Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Zrub v sedle Javorinka

Muránska planina, ako jeden z najmenej navštevovaných národných parkov SR, oficiálne povoľuje v návštevnom poriadku voľné táborenie a núdzové bivakovanie. Núdzovo bivakovať, resp. táboriť, možno kdekoľvek v tesnej blízkosti turistickej značenej trasy mimo oblastí maloplošných chránených území po dobu jednej noci. Vhodným objektom je koliba v sedle Javorinka.

Poloha
Spišsko-gemerský kras: Muránska planina a Stolické vrchy - sedlo Javorinka
Nadmorská výška
948 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.79526 ° SŠ
dĺžka: 20.1362 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacím vakom a karimatkou na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
drevená studnička pod lesnou cestou v poraste poniže rampy, cca 100 m od útulne
Spojenie
Červená Skala (vlak, bus) alebo Muránska Huta (bus)

Prístup

  • od turistickej orientácie v sedle Javorinka na južnom okraji drevoskladu v okrajovom lesnom poraste (nenápadná prístupová cestička k objektu) za 1 minútu,
  • z Červenej Skaly (vlak, bus) cez dolinu Stretení (po štátnej ceste) do sedla Javorinka po modrej značke za cca 1.15 h,
  • z Muránskej Huty (bus) po štátnej ceste do sedla Javorinka po červenej značke Rudnej magistrály za cca 1.00 h.

Objekt

Typizovaná kolibka pre úkryt lesných robotníkov je zrubovej konštrukcie a krytá šindľovou strechou. Zrub je bez okien a vstup tvorí len otvor bez dverí. Slabé svetlo do vnútra prepúšťa vystupujúci dymník na hrebeni strechy. Podlahu tvorí udupaná hlina. Jediné zariadenie tvoria dve lavice na obvodových stenách. Na spanie nie sú vhodné, lebo sú úzke. Je potrebné si doniesť vlastnú karimatku a spací vak. Pohodlne sa zmestia štyria nocľažníci.

Voda

Na mapách je vyznačený prameň bezmenného ľavostranného prítoku Župkova v tesnej blízkosti objektu, na východ pri lesnej ceste na trase Rudnej magistrály (červená) - drevená studnička v poraste pod rampou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie