Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Koniec Pavúkov v Tatrách

Horolezectvo je jednou z ľudských činností, pri ktorých život a smrť majú k sebe veľmi blízko. Úspech od tragédie delí častokrát len maličkosť alebo prosté šťastie. Práve osudom horolezcov, ktorých spájajú príbehy s tragickým koncom je venovaná kniha z vydavateľstva Devínske Karpaty od autora Milana Vranku - Koniec Pavúkov v Tatrách.

Výrobca
Milan Vranka
vydavateľstvo Devínske Karpaty
Ostatné info
Počet strán: 168
Rozmer: 13 x 19 cm
Infocena
12,90 €
Obchody
martinus.sk/?uItem=122865

Druhé vydanie útlej knižky má 168 strán. Kniha je rozdelená do dvoch častí. Prvá časť obsahuje deväť kapitol. Sú to príbehy, ktoré popisujú životné osudy horolezcov, ktorí zahynuli v horách. Niektoré príbehy, ako napríklad Pád vrtuľníka (Mlynická dolina, 1970), Juzek nezostúpil (Mount Everest, 1984) sú dobre známe širokej verejnosti. Iné ako Boha, veď to ide na nás! (Pik Lenina, 1990), Na jednom lane (Pumori, 1997) sú známe menej. Druhá časť knihy obsahuje dve kapitoly venované významným osobnostiam slovenského horolezectva, už zosnulým Jurajovi Weinczillerovi a Ivanovi Gálfymu.

Úvod každej kapitoly je venovaný stručnému životopisu, významným horolezeckým počinom a krátkemu popisu tragickej nehody. Na približne 15 stranách kapitoly autor opisuje detstvo, horolezecký vývoj, životné osudy a osobnosť horolezca. Samotné príbehy sú koncipované ako súhrn spomienok kamarátov, spolulezcov, partneriek, súrodencov, detí... Text dopĺňajú čiernobiele fotografie a dobové dokumenty.

Pútavá kapitola Koniec Pavúkov v Tatrách, ktorá dala meno celej knihe, obsiahlo mapuje životné osudy bratov Pavla a Ondreja Pochylých alias „Pavúkov“. Pavel Pochylý bol snáď najkontroverznejšia osobnosť slovenského horolezectva. Večný rebel, autor extrémnych horolezeckých ciest vo Vysokých Tatrách a Alpách, strávil dlhé roky v socialistickom väzení. Po prepustení z kriminálu v roku 1990 sa už k výkonnostnému horolezecvu nevrátil. Paradoxne sa mu stala osudnou horolezecká túra v severnej stene Malého Kežmarského štítu, ktorú poznal veľmi dobre. Zahynul na zostupe spolu so svojím mladším bratom Ondrejom, v minulosti tiež vynikajúcim horolezcom.

Ďalšie kapitoly sú venované známym alpinistom ako Jozef Psotka, Juraj Kardhordó, Jindro Martiš, Karel Jakeš, Vlado Plulík...

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Čitateľa s hlbším záujmom o horolezectvo určite obohatí načrtnutý vývoj tatranského horolezectva v povojnovej ére, keďže jednotlivé kapitoly sú radené časovo chronologicky a ich protagonisti neraz určovali trend vývoja tatranského horolezectva ako lídri jednotlivých generácii. Rovnako sa kniha dotýka ich pôsobenia na horolezeckých expedíciách v najvyšších horstvách sveta.

Knižka sa číta dobre. Čitateľ je zahrnutý faktografiou v primeranej miere, hoci zoznamy výstupov dajú viac záujemcovi o horolezectvo ako laikovi. Napriek tomu, že kniha sa venuje vážnej téme smrti, autor ju citlivo vyvažuje veselšími príhodami a nevyhrocuje emócie do ťaživého sentimentu. Kniha preto vyznieva ako dôstojná spomienka na zaujímavých ľudí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie