sa pustila do balenia nepremokavých vecí. Autom sme sa doviezli do Dolnej Súče. Priamo v obci sa nachádza informačný panel o náučnom chodníku s mapkou. Krásne drevené smerovníky nás nasmerovali za spoznaním Krasína, ktorý sa vypína nad dedinou. Bradlo je zapísané do zoznamu území európskeho významu NATURA 2000. Škoda, že bolo hmlisté počasie, tak sme ho nevideli detailne len jeho obrysy sa vypínali v hmle.

Prechádzali sme dedinou až sme sa dostali na rozľahlé lúky, z ktorých pri dobrej viditeľnosti by bolo vidieť na dedinu a okolie. Podmienky na fotenie neboli vhodné, čo ma zarmútilo. To som ešte netušila aké prekvapenie na nás čaká. Vtáčiky štebotali ako na jar. Stúpali sme do kopca a zrazu nám vybehli tri srnky. Potešilo nás milé stretnutie. Zbadali sme tabuľku označujúcu prírodnú rezerváciu Krasín. Chránené územie bolo vyhlásené v roku 1971 s výmerou 26,4 ha. Ide o ochranu tvrdoša kozích chrbátov bošáckych bradiel s fosílnou faunou ramenonožcov, hlavonožcov a mäkkýšov. Výskyt teplomilnej flóry a fauny so zvyškami stredovekého hradu Súča. Dionýz Štúr, slávny slovenský geológ (1827 - 1893), v roku 1860 robil prieskum územia a na Krasíne objavil a vedecky popísal niekoľko druhov skamenených mäkkýšov. Lúčovka veľkokvetá je botanický skvost Krasína.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Obdivovali sme vysoké skalnaté hradby, ktoré pôsobili tajomne v hmlistom počasí. Pod Rysou skalou sa nám naskytol nádherný pohľad na snehom pokryté kopce, cez ktoré sa prelievala hmla. Myslím si, že hmlisté počasie s tajomnými hmlami vytvára krajšiu a dramatickejšiu atmosféru ako azúrové slnečné počasie. Nakoniec sa nám príroda odvďačila krásnymi prírodnými scenériami. Dobre naladení sme vstúpili do lesa, ktorý vyzeral ako z Pána prsteňov so zaujímavými stromami a s peknou hradnou studničkou, v ktorej sa môžete osviežiť.

Po daždi sme sa nadýchali čerstvého vzduchu a ďalej sme stúpali na vrch Krasín (516 m), kde sa nachádzajú pozostatky stredovekého strážneho hradu Súča. Prešli sme k vyhliadke na kopci, z ktorej bol výhľad vyrážajúci dych na nádherné hmly, ktoré sa rýchlo ťahali cez zasnežené kopce a celú nádheru sme vnímali...

Popíjali sme čajík a vychutnávali sme si pokoj, ktorý vychádzal z hôr. Dravce prelietali a škriekali. Nechcelo sa nám odtiaľto odísť. V lete by som si tu zdriemla a vegetila až do večera. Schádzali sme skalným hrebienkom, kde sme si museli dávať pozor na šmykľavé skaly. Vstúpili sme do lesa machového kráľovstva. Hmla sa predierala pomedzi obrovské stromy, ktoré boli obrastené zeleným machovým kobercom. Nachádza sa tu lavička, na ktorej sme si posedeli a vnímali krásu prírody okolo nás.

Záver

Po krásnej prechádzke sme si pochutnali na dobrom obede priamo v centre Trenčína v príjemnom pivovare a dobrom pivku. Milovníkom kávičky (ktorou som) by som odporučila pražiareň, kde vám urobia výbornú kávičku. Som rada, že nás pochmúrne počasie neodradilo a mali sme možnosť zažiť prekrásne prírodné scenérie.

Zastavenia náučného chodníka

  1. Okolo Krasína
  2. Kapelnícka lavička
  3. Ochranárska
  4. Pod Rysou skalou
  5. Vyhliadka rytierov Podmanických
  6. Lesy, lesy, lesy
  7. Studnička
  8. Pracovňa Dionýza Štúra

Zaujímavosti v okolí

  • Trenčín - Trenčiansky hrad,
  • Trenčianske Teplice - kúpele,
  • Skalka nad Váhom - najstaršie pútnické miesto na Slovensku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie